A robotok egyre inkább behatolnak a mindennapi életünkbe, és most a konyhában is forradalmi változásokat hozhatnak. A Massachusettsi Műszaki Egyetem mérnökei kifejlesztettek egy olyan robotkart, amely képes elvégezni bizonyos konyhai feladatokat, például zöldségpucolást.

A HVG számolt be arról az amerikai fejlesztésről, amelynek eredményeként egy új robotkar képes tököt hámozni.

Ez a technológiai újítás azért különleges, mert a finommotorikus mozdulatok végrehajtása eddig komoly kihívást jelentett a robotok számára. Míg a szemét kidobása vagy a tárgyak mozgatása nem igényel nagy precizitást, egy tojás feltörése vagy egy alma hámozása már sokkal bonyolultabb feladat.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem mérnökei egy Franka robotkart láttak el érzékelőkkel, hogy a gép pontosan felismerje, amikor egy zöldséget megfog. A robotot arra tanították be, hogy minél hatékonyabban végezze el ezt a feladatot. Bár a rendszer nem használ kamerákat, és emiatt előfordulhat, hogy egy kisebb zöldséget leejt, a videóban bemutatott eredmények ígéretesek. Még ha a robot nem is tökéletes, a fejlesztési irány jó úton halad.

Nem ez az első eset, hogy robotokat alkalmaznak speciális feladatok elvégzésére. A szaúd-arábiai King Faisal Specialist Hospital & Research Center például 2019-ben indított egy szívsebészeti programot, amelyben robotok végeznek műtéteket. Eddig több mint 400 szívműtétet hajtottak végre robotok segítségével, 98 százalékos túlélési aránnyal.

Ezek az eljárások kevesebb vérátömlesztést igényelnek, gyorsabb felépülést és kevesebb szövődményt eredményeznek, ráadásul a betegek kórházi tartózkodása is jelentősen lerövidül.

A technológiai újítások gyorsan fejlődnek, és bár még van hová fejlődniük, már most is hatalmas segítséget nyújtanak a mindennapi életben és az orvostudományban egyaránt. A háziasszonyok örülhetnek, hiszen a jövő robotjai egyre inkább képesek lesznek a konyhai feladatok elvégzésére, megkönnyítve ezzel a mindennapi teendőket.

A videóban látható fejlesztés egy újabb lépés afelé, hogy a robotok a mindennapjaink részévé váljanak, és valóban megvalósítsák a háziasszonyok álmát.

(Borítókép: Robotkar ételt készít a tűzhelyen. Fotó: Getty Images)