Fakókeselyűk kísérnek a Zöld Torokba

2018.11.30. 19:03

Számos túránkról számoltunk már be itt az Európa blogban, jártunk a sarkkörön túl, a Duna forrásánál, és volt részünk holdbéli hangulatú úton is. Ezúttal felettünk elszálló keselyűk társaságában ereszkedtünk meredek sziklafalon. Mutatjuk!

Van Spanyolországban egy csomó Costa, azaz tengerpart, ahová repülőszámra érkeznek a turisták: északon-nyugaton a Costa Brava, dél-keleten, Andalúziában a Costa del Sol és a Costa del Luz. És van egy hatalmas belső rész, hegyekkel, völgyekkel.

Andalúzia nyugati részén, a Costa del Soltól egy jó fakultatív programnyi távolságban vannak a volt andalúz határvidék fehérre meszelt falvai, a pueblos blancos, a hegyek között. Itt, a Zahara de la Sierra fehér falu közelében van egy völgy, amit Garganta Verdének hívnak, azaz Zöld Toroknak.

A mélyén, zöld erdőben az alámosott sziklafalak hatalmasan tornyosulnak az ember fölé, a képződmény neve nem véletlenül a Remetelak. Maga a túra jó felszereléssel és némi gyakorlattal nem túl nehéz, jól kiépített ösvény van, a nagyon meredek szakaszokon lépcsővel és nagyjából 300 méter szinttel az oda-vissza körülbelül 4 km-en.

Bejutni kicsit bonyolultabb, mert vagy 20-30 óriási fakókeselyű kíséri az ember útját a levegőben. Persze nem azért nehezítik meg az utat ezek a lenyűgöző madarak, mert lecsapnának rá, hisz dögevők, hanem mert itt fészkelnek a sziklaormokon és ezért nekünk kell vigyázni rájuk.

Az ösvény a költési időszak miatt csak október közepétől tavaszig nyitott a nagyközönség számára, és csak úgy, hogy előzetesen az erdészettől írásos engedélyt szerzünk be a közeli El Bosque-ban. Erre a bürokratikus körre is azért van szükség, hogy korlátozni lehessen a látogatók számát egy napon belül, de nagyon kedvesen intézték, rákérdezve, hogy megfelelő-e a bakancsunk, és ugye viszünk elég vizet. Nyilván, hát nem akarjuk megetetni a keselyűket!