A megszállott instagramozók egy jó képért szinte mindenre képesek, még az sem érdekli őket, hogy amit gyönyörű szép, kristálytiszta vizű tónak néznek, valójában egy elhagyatott bányához tartozó veszélyes anyagokat rejtő tó. 

A fenti képen is látható bányató Észak-Spanyolország egyik régiójában, Galíciában található, és valójában egy elhagyatott wolframacél bánya része. Élénk kék színét pedig, ami annyira megtetszett a turistáknak, nem az anyatermészetnek, hanem a különböző vegyszereknek köszönheti. 

Egy helyi lap arról számolt be, hogy több turistát is kórházba kellett szállítani, miután bementek a vízbe, hogy onnan készíthessenek képeket magukról. A szelfizőket gyomorfájással és kipirosodott, sebes bőrrel vitték kórházba, akik közül az egyik úgy nyilatkozott, hogy bár valóban picit furcsa volt a víz, 

de a képért megérte. 

Egy helyi orvos elmondta, azok, akik rövid ideig tartózkodnak a vízben, viszonylag olcsón, bőrirritációval és szemfájással megússzák. Ha viszont hosszabb ideig merülne el valaki a tóban, esetleg véletlenül még vizet is nyelnénk, gyomorfájással, hányással és hasmenéssel érne véget a történet. 

Nem okolhatjuk azonban kizárólag az instagramozókat a balesetekért, ugyanis korábban Galícia azzal próbálta fellendíteni a turizmusát, hogy mint a környék egyik természeti szépségét kezdték el reklámozni az elhagyatott bányavidéküket, amit a 2. világháborúban használtak utoljára. 

Egy helyi természetjogi csoport egyik tagja az eset után lobbizni kezdett az önkormányzatnál, hogy korlátozzák a belépést a veszélyes bányaterületre.