Van néhány elég fura szokás Németországban, ami május első napján minden évben előjön: piálás, falopás és a titkos szerelmek felfedése. A németországi The Local újság szedte össze ezeket, hát nézzük, többek között miket művelnek a németek ilyenkor!

Májusfalopás

A németek hozzánk (és az angolokhoz) hasonlóan májusfát állítanak. Bajorországban, Alsó-Szászországban, Baden-Württembergben minden évben megünneplik ezt az egyébként pogány rítust. Mint itthon, náluk is színes szalagokkal és helyi jellegzetességekkel díszítik ezeket a fákat. Ezt megspékelik fúvós zenekarral, kolbászevéssel és az alkalomra főzött sörrel.

A sörmámorban azonban érdemes ébernek lenniük. Figyelniük kell a májusfájukat, nehogy a szomszéd város vicceskedő lakói ellopják azt. Persze visszaválthatják az ellopott kincset, csak jó sok kolbászuk és sörük bánja ezt. Egy brilliáns tolvaj egyébként helikopterrel lopott el egy fát, majd a Zugspitze hegycsúcson rakta ki.

Partiznak elsejéig

Tánc a májusfánál – ez nálunk is ismert szokás, a németeknél már április 30-án elkezdődik. Ez a szokás kiterjed a bulihelyekre, klubokra, ahol áttáncolják magukat a májusba, igaz, nem egy fa, hanem egymás körül.

A táncot máshol se nagyon lehet megúszni. A népi hagyomány szerint ilyenkor a Harz hegységi boszorkányok találkoznak az ördöggel, hogy ropjanak vele egyet. Hát mi mást tehetnek a Harz megyei nők, mint, hogy szarvakkal és szemölcsökkel kiegészítve a hegy tetején buliznak. A buli része lehet tűz fölötti átugrálás is.

Egész napos ivás az utcán

Persze a németeknél is szokás a munka ünnepét politikai célokra használni. Leginkább a berlini Kreuzberg negyed az, ahol a felvonulások kezdődtek 1987-ben. Ma inkább már csak buliznak az utcán, ahol fellépők is vannak és természetesen a véget nem érő, egész napos ivás sem marad el.

Graffiti a titkos szerelmeknek

Ha valakinek van egy titkos szerelme, és nem meri elmondani, hogy tetszik neki valaki, akkor a május 1. a legjobb alkalom erre. A németek tuti nem maradnak egyedül a nyári partikon, már májusban indokot találnak arra, hogy bepróbálkozzanak valakinél. Elég csak annyi, hogy a bátor vállalkozó krétával vonalat húz végig az utcán, ami a kiszemelt háza elé vezet. Itt lehet csicsázni a dolgot, a szerelmesek monogramjával meg szívecskékkel.

Vonalak az utcán, amiket a már nem is olyan titkos szerelmesek húznak. Bár ez tök olyan, mintha nem krétával, hanem festékszóróval húzták volna.

Itt valaki húzott egy girbegurba vonalat a záróvonal mellé.

Akár az eljegyzést is lehet ilyenkorra időzíteni.

Arról nem esik szó, hogy olyan is van-e, aki munkával ünnepli a munka ünnepét.