Szörnyű egészségügyi következményei lehetnek az e-cigaretták rendszeres használatának, ezeket a következményeket pedig egy számítógépes szimulációban mutatták meg nemrég.

Egyre elterjedtebb az elektromos cigaretták használata nemcsak a világ más országaiban, de hazánkban is. Ebben közrejátszanak a piacon nagyjából néhány éve megjelent, egyszer használatos e-cigik is, amelyek bár illegálisnak számítanak Magyarországon, így is rengetegen képesek beszerezni azokat. Nemrégiben számítógépes szimulációt készítettek szakemberek, hogy bemutassák, valójában mit teszünk a tüdőnkkel, ha rendszeresen használjuk ezeket a nikotintartalmú termékeket.

Az e-cigarettákról először is érdemes tudni, hogy általában egy mikroprocesszorból, egy akkumulátorból, egy folyadékot tartalmazó patronból és egy fűtőelemből állnak. Az akkumulátor felhevíti a fűtőelemet, amely a folyadékot gőzzé alakítja, amit az emberek beszívnak. Kezdetben úgy vélték, hogy sokkal egészségesebb alternatívája a hagyományos cigarettának, ám időközben kiderült, hogy az akksival működő eszközök használata közben több minden miatt kell aggódnunk.

Az Egyesült Államokban 2019-ben több mint 1600 megmagyarázhatatlan tüdősérüléssel járó esetet jelentettek, amelyek közül 34 halálos kimenetelű volt, és a betegek 92 százaléka bevallotta, hogy feketepiaci THC-tartalmú patronokat használt.

A jelenleg e-cigarettával összefüggő tüdőkárosodás (EVALI) néven ismert betegséget az E-vitamin-acetát okozza. Ez egy szintetikus anyag, amelyet alkalmanként bőrkrémekben használnak. Ez azonban csak egy a számos vegyi anyag közül, amelyek az elektromos cigaretták patronjaiban lévő folyadékban megtalálhatók, és amelyek használatát alig korlátozza jogszabály. Az esetleges szigorítások bevezetését ugyanakkor nehezíti, hogy külön-külön az összetevők nem tűnnek kifejezetten károsnak. A legtöbb e-cigi folyadékban megtalálható például  a propilénglikol, amely gyakori az élelmiszerekben és a gyógyszerekben, vagy például a növényi glicerin, amely egy élelmiszer-sűrítőanyag. Nem kizárt ugyanakkor, hogy a folyadékban megtalálható egyes vegyi anyagok együtt párologtatva mérgezővé válnak.

Az e-cigikben sok esetben a diacetil is megtalálható. Ez egy gyakori mesterséges ízesítő vegyület, vajaroma, amelyet előszeretettel használnak kávék, egyes gyümölcsös italok, de főleg a vajas popcorn ízesítésére. Lenyelve ugyan nem okoz nagy gondot, ám a tüdőnkbe szívva annál inkább. Hogy mi történik a tüdőnkkel, ha rendszeresen kerül bele diacetil, azt egy kijózanító, egyben rémisztő számítógépes szimuláció tárta fel.

A videón az látszik, ahogy a tüdőben nyálka képződik, amely károsítja a léghólyagocskákat, amelyek a vér és a belélegzett levegő közötti gázcsere elengedhetetlen szereplői.

Mivel a diacetil nem illegális, így a legtöbb elektromos cigarettába bekerül ízesítőanyagként, függetlenül az adott folyadék ízvilágától. Az Environmental Health Perspectives 2015-ös tanulmányából kiderül, hogy 51 tesztelt e-folyadék ízből 39 tartalmazta a vegyi anyagot.

Ezen kívül a hagyományos dohányzáshoz hasonlóan a tüdőbe kerülő vízpára az úgynevezett csillószőrökre bénító hatást gyakorol. A csillószőrök funkciójuk szerint távol tartják a baktériumokat és más vírusokat, hogy ki tudjuk azokat köhögni, ám mivel a dohányzás miatti regenerálódásuk hetekbe telhet, így ez idő alatt a tüdő ki van téve a különböző fertőzéseknek.

(LADBible)

(Borítókép: Füstöt kifújó férfi. Illusztráció: Getty Images)