Teszteltük az utcai kajákat Szicíliában

2018.11.30. 19:39

Van egy sziget a Földközi-tengeren, Szicília, ahol találkozik a volt arab hódítók és a francia területeken át érkezett volt skandináv hódítók konyhája.

Nem egy gazdag területről van szó, így az utcai kajákat a jó ízvilágon túl takarékosság és a kiadósság jellemzi. Részben persze ebből adódóan azért vannak érdekes dolgok, amit feltételezünk, hogy nem mindenki kostól meg, de kezdjük valami lájtosabbal.

Arancina, azaz kis narancs névre hallgatnak ezek a rántott golyók. De mi lehet bennük? Csak nem rántottak ki egy narancsot? És miért más mindegyik formája? Erre egyszerű a válasz: lehessen tudni, melyikben milyen töltelék van.

A közös bennük a sáfrányos rizs kívül, ez egy szalonnával, sajttal és pisztáciával töltött darab. A két klasszikus a húsos (zöldborsós raguval) és a vajas, de a képen például spenótos-sajtos-kolbászos, csípős mozarellás-sonkás és gombás sajtos rejtőzik még, pedig nem is hipszter hely volt, csupa helyi melós kajált ott rajtunk kívül.

A másik nagyon jellemző kaja, ami a szicíliai utcai olajbansütödékben, rosticceriákban őshonos: a panelle. Ezek kis csicseriborsólisztből készült lepénykék, lehet őket önmagukban is enni, de szendvicsbe is kérni, itt például padlizsánnal.

A panelle mellett a másik jellemző szendvicsbevaló a mentás krumplikrokett, itt kivételesen szendvics nélkül mutatjuk:

A paninizők hazájában azért nem meglepő, hogy szendvicsalapú a legtöbb utcai kaja, kezdjünk el hát a mentás fűszerezésnél kicsit vadabb vizekre evezni!

Az persze azért nem meglepő, hogy egy szigeten polipból, garnélából, kagylóból készült salátát töltenek egy szendvicsbe, de ki nem fogják találni a következőben mi van:

Főleg borjúlép, némi kis tüdővel, a semmi sem veszhet kárba jegyében. Így is folytatjuk, szendvics nélkül, egy kis sós vízben átmosott, petrezselymes-citromos fűszerezésű, utcán grillezett birkabéllel:

Állítólag csigát is lehet találni a palermói éttermekben, de nekünk nem sikerült a normann hódítók ezen nyomára lelni, így térjünk vissza a könnyedebb, olaszosabb dolgokra.

Sfincione néven fut a szicíliai pizza, és nem sci-fi, hogy fincsi: sajt ugyan nincs rajta, de jó kis hagymás-paradicsomos szósz van a vastag, szivacsos tészta tetején. 

A végére pedig, ha már azt mondtuk, hogy szendvicsalapú a legtöbb szicíliai utcai kaja, hagytunk egy kis fagylaltkülönlegességet, briósban tálalva!