Megjelenésének 36., szerzője-előadója halálának 4. évfordulóján végre valahára No1 sláger lett a briteknél minden idők egyik legnépszerűbb karácsonyi dala, a Last Christmas a Wham!-től, tette közzé péntek este a hivatalos brit hallgatottsági összesítést készítő társaság. Ezzel két népszerűségi rekord is megdőlt.

A sztori ott kezdődik, hogy 1984 karácsonyára adta ki a George Michaelből és Andrew Ridgeley-ből álló, Wham! nevű duó a Last Christmas című dalt. Azonnal hatalmas sláger lett ebből a számból, de az eladási listákat mégsem vezette, mert ugyanezen a karácsonyon jelent meg a Do They Know It's Christmas? című jótékonysági felvétel (amiben sok más sztár között szintén énekel George Michael), ami akkor még a Last Christmasnél is népszerűbb volt. Ezek után a Last Christmas úgy vonult be a briteknél a köztudatba, hogy ez a legnagyobb példányszámban eladott olyan dal, ami sosem jutott fel a No1 pozícióba, hanem örök második maradt. Na ez a rekord tegnap, 36 év után megdőlt.

A sztorihoz hozzátartozik, hogy az elmúlt évtizedekben rengeteget változott, hogy hogyan mérik a könnyűzenei kompozíciók népszerűségét. A XX. század jó részében a lemezeladásokat, illetve esetleg még a rádiós játszásokat vették figyelembe. Az ezredforduló után aztán hozzájöttek ehhez a legális mp3-letöltések, de mostanra ezek már mind elhanyagolhatóak, hiszen a streamingszolgáltatóknál regisztrálva van, hogy minden egyes dalt mikor hányan hallgatták meg, és a túlnyomó többség így, az internetről hallgat zenét.

Szóval a slágerlisták manapság nem az eladásokat mérik, hanem az igazi hallgatottságot, és ez nagyban kedvez a régi számoknak, főleg a régi karácsonyi számoknak, hiszen az ünnepek alatt mindenhol ezek a dalok szólnak, és az aktuális popzenét a többség hetekre félreteszi. Amióta nem az eladások, hanem a valós hallgatottság számít, azóta karácsonykor a hallgatottsági listákon szinte csak régi karácsonyi számok vannak, és ennek a trendnek a legnagyobb nyertese egyértelműen Mariah Carey és az All I Want For Christmas Is You. Ez a dal jelenleg is az első helyezett már megint/még mindig a hivatalos amerikai hallgatottsági összesítésben, azaz a Billboard Hot 100-on, ahol a Last Christmas most a 9. helyen található.

Az utóbbi évek tipikus karácsonyi népszerűségi listáin az örök második Carey mögött a briteknél ugyanis általában a Last Christmas volt. 2017-ben, George Michael halálának első évfordulóján különösen aktuális volt ez a dal, és úgy nézett ki, hogy talán végre megszerzi az elsőséget, de végül nem így lett. Az utóbbi három évben (ezzel külön rekordot beállítva) ráadásul egy youtuber apuka az első mindig a briteknél a karácsonyi slágerlistán, mindig egy másik klasszikus sláger vicces, de jótékony feldolgozásával.

Nos, eltelt egy hét a karácsonyi slágerlista óta, és a december 25-től december 31-ig tartó időszak hallgatottsági összesítése azt a meglepetést hozta, hogy új No1 van. Illetve ebben nem az a meglepetés, hogy a viccelődő apuka már nem az első: őt karácsony után általában azonnal elfelejti a brit nagyközönség, népszerűsége tipikusan egyetlen hétig tart csak, most is az első helyről a 78. helyre zuhant le. A meglepetés az, hogy az új első helyezett nem megint az All I Want For Christmas Is You, hanem a Last Christmas.

Ezek szerint a britek 2020 utolsó hetében a legtöbbet ezt a 36 éves dalt hallgatták, talán nosztalgiázva emlékezve 2019 (vagy egy korábbi év) sokkal kevésbé nyomasztó karácsonyára. A dologban az a rekord, hogy olyan még sosem volt, hogy megjelenése után 36 évvel sikerüljön egy számnak a népszerűségi lista élére kerülni: hát ez a Wham!-nek most sikerült. Viszont már nem a Last Christmas a minden idők legnépszerűbb olyan dala, ami sosem lett a briteknél No1: tegnap este ez a dicsőség átszállt a Moves Like Jagger című számra, aminek az előadója a Maroon 5 (fícsöring Christina Aguilera).

Andrew Ridgeley, a Wham! másik tagja a fenti tweettel reagált a hírre. Azt írja, meg van lepve és nagyon örül, és úgy érzi, szép emléket állít ez a rekord George Michael dalszerzői zsenialitásának. Hozzáteszi, egykori zenekari társa minden bizonnyal nagyon büszke lenne most. A Last Christmasen kívül a Wham!-nek 5 No1 slágere lett az évek során a briteknél, George Michael ezen kívül szólóban még 7 különböző dallal jutott fel a népszerűségi lista élére 1984 és 1996 között. A legendás énekesnek szóló dala is van a karácsonyról, a változatosság kedvéért ennek a cikknek a végén álljon itt a December Song, ezt ön talán még nem hallotta az elmúlt hetekben-napokban, pedig megéri néha elővenni.