Főként azért nézünk filmeket, hogy közben elfeledkezzünk minden gondunkról. Igaz ez még akkor is, ha sokszor a filmek azok, amelyek felhívják a figyelmünket egy csomó problémára. Például amikor a közelgő világvégével riogatnak minket!

1. Holnapután 

Ez lenne az a film, ami vásznon valóra váltotta az egykori USA-alelnök, Al Gore előrejelzését, aki hevesen kampányolt a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett. Megnézve a filmet elgondolkodhatunk, hogy a természeti katasztrófák milyen mértékben válnak mindennapjaink részévé. Talán nem éppen olyan hirtelenséggel és hollywoodi túlzások közepette fog mindaz bekövetkezni, amit a rendező bemutat, viszont kár lenne tagadni: a globális felmelegedés egyre nagyobb veszélyt jelent az élőbolygónkra. 

2. Fertőzés

A 2011-es Fertőzés című film döbbenetesen megjósolta egy világjárvány forgatókönyvét. A film egy halálos vírus terjedését mutatja be, amely gyorsan globális pandémiává válik. Amikor 2020-ban a COVID-19 megjelent, sokan érezhették úgy, mintha a filmvásznon látottak életre kelnének. A film pontossága a fertőzés terjedésének bemutatásában és az emberek reakcióiban kísérteties volt.

3. Armageddon

Az 1998-ban először vetített Armaggedon című filmben nem kisebb a tét, mint időben eltéríteni egy aszteroidát, amely keresztezné a Föld pályáját, és elpusztíthatná az emberiséget. Legénységet toboroznak, amelynek feladata, hogy leszálljon az aszteroidára, és felrobbantsa. A művelet teljes képtelenségnek tűnt, és ugyan még ma is sok akadályt kellene leküzdenie egy ilyen projektnek (ha egyáltalán lehetséges), de robotűrhajók már számos égitesten leszálltak. 2005-ben a japán Hayabusa az Itokava aszteroidán landolt, míg 2018-ban a Hayabusa-2 űreszköz közelítette meg a Ryugu aszteroidát, ötven méterre. A kutatók folyamatosan figyelik a potenciálisan veszélyes aszteroidákat, amelyek közül néhány veszélyes közelségbe is kerülhet a közeljövőben. 

+1 A hálózat csapdájában

Az 1995-ös A hálózat csapdájában egy fiatal nő, Angela Bennett történetét meséli el, akinek az élete darabjaira hullik, miután hackerek ellopják a személyazonosságát. A film bemutatta, milyen sebezhetővé válhatunk a digitális korban, valamint a technológia milyen könnyen visszaélhetőségekre adhat lehetőséget. Ma már a kiberbűnözés egyre nagyobb méreteket öltött: a különböző adatlopások, hackertámadások és személyazonosság-lopások mindennapos hírekké váltak. A film üzenete ma is aktuális: az online adataink védelme és a kiberbiztonsági intézkedések fontossága soha nem volt még ilyen lényeges.

(Borítókép: Hollywood Hills. Fotó: Kirk Wester/Getty)