November 14-én ünnepelte Károly herceg 72. születésnapját, valószínűleg ezért is bukkanhatott rá az E! News, hogy  a herceg születési körülményei eléggé formabontónak számítottak 1948-ban, mivel II. Erzsébet szakított egy régi hagyománnyal. Addig az volt a szokás, hogy a trónörökösök születésekor egy rangidős politikus is jelen van a szülőszobában, ám II. Erzsébetnél ez nem így volt. Igaz, erről leginkább nem is a királynő (akkor még csak hercegnő), hanem az édesapja, VI. György tehet.

Ő volt ugyanis, aki megelégelte ezt a kissé talán bizarr szokást, és míg az ő két lánya (Erzsébet és Margit) születésekor még egy-egy politikus is figyelemmel kísérte a vajúdó feleségét, Erzsébet anyakirálynét, lányát, II. Erzsébetet már felmentette az avítt protokoll alól. Az utolsó szülés, ahol egy politikus, pontosabban a belügyminiszter is jelen volt, Margit hercegné, II. Erzsébet húgának születése volt, 1930-ban. Bár György király kezdeményezésére mellőzték innentől ezt a protokollszabályt, II. Erzsébet beleegyezése nélkül ez nem történhetett volna meg., végső soron a mostani uralkodó miatt dobták a kukába a régi szokást. 

Ahogy fentebb már utaltunk rá, II. Erzsébet Károly születésekor még csak hercegnő volt, édesapja halála után, 1952-ben koronázták meg, amikor Károly már négyéves volt.