Detti 36 éves, 2007 szeptemberében érkezett Franciaországba, vagyis lassan 10 éve már, hogy ott él egy vidéki házban francia férjével. Ez idő alatt két kislányuk született, akik kétnyelvű gyerekek. Sorozatunk legújabb történetét olvashatják. 

Mi volt a munkád Magyarországon és mi most külföldön?

Otthon humánerőforrás-menedzserként végeztem és dolgoztam. Az utolsó munkahelyem egy bank volt, ügyfélkapcsolati munkatársként. Jelenleg kürtőskalácsot árulok magánvállakozóként.

Miért döntöttél úgy, hogy elhagyod Magyarországot?

Erre a kérdésre még a mai napig nem tudom a választ. Igazából nem döntöttem. Francia párom után jöttem, hogy lássam, hol és miként él, és hogy kicsit megtanuljam a nyelvet. Immár tíz éve sodródom, mindig alakult minden valamerre. Egyszer csak azon vettem észre magam, hogy az adásvételi szerződést írjuk alá egy vidéki ház megvételére. Aztán jöttek a lányok...

Hogyan zajlott a kiköltözés?

Egy hátizsákkal és persze a fülbevalóimmal.

Mennyire beszélted az adott ország nyelvét?

Semennyire. Tanulni mentem ki, és most már folyékonyan, szinte anyanyelvi szinten.

Milyen életkörülmények között éltél Magyarországon és milyen életkörülmények között élsz most?

Otthon 26 évesen albérletben éltem Budapesten. Összehasonlíthatatlan a két helyzet, mivel eltelt tíz év. Otthon sem éltem rosszul, sikerült félretennem egy indiai 2 hónapos útra és megcsinálni a compostelai zarándokutat.

Mennyivel keresel jobban, mint Magyarországon?

Magyarországon 2OO4-ben volt az első munkahelyem. 63 ezer forintot vittem haza. Itt van, hogy 2 óra alatt megkeresem ezt az összeget.

Mi volt a legnehezebb az első évben?

Hiányoztak a szüleim, a testvérem, a barátok. És hogy nem beszéltem egy mukkot sem. Kirekesztettnek éreztem magamat.

Hogyan jellemeznéd a franciák habitusát?

Elég visszafogottak, olyanok kicsit, mintha érzelemmentesek lennének sokszor. Szerintem ez betudható annak is, hogy az édesanyák elszakítják a 2,5 hónapos babát maguktól és visszaállnak a mókuskerékbe. De kiegyensúlyozottak ugyanakkor.

Milyen pozitív tapasztalataid vannak az országgal kapcsolatban?

Az emberekkel való kapcsolataim alapján, amit legtöbbször a munka miatt tapasztalok, az az, hogy nagyon tetszik nekik Magyarország, és gyönyörű országnak mondják. Sok francia megfordult már nálunk és sok jó emléke van. Kicsiként mindig azt hallottuk, hogy a franciáknak fogalmuk sincs, hol van Magyarország. Pozitívum még, hogy jó nagyon a szociális rendszer. Már olyannyira, hogy fogalmam sincs, hogy működhet ez így. Mindenesetre rettentő biztonságot ad.

Milyen negatív tapasztalataid vannak az országgal kapcsolatban?

Nem is igazán tudok mit írni. Talán amit már említettem, hogy a gyermekeknek az anyjuk mellett lenne a helye, és valahogy más juttatást kellene adni addig. Ezt az ország egy gyereknél csak hat hónapig, a másodiknál két évig garantálja – rettentő kevés pénzért. Így nem is éri meg otthon maradni. A franciáknak pedig fontos az életszínvonal fenntartása még akkor is, ha ez a gyerek-anya kapcsolatra nyomja rá a bélyegét.

Hogyan tartod a Magyarországon maradt családdal/barátokkal a kapcsolatot? Milyen időközönként találkoztok?

Sokat beszélünk, írunk, mi is megyünk és ők is jönnek. 3-4 havonta próbálunk találkozni.

Olvasol még magyar híreket?

Fú, hát nem igazán, viszont édesapám jóvoltából vannak otthoni csatornáink. A franciákat meg lemondtuk. Szerintem nincs sok ilyen család, ahol ez a felállás. Kicsit vicces is.

Érnek támadások amiatt, mert külföldi vagy? Illetve érnek támadások Magyarországról, mert külföldre költöztél?

Egyáltalán nem érnek. Fordítva sem. De mindig megkérdezik, hogy jó-e kint és hogy akkor már örökre kint maradunk-e.

Hogy érzed, sikerült teljesen beilleszkedned?

Teljesen.

Tartod az adott országban élő magyarokkal a kapcsolatot? Mik a tapasztalataid a külföldi honfitársaiddal kapcsolatban?

Igen, elég sok magyar van, és igen, párral jóban vagyok, találkozunk és a gyerekek magyarul beszélnek. Nekem ez fontos.

Mik a terveid a jövőben? Szeretnél az adott országban maradni, vagy egy idő után szeretnél visszaköltözni Magyarországra? Esetleg újabb európai országba költöznél?

Néha eszembe jut, hogy milyen lenne otthon. De nem tudnám, mihez kezdenék ott, és hogy feladnám-e ezt itt, amit eddig felépítettünk. Egyre jobban az az érzésem, hogy nem hagynám itt. De Isten útjai kifürkészhetetlenek. Amilyen gyorsan idekerültem, úgy bármelyik pillanatban van egy másik hazám, ahová bármikor mehetek. A lányaim meg folyékonyan beszélik a magyar nyelvet.

Szerinted melyik a legélhetőbb európai ország és miért?

Fogalmam sincs, még csak kettőben éltem.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Humánerőforrás-menedzserként végeztem, jelenleg kürtőskalácsot árulok

Detti egy hátizsákkal ment ki Franciaországba a szereleme után, már két gyermekük van. A kinti életéről mesélt nekünk.

49 · Jan 06, 2018 03:44pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments