Az Apple szeptember 9-én mutatta be a termékei legújabb szériáját, valamint az újításait, amelyek között hatalmas várakozás és figyelem övezte a gyártó mesterséges intelligenciáját. Az MI-t beépítették a legújabb készülékekbe, amelyek egyéb izgalmas funkciókat is kaptak.

Több millióan, ha világszerte nem több milliárdan várták az Apple tegnapi bemutatóját, amelyen a legújabb készülékeikre irányult a figyelem. Az újításokon túl a nézők megtudhatták az új eszközök árait, valamint sokan ki is próbálhatták a mesterséges intelligenciával felturbózott iPhone 16-osokat, amelyek új dizájnt és friss színválasztékot kaptak.

A legfontosabb technikai újítások közé tartozik az A18 chip, amely akár 30 százalékkal gyorsabbá teszi az eszközt, mint amilyen gyors az iPhone 15. Az új modellek további különlegessége a fizikai kamera vezérlőgomb az oldalukon, amely lehetővé teszi a gyors hozzáférést a kamera funkcióihoz. Ezzel a gombbal könnyedén készíthetők fotók és állíthatók a kamera beállításai, például a fényerő vagy az expozíció, a nyomás erősségétől függően.

A prémiumkategóriás Pro és Pro Max modellek még gyorsabb teljesítményű A18 Pro chippel rendelkeznek, nagyobb a képernyőjük (6,3 hüvelyk a Pro, 6,9 hüvelyk a Pro Max esetében) és 4K videofelvételre is képesek 120 képkocka/másodperc sebességgel.

Az Apple legnagyobb újítása az Apple Intelligence nevű MI-alapú rendszer, amely az alkalmazásokban és a különböző funkciókban is működik majd a háttérben, célja pedig a felhasználói élmény javítása. Többek között képes az e-mailek és értesítések intelligens összegzésére, valamint új szintre emeli a Siri működését, amely most már akkor is megértheti a felhasználói kéréseket, ha azok nem tökéletesen megfogalmazottak.

Az Apple Intelligence funkciói közé tartozik a vizuális keresés is, amely egy fotó alapján képes események hozzáadására a naptárhoz, egy étterem információinak a kinyerésére, vagy például tárgyak felkutatására az internetes webshopokban. Az MI-rendszer 2025-re várhatóan több nyelven is elérhető lesz, bár magyar nyelvről egyelőre nem szól a fáma.

iOS 18

Az iOS 18 rendszerfrissítés szeptember 16-án érkezik, és új üzenetküldési és vezérlőközponti frissítéseket tartalmaz. Bár az MI-alapú funkciók csak később, 2024 vége felé lesznek elérhetők, a felhasználók már most is számos újdonsággal gazdagodhatnak, amelyeket minden, az iPhone XR-től kezdődő modell támogat majd.

Apple Watch Series 10

Az Apple Watch tizedik évfordulójára az Apple Watch Series 10 is kapott néhány jelentős frissítést. A legnagyobb újítások közé tartozik a széles látószögű OLED kijelző, amely akár 40 százalékkal fényesebb, ha oldalról nézik, valamint az óra vékonyabb, könnyebb kialakítása. Az Apple Watch Series 10 szintén használ MI-t: az új fotófelismerő számlapnál például annak segítségével válogathatjuk ki a megjelenő fotókat. További új funkciói még, hogy képessé vált az alvási apnoe felismerésére, habár ez az opció még az az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) jóváhagyására vár.

AirPods 4 és AirPods Pro 2

Az új AirPods 4 „a legkényelmesebb AirPods valaha” címet kapta, a beépített Spatial Audio pedig személyre szabott térhatású hangzást nyújt. Az új A2 chip-nek köszönhetően Siri most már a fejmozdulatokra, például bólintásokra is reagál. 

Az AirPods Pro 2 olyan új funkciókkal bővül, mint a hallásvédelem és egy klinikailag validált hallásvizsgálat, amely segít a felhasználóknak a hallásproblémák azonosításában, sőt egyfajta hallókészülékké avanzsálható.

macOS Sequoia

Az Apple új macOS Sequoia rendszerét az iOS 18-al egyidőben, szeptember 16-án indítják, és az Apple Intelligence rendszerre építve ugyancsak számos frissítést tartalmaz.

Íme az árak:

  • iPhone 16 (128GB): 399 ezer 900 forint
  • iPhone 16 Plus (128GB): 449 ezer 990 forint 
  • iPhone 16 Pro: 499 ezer 990 forint
  • iPhone 16 Pro Max: 599 ezer 990 forint.
  • Apple Watch Series 10 induló ár: 189 ezer 990 forint.
  • AirPods 4: 59 ezer 990 forint
  • AirPods 4 (zajszűrős): 84 ezer 990 forint
  • AirPods Pro 2: 114 ezer 990 forint.

(Borítókép: iPhone 16. Fotó: Getty Images)