Többféleképpen is tönkretehetjük az okostelefonunk akkumulátorát, ha nem töltjük azt megfelelően. Összeszedtük, mire érdemes odafigyelni, hogy minél hosszabb életű legyen az akksi.

Van, aki egész éjjel a töltőn hagyja, más egyáltalán nem engedi lemerülni a telefonját. Hogy pontosan hogyan is kell megfelelően tölteni a készülékünket ahhoz, hogy az akkumulátorának élethossza a lehető leghosszabb legyen, azt nemrég az Independent részletezte egy cikkében.

Mint arra felhívják a figyelmet, az okostelefonokban található lítium-ion akkumulátorok kifejezetten kényesek, így nem tesz nekik jót, ha egész éjjel töltőn vannak, ám az sem, ha lemerülésig hagyjuk lemerülni azokat.

A legjobb, ha általában nem engedjük 20 százalék alá merülni a készülékeket, illetve 80 százalékos töltöttségnél lehúzzuk azokat az áramforrásról. Ezen kívül arra is érdemes odafigyelni, hogy ne meleg környezetben töltsük a mobilunkat, mert így fokozódik a túlmelegedés veszélye. Ez utóbbi nemcsak károsítja az akkumulátort, hanem tűzveszélyes is lehet, így okvetlenül kerülendő. Szintén túlmelegedést okozhat – és így csökkentheti az akksi élettartamát –, ha streamelés közben töltjük a készüléket.

Fontos még, hogy lehetőleg gyári, megbízható és bevizsgált töltőt használjunk, ne pedig utángyártottat, utóbbi ugyanis lassabb töltés mellett károsíthatja a telefont. Ha csak a töltőnk kábele megy tönkre, akkor se olcsó és kétes minőségű cserekábelt vásároljunk, hanem törekedjünk beszerezni egy gyárit. Végül érdemes észben tartanunk azt is, hogy ne használjunk energiatakarékos működést ígérő applikációkat, erre ugyanis van egy választható üzemmód a telefonban. A letöltött appok veszélyt jelenthetnek az adataink biztonságára

(Borítókép: Mobiltöltés. Illusztráció: Getty Images)