GettyImages-1386765455

Ezeket az ételeket tilos megennie a brit királyi család tagjainak

2022.04.04. 17:02

A brit királyi család tagjainak életét rengeteg szigorú szabály kíséri végig: amellett, hogy az öltözködés terén határozott irányvonalat kell követniük, vannak olyan szavak is, amelyeket sosem szabad kimondaniuk, de utazásaik során sem engedhetik el magukat teljesen. 

Ha külföldre utazik, Katalin hercegné például – aki nemrég férjével, Vilmossal a Karib-térségben, Belize-ben, Jamaicában és a Bahamákon is járt; a helybéliek kultúrájával ismerkedtek meg – nem kóstolgathat csak úgy mindenféle finomságot. Bármennyire is találja ellenállhatatlannak a helyi különlegességeket, a cambridge-i hercegének nemet kell mondania bizonyos finom falatokra, II. Erzsébet királynő döntésének eleget téve.

A legfontosabb szabály, hogy kerülniük kell a kagylóféléket, de az egyéb tengeri hertkentyűk sem jöhetnek szóba.

Ennek az az oka, hogy ezektől az ételektől lehet a legkönnyebben ételmérgezést kapni. Grant Harrold etikettszakértő a Woman & Home című magazinnak azt mondta, nem szeretnék, ha az uralkodói família tagjai súlyos ételmérgezést kapnának közfeladat teljesítése közben. 

Katalin és Vilmos kóstolgatás közben, karibi látogatásuk során
Katalin és Vilmos kóstolgatás közben, karibi látogatásuk során
Fotó: ZUMA Press, Inc I-Images/Northfoto

Erzsébet királynőnek ezt a szabályt nem nehéz betartani, ő ugyanis nem rajong a tengeri herkentyűkért. Halat szívesen eszik, de az osztrigát például ki nem állhatja. Az uralkodónő fokhagymát sem fogyaszt, és ezt a családtagjainak is megtiltotta. A palotában sem készülnek fokhagymás ételek, aminek az az oka, hogy a brit királyi család tagjainak a posztjukból fakadó hivatalos kötelezettségeik teljesítésekor rengeteg emberrel találkoznak, és nem volna elegáns, ha a fokhagyma makacsul intenzív illata érződne a leheletükön. Hiába rengeteg étel alapja és fűszere, a vöröshagyma is tiltólistás.

2008 óta tömött kacsa- és libamájat sem fogyasztanak.

Ezt Károly herceg rögzítette egy határozatban, méghozzá lelkiismereti okokból. Félig átsült húst sem esznek, de a nyers hús fogyasztása is tilos, mégpedig azért, hogy elkerüljék az E-coli és listera bacilusok okozta ételmérgezést.

Erzsébet királynő kérésére a közös ebédek és vacsorák alkalmával

a keményítőben gazdag ételekből, például a tésztából, rizsből és krumpliból csak keveset fogyaszthatnak.

A tenger gyümölcseire, az egzotikus ételekre azonban Károly herceg és fia, Vilmos herceg is nyitott. A walesi herceget látták is az egyik külföldi körútján tengeri ínyecséget enni, Cambridge hercege pedig nem titkolja, nagyon szereti a sushit.

(The Sun, Femina, Mindmegette)