Európa

Ha ön Németországban élő magyar, ez valószínűleg hiányzik önnek

2017. április 2., 16:47 Módosítva: 2017.04.03 15:26
3

Előfordul, hogy olvasóink megosztják velünk, milyen hazai ízt hiányolnak új hazájukban, vagy éppen segítenek egymásnak, hol lehet beszerezni azt, ami nagyon hiányzik. 

Tapasztalataink szerint főleg a Németországban élő olvasóink hajlamosak levelezni velünk, az ő magyarkaja-igényüket eddig nagyjából sikerült lefedni. Egyetlen dolog hiányzott eddig égetően: 

Távolról sincs vége, olvasson még

49 latte macchiátóval később már az sem számít, ha defektes a bal első kerék

2017. március 25., 12:29 Módosítva: 2017.04.25 14:53
20

Túlélőcsomag 2500 kilométerre egy Észak-Olasz túrához.

Olimpia helyett végre kivezethetnék a metrót Ferihegyre

2017. március 23., 10:23 Módosítva: 2017.03.24 07:53
211

Nemrég megírtuk, hogy a müncheni reptér egyik terminálját szavazták meg a légiutasok a világ legjobbjának. Olvasónk, Krisztina emiatt írt nekünk, hogy megossza tapasztalatait a Ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérrel kapcsolatban. Levelét alább olvashatja, ha pedig ön is szívesen elmondaná, mit gondol a témáról, kérjük, írjon nekünk levelet!

Távolról sincs vége, olvasson még

Így lakhat olcsón, ha még nincs rokona Európában

2017. március 21., 13:06 Módosítva: 2017.03.22 11:44
4

Hasznos tanácsokat adó sorozatunk előző részében azt jártuk körül, hogy milyen módszerekkel utazhatunk Európában, most pedig azt nézzük meg, hogy mit tegyünk, hol legyünk a célállomáson – vagyis milyen szálláslehetőségek vannak egy európai országban.

Távolról sincs vége, olvasson még

Ha Németországba jön, béreljen kiskertet!

2017. március 20., 14:47 Módosítva: 2017.03.21 15:54
67

Már kiköltözésünk előtt feltűnt, ahogy a szóba jöhető lakóhelyeket nézegettük, hogy a német városok utcahálózatát meg-megbontják furcsa bódénegyedek, a legkülönbözőbb helyeken beleolvadva akár a lakótelepi házak rengetegébe is. Kis utánajárással kiderült, hogy ezek az úgynevezett Kleingartenek, azaz kiskertek, ami a német jogrendszerben egy speciális jogállású ingatlant jelent. Azt hiszem, már akkor eldöntöttük, hogy nekünk is kell ilyen. 

Távolról sincs vége, olvasson még

Az ilyen pici dolgokon látszik, mennyire félnek a franciák

2017. március 18., 18:27 Módosítva: 2017.03.19 19:03
6

A múlt hétvégén Franciaország délkeleti sarkában jártunk, Brianconban, ami az ország legmagasabban fekvő városa és egyben síparadicsom is. És sajnos ért minket még egy meglepetés azon kívül, hogy hó nem nagyon volt, mégpedig akkor maradt tátva a szánk és vettük elő a fényképezőgépet, amikor beléptünk a békés és napsütötte óváros csodálatos katedrálisának az ajtaján.

Távolról sincs vége, olvasson még

Bécs olyan, mint amilyennek Budapestnek lennie kéne

2017. március 18., 15:55 Módosítva: 2017.03.21 10:50
43

„Korábbi írásaimban bemutattam, miként kerültem Bécsbe és hogy jutottam tovább a munka, valamint a magánélet terén. Jelen írásomban az osztrák hétköznapokról fogok szólni” – kezdte legutóbbi, nekünk írt levelét Dániel, amelyben azt mutatja be, milyen a mindennapi élet Bécsben; mi mennyibe kerül, és milyen szabadidős és kulturális lehetőségek vannak.

Távolról sincs vége, olvasson még

„Egyszerre kaotikus és békés" - Egy török fiatal tapasztalatai Budapesten

2017. március 17., 12:10 Módosítva: 2018.06.08 08:01
29

Február elején már bemutattunk egy Budapesten élő francia táncost, aki elmondta, hogy mit szeret a magyarokban és miért döntött úgy, hogy Magyarországra költözik. Most egy török fiúval folytatjuk a sorozatot – ő több mint egy éve él Budapesten. 

Aytunc Öztürk

Aytunc Öztürk a TED Ankara Kollégium után az ankarai Bilkent Egyetemen végzett. Társalapítója volt a Spori.com oldalnak, és alapítója a loftlakásokat és apartmanokat kínáló Galata Penthouse-nak.

Távolról sincs vége, olvasson még

Ön szerint is ez a világ legjobb reptere?

2017. március 17., 08:53 Módosítva: 2017.03.17 16:11
1

14 millió légi utas döntését tükrözi, hogy a 2017-es World Airport Awards díjprogram szavazásán a londoni Skytrax Intézet

a müncheni repülőtér 2-es terminálját választotta a legjobbnak a világon.

A terminál 2003 óta működik, az utasok pedig azért szeretik, mert azon túl, hogy kényelmes, szórakozási lehetőségeket is biztosít, lehet vásárolni és étkezni minden sarkon, továbbá vannak afféle csendes zónák, ahol olvasni és pihenni tudnak az emberek. Ha pedig hirtelen el kell indulni, nem kell tizenöt kilométert közlekedni a csomagokkal, ugyanis nagyon gyorsan át lehet szállni egyik gépről a másikra.

Ha ez még nem lenne elég: kintről beszűrődik a napfény, a dekoráció pedig München nevezetességeihez és kultúrájához igazodik. 

Ön szerint melyik a világ legjobb reptere?

Ha egyikre sem tud jó szívvel igent mondani, akkor nyugodtan véleményezze az eredményt, és írja meg nekünk, ön szerint melyik a legkiválóbb repülőtér a világon! 

Már most haldokolnak a sípályák a francia Alpokban

2017. március 14., 10:53 Módosítva: 2017.03.15 17:11
8

Máskor húsvétkor is lehet síelni Brianconban, de idén nagyon hamar jött a meleg.

Ezeket a termékeket keresse, ha hazai ízre vágyik Németországban

2017. március 12., 14:45 Módosítva: 2017.03.13 14:49
11

Bár egy korábbi posztom inkább arról szólt, hogy milyen élelmiszercsomagoknak örülnek legjobban a Németországban élő magyarok, rengeteg olyan levél érkezett, amiben a gyakorló emigráltak tippeket adnak, hol lehet ezeket a termékeket beszerezni kint, illetve mivel lehet pótolni. Olvasóink azt írták, általános probléma, hogy a frissen letelepedett magyaroknak fogalma sincs arról, hogy Németországban némi utánajárással szinte minden megtalálható, vagy legalábbis hasonló áru biztosan van a polcokon. 

Távolról sincs vége, olvasson még

Folytatódnak az amerikai srác kalandjai, aki Kaliforniáról BAZ-megyére váltott

2017. március 8., 13:51 Módosítva: 2017.03.09 12:50
102

Eddig leginkább csak külföldön élő magyarokkal kapcsolatos posztok jelentek meg az Európa blogon. Most egy formabontó cikk következik, sőt, egy kicsit csalunk is, mert olyan személyről lesz szó, aki nem európai, csak belépett Európába.

Korábban már írtunk arról a bizonyos Colm Fitzgeraldról, aki kaliforniai ablaktisztító cégét eladva Magyarországra, egész pontosan Miskolcra, még pontosabban az apósához és az anyósához költözött magyar feleségével. Hogy miért? Mert kicsit nyugisabb életre vágytak, valamint nyolc év után újra közel akartak lenni a lány szüleihez.

A srác a Paprika Project nevű blogon írta meg az egy év alatt szerzett tapasztalatait, hogy például nem igaz az a szabály, miszerint ha pálinkával kínálnak, akkor azt feltétlenül el kell fogadni. Kitért a zsíros kenyérre, amit eleinte nem értett, hogy mi ezt hogy ehetjük akkora élvezettel, de aztőn ő is megszerette. Itt vannak a további észrevételei.

Az elmúlt egy évben nem írt sok élménybeszámolót, de van bejegyzés arról, hogy Varbó milyen gyönyörű, eldugott kis hely. Csopakba is belezúgott. A boroknál leragadva két poszt is született, ami Tokaj dicsőítéséről szól. Ez és ez. Majd az augusztus 2-i Meg kell látogatnod Csendülő és Almagyar Érseki szőlőbirtokot. Mondom miért. című írás úta nem jelentkezett. Egészen 2017. február 10-ig.

You need to visit Csendülő & Almagyar Érseki Vineyard. Here's Why.

Tucked away in the countryside near Eger, Hungary one finds a world of creativity and artisanal delights. Follow along as we visit Csendülő, Almagyar Érseki Vineyard & Kenyérzsák Bakery. Tovább

Colm Fitzgeraldnak kicsit sok dolga akadt. 2016 elég húzós év volt. Végleg letelepedtek, vettek egy ingatlant, építkeztek, apósánál is sokat talicskázott a háznál, plusz megszületett a kisfia is, így érthető, hogy semmire sem volt ideje. Most megígérte, hogy visszatér, nem fog gyerekével és feleségével annyi borászatba látogatni, de keres még felfedezésre váró helyeket és jelentkezik.

(Paprika Project)

A turisták imádják, de egész Európát fenyegeti ez a mókus

2017. március 6., 20:55 Módosítva: 2017.03.07 17:24
84

2004-ben jártam először Torinóban, 2005-ben már kezdtem több időt tölteni a megszokhatatlanul szép Olaszországban, és azóta is rendszeresen hétvégézek Piemont régió fővárosában.

Torinó Budapestre annyiban hasonlít, hogy átszeli egy folyó, a Pó, és az egyik oldal lapos, a másik meg dombos, pont mint Pest és Buda. Csak a Pó sokkal kisebb és nincs rakpart meg forgalom a partján, hanem egy Valentino nevű park húzódik a folyó mellett hosszában. Én ebbe a parkba futni járok, már amikor a városban vagyok, de egyébként gyerekekkel és turistákkal van tele. Egyszer készítettem benne egy értékelhető minőségű szelfit is, amit azért szeretek, mert alig látszom.

Távolról sincs vége, olvasson még

Vannak éjszakák, amikor a magyarul kimondott szeretleket a másik nem érti

2017. február 26., 14:00 Módosítva: 2017.03.01 12:42
4

Folytatjuk olvasónk, Dániel történetét: ezen a héten arról írt nekünk, milyen társaságba került Bécsben. Érdekes, hogy tapasztalatai, gondolatai mennyire rímelnek a magyarok társaságát külföldön szándékosan kerülő Berta írására, illetve azokra az olvasói levelekre, amelyeket azóta kaptunk a témában.

Önnek is vannak hasonló tapasztalatai? Vagy pont, hogy egészen mást gondol a témáról?
Írjon nekünk!
Távolról sincs vége, olvasson még

A német kórházban nem rettegek, hogy nem jutok ki élve

2017. február 24., 11:53 Módosítva: 2017.02.25 16:04
506

Borzalmas élményeim kötődnek a magyar egészségügyhöz. Gyerekkoromban elég beteges típus voltam, később több műtéten is átestem, négyszer szültem, úgyhogy bőven volt lehetőségem arra, hogy a saját bőrömön tapasztaljam a ramaty állapotokat. Szinte nem volt olyan eset, hogy valamilyen fertőzést ne kaptam volna a kórházban tartózkodásom ideje alatt, az idősebbik fiam oxigénhiányos lett szülés közben egy orvosi mulasztás miatt, de apukámat is többször élesztették újra szívműtétje után, mire kiderült, hogy félrekezelték. Gyűlöltem orvoshoz járni, minden bizalmamat elveszítették, már csak akkor mentem el a rendelőbe, ha valami elviselhetetlenül fájt. Emiatt viszont egyre rosszabb és rosszabb állapotban kerültem a szakember kezei alá. Ördögi kör. 

Távolról sincs vége, olvasson még

Nincs annál szürreálisabb, mint amikor egy magyar migráns migránsozik

2017. február 19., 21:54 Módosítva: 2017.02.20 20:17
3290

Korábban foglalkoztunk már azzal, hogy sokak személyes tapasztalata: a külföldön élő magyarok nem épp az összetartásukról híresek. Ezt támasztja alá Berta szerkesztőségünkbe juttatott levele is, amiben a három éve Németországban élő olvasónk több okot is felsorol, miért kerüli már egyértelműen földijei társaságát. 

Távolról sincs vége, olvasson még

Kézenállnak és kacsákat etetnek avagy így telnek az izlandi rendőrök mindennapjai

2017. február 17., 20:59 Módosítva: 2017.04.27 15:28
13

És még sok más, nagyon fontos teendőjük akad az Instagram képeik szerint.

Na ez a nagy különbség egy osztrák és egy magyar képzés között

2017. február 14., 17:41 Módosítva: 2018.08.31 16:06
35

Folytatjuk olvasónk, Dániel történetét. Ha még emlékeznek, egy németországi szakmai gyakorlat miatt döntött úgy, hogy Ausztriában kezd új életet, azóta erről is több részletet osztott meg velünk. Éjszakai recepciósként egészen meglepő tapasztalatokban is volt része, most pedig érzékletes képet festett nekünk arról, milyen különbségeket tapasztalt a magyar és az osztrák szállodaipari képzések között – tippeljék meg, melyiket találta hasznosabbnak, ki fog derülni.

Távolról sincs vége, olvasson még

Itt az ideje, hogy olcsón utazza be Európát!

2017. február 11., 13:25 Módosítva: 2017.02.15 13:45
25

Utazni jó, utazni érdemes - ezt már régóta tudjuk, ráadásul Európában rengeteg szép és felfedezésre váró város van, amit legalább egyszer az életben látni kell. A fapados repülők, a közösségi autózás és az időben lefoglalt, olcsó szállások korában már tényleg nem kell horribilis összegeket fizetnünk azért, hogy eltöltsünk néhány napot Berlinben, Londonban, Dublinban, Barcelonában, Párizsban vagy akár Krakkóban.

Most összeszedtünk minden fontos információt arról, hogy ha Európába utazik, milyen közlekedési eszközökkel teheti ezt meg, mennyibe kerül a tömegközlekedés és mennyiért tud odautazni. 

Távolról sincs vége, olvasson még

Így lát minket, magyarokat egy Budapesten élő francia férfi

2017. február 6., 20:12 Módosítva: 2017.09.12 13:18
773

Grégory Chevalier 37 éves, táncol, és táncot tanít.

A borravalót az ágyon meztelenül fekvő barátnője nyújtotta át

2017. február 4., 13:17 Módosítva: 2017.02.09 16:32
23

Folytatjuk olvasónk, Dániel történetét: ő Bécsben él, és először arról írt nekünk, hogyan került egyáltalán külföldre. Utána pedig szakmai gyakorlata alatt szerzett tapasztalatait osztotta meg velünk. Most pedig kiderül, milyen volt elkezdenie éjszakai recepciósként dolgozni Bécsben. Hát, nem mindennapi.

Távolról sincs vége, olvasson még

A német hipermarket szerint Magyarország már a Balkán

2017. február 3., 18:24 Módosítva: 2017.02.09 16:32
193

Akik kíváncsiak, hogy Németország hova sorolja Magyarországot, azoknak elég csak ellátogatni egy német hipermarketbe, és megnézni, hol találhatóak a magyar borok. Már akkor csalódni fognak, amikor rájönnek, hogy bár állítólag világhírűek a boraink, a Kauflandban a francia, spanyol, német, stb. szekció mellett nincsen külön magyar borrészleg. Amikor pedig elkezdik keresgélni a hazait, jön a meglepetés: 

Távolról sincs vége, olvasson még

Ezeknek az ajándékoknak örülnek legjobban a németországi magyarok

2017. január 29., 12:44 Módosítva: 2017.01.30 16:58
63

A legtöbb, Magyarországon kapható terméket lehet pótolni, és meg lehet szokni az új márkát Németországban, de emigrált magyarként valljuk be: jólesik olykor-olykor, ha a hozzánk látogató barátok és családtagok készülnek valami igazán hazai ajándékkal.

Különböző Facebookos csoportokban, és Drezda és környékén élő ismerőseim között végzett, nem reprezentatív felméréseim alapján összegyűjtöttem, hogy a Szászországban élő földijeink milyen élelmiszer-tartalmú csomagoknak örülnek a legjobban. 

Távolról sincs vége, olvasson még

Otthon ugyanaz van mint ’77-ben, csak most más előjellel

2017. január 28., 08:57 Módosítva: 2017.01.30 16:58
8

Folyatjuk olvasónk, Dániel történetét: új írásában azt osztja meg, milyen élmény volt Németországban szakmai gyakorlatot szereznie. Tapasztalatai szerint az északnémetek sokkal barátságosabbak, mint ahogy gondolnák róluk.

Távolról sincs vége, olvasson még

A nap képe: Eric Cartman becsillant Londonba

2017. január 26., 11:52 Módosítva: 2019.01.23 16:41
115

A Reddit.com főoldalát is megjárta az alábbi, Imgurra feltöltött kép. Megtalálja rajta a rajzfilmfigurát?

Lens flare in this photo looks like Eric Cartman
Távolról sincs vége, olvasson még

Lehet egy modellből Magyarország első női miniszterelnöke?

vik
2017. január 26., 10:29 Módosítva: 2018.10.07 10:13
321
Nagyon sok mindennek készültem. Akartam lenni Magyarország első miniszterelnöknője, de ügyvéd és diplomata is. Ezeket az álmaimat még ma sem adtam fel.

De addig is modellként dolgozik, 19 évesen Milánóban él, és a Gucci személyesen szabta rá a Cruise 2017 Full Fashion Show-ra készített kollekcióját, amelyet elég rendhagyó módon a londoni Westminsteri apátságban mutattak be.

Nagy Blanka nem az a tipikus szép vagyok, ezért modell leszek és ennyi-lány, kétségtelenül sokkal több annál. A Visage Management modellje kislánykorában még a hangjából élt (szinkronizált), állandóan olvasott, és kereste a helyét a világban. Aztán egyik percről a másikra felnőtt. 

Távolról sincs vége, olvasson még

Svájcban a vécécsésze a mosdókagyló

2017. január 25., 12:33 Módosítva: 2017.01.30 16:57
58

A vécélehúzó meg a vécédeszka. Ez valószínűleg Európa legmodernebb nyilvános WC-je, csodálja meg ön is! Ez az, ami itthon soha nem lesz.

Ha Londonba repülne, készüljön: mostanában minden kiszámíthatatlan

2017. január 23., 09:15 Módosítva: 2017.01.30 16:56
39

Az interneten már többen is megírták, fórumokban jelezték, szóbeszéd tárgyává tették, hogy az elmúlt két-három hétben, mintha valami nem lenne rendben a londoni fapados utazásokkal.

Már most szólunk: tankoljon fel élelemmel és vízzel, meg vegyen a hóna alá egy nagy adag türelmet.

A zord időjárási körülmények nem csak hazánkban nehezítik a közlekedést, hanem az angoloknál is. Az elmúlt hetekben többször volt olyan (például ma is), hogy lezárták a reptereket, vagy egyes járatok jelentős késéssel tudtak indulni, érkezni.

Budapesten pedig elbontották a 2B terminálon lévő konténereket, ahol eddig a fapados járatokra bonyolították a beszállást, és busszal kell utazni a repülőig. A tapasztalatok alapján ez még kicsit döcögősen megy.

Például a Ryanair talán legnépszerűbb reggeli, 6:25-ös járata az FR8354-es az elmúlt napokban mindig később indult Budapestről, átlagosan 30-40 perccel később, pedig talán még gyorsabb, rendezettebb is lett a beszállítás. De a Wizz Air járatai is 20-30 perccel később szálltak fel a tervezettnél. 

ryan 01
Távolról sincs vége, olvasson még

Négy fontos dolog, mielőtt emigrálna

2017. január 22., 08:58 Módosítva: 2017.02.04 13:18
19

Miután a férjemmel és a gyerekekkel közösen eldöntöttük, hogy Németországban kezdünk új életet – vagy legalábbis a régit ott folytatjuk –, egy évet adtunk magunknak a felkészülésre. Mai posztom arról fog szólni, hogy mik azok a dolgok, amikre oda kell figyelni, még mielőtt ész nélkül felpakolunk, és elindulunk szerencsét próbálni egy vadidegen országba, vadidegen emberek közé. 

Távolról sincs vége, olvasson még

Édesapám egy 500 euróst nyomott a kezembe: „ha kell még, tudunk adni”

2017. január 20., 09:45 Módosítva: 2017.01.21 21:58
47

Újabb érdekes olvasói levelet kaptunk: szerzője Dániel, aki évek óta Ausztriában él, és arra vállalkozott, hogy bemutassa, milyen tapasztalatokat szerzett ezalatt. Levelét érdemi változtatások nélkül közöljük. Ha ön is szívesen írna nekünk hasonló tapasztalatairól, kérjük, küldjön nekünk emailt!

4 évvel ezelőtt, 22 évesen, egy hideg januári napon érkeztem meg Ausztriába. Mielőtt az autóból kiszálltam, édesapám egy 500 euróst nyomott a kezembe:

Ha kell még, tudunk adni.

Azóta nem kellett. 

Távolról sincs vége, olvasson még