Szinte végtelen számú statisztikai összeállítás létezik az Európai Unió tagországairól, hiszen ha van valami ranglista, mindig érdekes leellenőrizni, hogy mi hányadikak vagyunk rajta. Ebben az összeállításban is megnéztünk például egy csomó statisztikát, és kikerestük, hogy vajon Budapest hányadik az egyes összehasonlításokban. Tudta például, hogy a Váci utca hányadik a világ legdrágább utcái között az üzlethelyiségek bérleti díjai alapján? Hát a 42.!

Na az alábbi kvízhez megfordítottuk ugyanezt a logikát.

Tehát: nem azt kell megtippelni, hogy egy adott sorrendben Magyarország hányadik. Hanem: mutatunk egy listát, plusz ahhoz négy lehetőséget, hogy vajon mi alapján készült el a kérdésben található rangsor. A feladat az, hogy a helyezésekből kell kitalálni, hogy mi volt úgymond a verseny.

Fontos segítség, hogy a rangsorban mindig csak az EU tagállamai szerepelnek, ezek száma jelenleg 28. És a kérdésben mindig az első öt helyezettet mutatjuk, illetve ha az első ötben nincs benne Magyarország, akkor még azt, hogy Magyarország hányadik a listán. Ennek alapján várjuk az ön tippjét arra, hogy mi alapján állhatott össze az adott rangsor. Ha kitöltötte az egészet, a válaszokban természetesen mindent tisztázunk, és talál majd linkeket az alapul vett statisztikákhoz.

Nem lesz egyszerű, de nagyon érdekes lesz – a megfejtések valószínűleg okoznak majd egy-két meglepetést! Mehet?

Európai statisztikai toplisták első 5 helyezettjét mutatjuk. Találja ki, mi alapján állították össze a listát!

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »