Új távlatokat nyithat a látássérült emberek számára egy forradalmi fejlesztés, amely a vakság visszafordításának kulcsa lehet.

Forradalmi fejlesztést tettek a svédországi Chalmers Műszaki Egyetem kutatói: a szakemberek egy olyan agyi implantátumot alkottak, amely képes lehet visszaadni a vakok látását. Az innováció különlegessége, hogy az implantátumot neuron méretű elektródákkal szerelték fel, amelyek az agyba ültetve képesek a vizuális érzékelés stimulálására.

A vakság gyógyítását célzó tudományos kutatások már az 1990-es években megkezdődtek, ám az eddigi technológiai megoldásokat két fő probléma is hátráltatta: az elektródák mérete és hajlamuk a korrózióra – írja a hvg.hu. A svéd egyetemen dolgozó Maria Asplundnak és a csapatának azonban történelmi áttörést sikerült elérnie, ugyanis az általuk kifejlesztett mikroszkópikus elektródák nemcsak kisebbek, de ellenállóbbak is a korrózióval szemben. Ezáltal hatékonyabbak és tartósabbak lehetnek a beültetések során.

Az implantátum kulcsfontosságú része egy speciális ötvözet, amely vezetőképes polimert tartalmaz. Ez az anyag átalakítja az elektromos jeleket, miközben védőbevonatként is funkcionál, megóvva a fémet a károsodástól. Az implantátum ezen tulajdonságai révén képes finomabb és részletesebb képet alkotni az agyban, ami elengedhetetlen a tiszta vizuális érzékeléshez.

A korai, egereken végzett kísérletek eredményei eddig ígéretesek, az implantátum minimális elektromos stimulációval is hatékonyan serkentette az állatok látását.

A kutatócsoport célja az, hogy egy olyan fejlett implantátumot hozzon létre, amely több ezer ilyen miniatűr elektródával működik, ezzel még részletesebb vizuális információt biztosítva a páciensek agya számára. A fejlesztés új reményt adhat azoknak a látássérülteknek, akik vissza szeretnék nyerni szemük világát.

(Borítókép: Vak férfi. Illusztráció: Getty Images)