A TikTokon elterjedt újfajta csalása arra próbálja rávenni a gyanútlan felhasználókat, hogy vonzónak tűnő állásajánlatokra kattintva személyes adatokat vagy pénzt osszanak meg ismeretlenekkel.

A közösségi média világában most a TikTok került reflektorfénybe – sajnos nem a legjobb értelemben. A közkedvelt platform ugyanis komoly figyelmeztetést adott ki, miután új típusú átverések terjedtek el rajta. A gyanútlan felhasználók könnyen áldozatokká válhatnak, ha bedőlnek a vonzónak tűnő, ám hamis üzeneteknek, amelyek állítólag a TikTok HR-osztályától érkeznek.

A megtévesztő üzenetekben azt állítják, hogy a TikTok HR-csapata keres munkatársakat, és a címzettek önéletrajza „tökéletesen megfelel” a kívánt pozícióra.

A valóságtól elrugaszkodott állításokat általában hatalmas jövedelemmel próbálják alátámasztani – napi akár 100 és 300 ezer forint közötti fizetést is ígérnek.

Persze ahogy az ilyenkor lenni szokott, a munka „minimális erőfeszítést” igényel, és bárki könnyedén, tapasztalat nélkül is végezheti.

A Joy által közzétett figyelmeztetés szerint ezek az üzenetek minden esetben átverések. A trükk egyszerű: egy linket küldenek, amelyre kattintva a felhasználó egy hamis weboldalra kerül. Innen már csak egy lépés, hogy érzékeny adatokat – például bankkártya-információkat – csaljanak ki tőlük, vagy éppen egy alkalmazás letöltésére próbálják rávenni az áldozatot. Az ilyen csalások nemcsak az adatokat veszélyeztetik, hanem később pénzt is követelhetnek a felhasználók fiókjának „felszabadításáért” vagy újabb „feladatok” elvégzéséért.

Az érintettek tapasztalatait egy Reddit felhasználó osztotta meg először, miután kapott egy gyanús SMS-t, amelyben szintén egy TikTok állásajánlatra hivatkoztak. A poszt alatt szinte azonnal záporoztak a hozzászólások: rengetegen írták, hogy szintén kaptak hasonló üzeneteket. Bár sokan felismerik a csapdát, az ilyen üzenetek kifejezetten azok számára veszélyesek, akik épp munkát keresnek vagy nagyobb anyagi biztonságra vágynak.

A TikTok hivatalosan is megszólalt az ügyben, hangsúlyozva, hogy a cég soha nem küld állásajánlatokat üzenetben, és figyelmeztette a felhasználókat, hogy soha ne osszanak meg semmilyen személyes adatot, amíg nem győződtek meg az információk valódiságáról. Az ilyen üzenetek esetében az is gyanús lehet, ha a feladók ismeretlenek vagy szokatlanul sürgetik a címzetteket, hogy kattintsanak a linkre vagy adjanak meg információkat.

Ne dőljenek be a túl szép, hogy igaz legyen ajánlatoknak – tanácsolják a biztonsági szakértők. A legfontosabb, hogy mindig ellenőrizzék az üzenet hitelességét, mielőtt válaszolnának, kattintanának vagy bármilyen adatot megadnának. Az ilyen átverések nemcsak pénzügyi károkat okozhatnak, de az adatvédelem szempontjából is komoly veszélyt jelentenek.

(Borítókép: névtelen internetes hacker a számítógép előtt. Fotó: Getty Images)