A brit királyi család tagjainak életét rengeteg szigorú szabály kíséri végig: amellett, hogy az öltözködés terén határozott irányvonalat kell követniük, vannak olyan szavak is, amelyeket sosem szabad kimondaniuk, de utazásaik során sem engedhetik el magukat teljesen. 

Ha külföldre utazik, Katalin hercegné például – aki nemrég férjével, Vilmossal a Karib-térségben, Belize-ben, Jamaicában és a Bahamákon is járt; a helybéliek kultúrájával ismerkedtek meg – nem kóstolgathat csak úgy mindenféle finomságot. Bármennyire is találja ellenállhatatlannak a helyi különlegességeket, a cambridge-i hercegének nemet kell mondania bizonyos finom falatokra, II. Erzsébet királynő döntésének eleget téve.

A legfontosabb szabály, hogy kerülniük kell a kagylóféléket, de az egyéb tengeri hertkentyűk sem jöhetnek szóba.

Ennek az az oka, hogy ezektől az ételektől lehet a legkönnyebben ételmérgezést kapni. Grant Harrold etikettszakértő a Woman & Home című magazinnak azt mondta, nem szeretnék, ha az uralkodói família tagjai súlyos ételmérgezést kapnának közfeladat teljesítése közben. 

Erzsébet királynőnek ezt a szabályt nem nehéz betartani, ő ugyanis nem rajong a tengeri herkentyűkért. Halat szívesen eszik, de az osztrigát például ki nem állhatja. Az uralkodónő fokhagymát sem fogyaszt, és ezt a családtagjainak is megtiltotta. A palotában sem készülnek fokhagymás ételek, aminek az az oka, hogy a brit királyi család tagjainak a posztjukból fakadó hivatalos kötelezettségeik teljesítésekor rengeteg emberrel találkoznak, és nem volna elegáns, ha a fokhagyma makacsul intenzív illata érződne a leheletükön. Hiába rengeteg étel alapja és fűszere, a vöröshagyma is tiltólistás.

2008 óta tömött kacsa- és libamájat sem fogyasztanak.

Ezt Károly herceg rögzítette egy határozatban, méghozzá lelkiismereti okokból. Félig átsült húst sem esznek, de a nyers hús fogyasztása is tilos, mégpedig azért, hogy elkerüljék az E-coli és listera bacilusok okozta ételmérgezést.

Erzsébet királynő kérésére a közös ebédek és vacsorák alkalmával

a keményítőben gazdag ételekből, például a tésztából, rizsből és krumpliból csak keveset fogyaszthatnak.

A tenger gyümölcseire, az egzotikus ételekre azonban Károly herceg és fia, Vilmos herceg is nyitott. A walesi herceget látták is az egyik külföldi körútján tengeri ínyecséget enni, Cambridge hercege pedig nem titkolja, nagyon szereti a sushit.

(The Sun, Femina, Mindmegette)