Nem gyenge idegzetűeknek való az új Halálóra elnevezésű alkalmazás, amely állítása szerint meg tudja jósolni, mikor hal meg az illető. Ám a fejlesztői nem csak ijesztgetni akartak, a Halálóra tippeked ad az időpont kitolására is.

A haláluk időpontja már évezredek óta foglalkoztatja az embereket, hiszen titokban mindenki szeretné tudni, mennyi ideje van még hátra. Vagy nem? Nos, ha az utóbbi kategóriába tartozik, akkor a Deathclock vagyis Halálóra applikációt nem önnek találták ki.

A szeptember 18-án elindított app ugyanis napra pontosan megmondja, hogy a felhasználó mikor fog távozni az élők sorából, és ehhez nem csak különféle adatokat, de a mesterséges intelligenciát is felhasználja. 

Az AI vezérelt program rengeteg adatot begyűjt az illető egészségügyi állapotáról és szociális szokásairól (a koleszterintszinttől elkezdve az alvással és mentális állapottal kapcsolatos kérdéseken át akár arról is, hogy mennyit ül az illető naponta), ám az évi 40 dolláros (13 ezer forint) díjért nem ijesztgetni akar, sokkal inkább az a cél, hogy még időben rávegye az embereket az életmódjuk megváltoztatására, mielőtt túl késő lenne.

Miután megállapítja, hogy jelenleg milyen időpontban várható  a halál, és meghatározza a biológiai életkort is, tippeket ad az egészségesebb élethez, motiválva a felhasználót egy hosszabb élet elérésére. (Nyilván az ijesztgetés is elég hatásos.)

„A mai világban az egészségügyi ellátás jellemzően reaktív, csak akkor avatkozik be, amikor a problémák felmerülnek, és gyakran túl későn” – mondja Brent Franson, az app egyik létrehozója.

„A Halálóra egy lépés lehet a 3.0-ás orvostudomány felé, ahol az egyének átfogó ismeretekkel rendelkeznek az egészségükről, és arra ösztönzik őket, hogy proaktívan kezeljék jóllétüket, hogy hosszabb és egészségesebb életet élhessenek” – tette hozzá.

(New York Post)

(Borítókép: óra őszi levelek közt. Illusztráció: Getty Images)