A kütyük által kibocsátott kék fény káros hatásairól sok helyen olvasni, nemrég azonban az ágyban mobilozás egy olyan hátulütőjére hívták fel a figyelmet tudósok, amely nemcsak undort keltő, de az egészségünket is veszélyeztetheti.

Egy gyors tusolás, néhány falat és irány az ágy! Egy fárasztó nap után nincs is jobb annál, mint amikor bekuckózunk a takaró alá, indítunk egy filmet a háttérben és közben a mobilunkat böngésszük, esetleg csevegünk a barátainkkal, vagy az Insta Feedet pörgetjük. Sokan el is alszanak közben, de mindenesetre jó közel magukhoz teszik le a telefont, ha másért nem is, az ébresztő miatt biztosan. Hogy ez miért nem tesz jót az egészségünknek, arról már számos cikk született azt taglalva, hogy a digitális eszközök által kibocsátott, úgynevezett kék fény miatt az agyunk azt hiszi, hogy ideje felébredni, így éberebben, felszínesen alszunk, ami hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Van azonban még egy nyomós ok, amiért szakemberek óva intenek minket az ágyban mobilozástól. Felhívják a figyelmet, hogy egy átlagos felhasználó naponta több mint 2 ezer 600 alkalommal nyúl a telefonjához, aminek következtében elkerülhetetlen, hogy ne telepedjenek meg rajta különböző kórokozók.

Az Arizonai Egyetem tanulmánya szerint egy okostelefon gombjain tízszer több baktérium lehet, mint egy WC-ülőkén.

A technikai eszközökön található leggyakoribb baktériumtípus az úgynevezett Pseudomonas aeruginosa, amely különösen rossz hatással van a legyengült immunrendszerrel rendelkezőkre, bőrirritációt és alvászavarokat okozva azoknak, akik a telefonjukkal alszanak.

Mégis egy, a britek körében végzett felmérésben 50 millióan vallották be, hogy a telefonjukkal alszanak. Ezen kívül az is kiderült, hogy az emberek 51 százaléka soha nem tisztítja a készülékét, így az még nagyobb veszélyforrást jelent a különböző fertőzések szempontjából. A legideálisabb, ha UV fertőtlenítővel vagy alkoholos kendővel rendszeresen áttöröljük a készülékeinket, a mobilunktól az okosóránkig, ha pedig a telefonunkkal a párnánk alatt alszunk, akkor a párnahuzatot is érdemes heti két alkalommal kimosni. Mindezen kívül a nappali órákban is ajánlott odafigyelni arra, hogy az arcunk a lehető legkevesebb alkalommal érintkezzen a telefonunkkal, lefekvés előtt pedig lehetőleg minél kevesebb időt töltsünk a készülék társaságában.

„Ne feledje, az ágyának a pihenés szentélyének kell lennie, nem pedig a potenciálisan káros baktériumok petri-csészéjének” – hívta fel a figyelmet Martin Sealey alvásszakértő, rámutatva, hogy az ágy meleg környezete ideális feltételt teremt a baktériumok elszaporodásához.

(LADBible)

(Borítókép: Ágyban mobilozó férfi. Illusztráció: Getty Images)