Ma 80 éve, 1939. szeptember elsején tört ki a 2. világháború, amikor a németek nyugatról, az oroszok pedig keletről kezdték el megtámadni Lengyelországot. A véres ütközetekről és a holokauszt borzalmairól rengeteg film készült, ezek közül választottunk most ki hetet, amit a figyelmébe ajánlunk. 

A piszkos tizenkettő

Kezdjük máris egy klasszikussal, A piszkos tizenkettővel, ami 1967-ben került a mozikba. Reisman őrnagy szinte lehetetlennek tűnő feladatot kap: egy olyan katonacsapatot kell összeszednie, amivel képes leszámolni egy szigorúan őrzött francia kastélyban mulató náci csapatot. 

Harag

Brad Pitt 2014-es filmje a második világháború utolsó heteiben játszódik, amikor a szövetséges csapatok már egyre beljebb hatoltak a náci birodalom közepe felé. Brad Pitt, alias Wardaddy ötfős csapatával és tankjával néz farkasszemet a németekkel, akik hozzájuk képest túlerőben vannak. 

A zongorista

A film a háború előtti utolsó napoktól egészen a háború végéig nyomon követi egy zsidó zongorista, Wladyslaw Szpilman sorsát, aki a varsói gettóban vészelte át a második világháborút. Roman Polański 2002-ben bemutatott filmje a Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte az Arany Pálma-díjat. 

 Becstelen brigantyk

Pont Quentin Tarantino ne nyúlt volna a témához? Persze, hogy neki is volt második világháborús filmje, ez pedig a németek által megszállt Franciaországban játszódó Becstelen brigantyk, amiben szintén Brad Pitt a főszereplő. 

Dunkirk

Két éve mutatták be Christopher Nolannek a dinamó-hadműveletet feldolgozó filmjét, ami 3 idősíkon, 3 helyszínen és 3 főszereplővel mutatja be, milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük az angoloknak, amikor vissza akarták hívni a szárazföldön maradt alakulataikat. 

Hideg napok

Nem maradhat a lista magyar film nélkül, és most nem az Oscar-díjas Saul fiáról írunk, hanem az 1966-ban készült Hideg napokról. A történet a második világháború után játszódik, amikor 3 férfi várja a bíróságon az ítéletét, hogy vajon milyen büntetést kapnak az 1942-es újvidéki vérengzésként elhíresült mészárlásban betöltött szerepükért, amikor több ezer, leginkább szerb és zsidó lakost mészároltak le Bácska környékén. 

A tizedes meg a többiek

Bármennyire is borzalmas volt a 2 világháború, viccesen is fel lehetett dolgozni a témát. Erre példa A tizedes meg a többiek, ahol a félig németek, félig már a szovjetek által megszállt Magyarországon katonaszökevények próbálnak elbújni és átvészelni ezt a vészterhes időszakot.