Csak azért, mert egyszer bő másfél évig az életem egyik fele Svédországban zajlott, nem képzelem magam skandinavisztika-szakértőnek, de az biztos, hogy az ott eltöltött idő alatt az a benyomásom alakult ki, hogy bizonyos helyi nőknek van egy számomra tipikusan svédnek tűnő hozzáállása a sporthoz meg az edzéshez, amivel én más országokban még nem találkoztam.

A tipikus skandináv sportlédikre egy extrém példa az alábbi Madeleine Leander, akinek az Instagramját teljes véletlenségből találtam meg tegnap egy olyan videó nyomán, amin a PhD-val rendelkező matematikusnő és társnője egy lukacsos falon másznak fel kettesben úgy, hogy ketten összesen csak három pöcköt használnak segítségül.

Most, hogy a fenti videót megnéztük, megismétlem: a felvételen a bal oldalon látható Madeleine Leander nemcsak edz, hanem emellett matematikus is és PhD-t szerzett. Extrém falmászási trükkökre szintén képes és egyúttal PhD fokozatot szintén elért olvasóinktól tehát ezúton kérek elnézést, őrájuk ennek a posztnak a címe nem vonatkozik.

Madeleine Leander azt írja magáról az instagramos bemutatkozásában, hogy a tudomány és az edzés mellett még marad eltöltenivaló szabadideje. Ilyenkor videójátékozni szokott, a videójátékozásban is volt már versenyen, a StarCraft II bajnoka ő, de a street workout (azaz az utcai edzés) bajnokságain is szokott indulni, valószínűleg mert a lételeme a versenyzés. Miközben félmaratonokat fut, fekvenyomni is szokott, az alábbi poszttal annak állít emléket, hogy sikerült kinyomnia 85 kilót.

Küzdősportok? Miért ne? Madeleine Leander az alábbi videóban az ügyessége és ereje mellett a humorérzékét is megmutatja.

És a nyújtásról sem szabad soha elfeledkezni, ha edz az ember, Madeleine Leander például az alábbi képen mutatja meg hajlékonyságát.