Tökéletes úti cél introvertáltaknak: ebben a norvég faluban több a könyv, mint az ember

2018.12.15. 11:58

Fantáziált már arról, hogy milyen jó lenne csakúgy felpattanni, itt hagyni a többi embert és egy jó könyvvel elvonulni kicsit a világ végére, ahol mindenki békén hagyja? Ha válasza igen, akkor van egy nagyon jó hírünk: létezik egy hely, ami pontosan ezt az igényét elégíti ki, ráadásul kontinenseken átívelő utazást sem kell terveznie ehhez. Norvégiában van ugyanis egy Mundal nevű kis falu, ami amellett, hogy pontosan olyan szép, mint az ilyen északi települések lenni szoktak, tele van könyvvel és nagyon kevesen lakják.

Mundalnak ugyanis a 280 lakójára több mint 150 ezer könyve van.

Nem véletlen, hogy A norvég könyvesbolt városnak is szokták nevezni, bár az olvasnivalóhoz nemcsak az üzletekben lehet hozzájutni. Bele lehet futni könyvespolcokba az utak szélén, de az élelmiszerboltban, a postán és a hajókikötőben is lehet vásárolni olvasmányokat. 

Ám most még ne dobjon el mindent, hogy ebben a pillanatban odarohanjon. A falu ugyanis hasonlóan a turistákhoz, akiket vár, szintén eléggé befelé forduló, így évente csak öt hónapon keresztül látogatható, májustól szeptemberig. A kültéri könyvlelőhelyek pedig még ennél is rövidebb ideig, május közepétől június végéig vannak nyitva.

Mundal egyébként nem az egyetlen olyan hely a világon, ahol több könyv van, mint ember. A Walesben található Hay-on-Wye nevű falu 1400 lakójára 40 könyvesbolt jut és bár arról nincsen pontos adat, hogy hány kötetet lehet fellelni a településen, az biztos, hogy jóval többet, mint ahány embert.

Forrás: MSN