A Google egy új funkcióval tervezi a csaló oldalak kiszűrését: a kereső találati listáján egy speciális jelzéssel látja el, hogy a felhasználók könnyebben felismerhessék a hiteles oldalakat

A Google új fejlesztése az internetes biztonságot erősíti: a keresőóriás egy vizuális jelzéssel hívhatja fel a felhasználók figyelmét a megbízható oldalakra. Az új funkció lényege, hogy a keresési találatok között egy speciális jelzéssel látja el azokat az oldalakat, amelyek hiteles forrásnak minősülnek – írja a hvg.hu.

A kezdeményezés célja, hogy megakadályozza a csaló weboldalak térnyerését, amelyek más cégek kinézetét lemásolva próbálnak személyes adatokat kicsalni a felhasználóktól. Az újítás egyelőre tesztfázisban van, és csak néhány megbízható oldal, például a Microsoft vagy az Apple weboldalai mellett jelenik meg a Google találati listáján.

A Google szóvivője a The Verge magazinnak elmondta, hogy a vállalat rendszeresen kísérletezik olyan funkciókkal, amelyek segítik az internetezőket a megbízható források azonosításában.

Az új kék pipa jelzés, amely a kereső találati oldalán jelenik meg, egyelőre csak korlátozott számú weboldal mellett látható, de a tervek szerint hosszú távon minden olyan oldal megkaphatja a jelölést, amely hiteles forrásként bizonyítja megbízhatóságát.

Az új funkció nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az átverős oldalak által okozott károkat csökkentsék, és megvédjék a felhasználók személyes adatait. A vizuális jelzés ugyanis segíthet kiszűrni azokat a webhelyeket, amelyek gyakran megpróbálják ellopni az eredeti oldalak megjelenését, hogy megtévesztés révén hozzáférjenek a bejelentkezési adatokhoz.

(Borítókép: Google találati lista ábrázolása. Illusztráció: Getty Images)