Európa

Tenerifén élő magyar hölgy aratott a spanyol Got Talentben

2019. december 7., 13:06 Módosítva: 2020.08.19 15:31
17

Egy olvasónk, Péter küldte be a Velvetnek a következő videót, ezúton is köszönjük neki! Az alábbi adásrészletet bő két hete publikálta a Got Talent tehetségkutatók spanyol kiadása, és a most futó ötödik évad egyik meghallgatásán készült. A felvételen egy rendkívül jól éneklő hölgy tekinthető-hallgatható meg, de számunkra a dolog azért különösen érdekes, mert a 63 éves, Lady Viktoria néven bemutatkozó nő, bár Tenerifén él, magyar.

Távolról sincs vége, olvasson még

Jól megszívatta svájci rajongóit FKA twigs, indoklás nincs

2019. november 29., 13:08 Módosítva: 2019.11.30 13:23
3

Nem sokkal első albuma megjelenése után lettem figyelmes FKA twigsre, ez még 2014-ben volt. Azóta esek egyik ámulatból a másikba a most 31 éves, brit énekesnő munkásságát követve, akit itt a Velveten is próbálok olvasóink figyelmébe ajánlani a lehetőségek szerint, bár zenei karrierje különösebb ismertséget nem hozott neki. A nagyközönség inkább annak kapcsán hallott róla, hogy egy ideig Robert Pattinson, majd Shia LaBeouf volt a pasija. FKA twigs legfrissebb, Magdalene című albuma egy szakításról szól, számomra nem világos, hogy melyiküktől való szakításáról, de mondjuk mindegy is.

Hónapokkal ezelőtt vettem észre, hogy november 28-ra van kiírva egy zürichi koncert FKA twigs meglehetősen rövid európai turnéja egyik állomásaként, és előre tudtam, hogy ezen a napon pont Zürichben leszek. Megvettük a jegyet, nagyon vártuk a koncertet, odamentünk tegnap este, erre a bejáratnál közli az ott strázsáló három biztonsági őr, hogy elmarad a koncert.

Az emberek folyamatosan érkeztek, nyilvánvalóan mindenki csak a helyszínen tudta meg, hogy mégsem lesz buli. Ez így elég fura, és az online rajongói reakciókat figyelve először mindenki egy betegségre-rosszullétre gondolt, mialatt hazafelé kullogva a közösségi médiába kommentelte bele csalódottságát, hiszen mi más miatt maradna el egy koncert így az utolsó pillanatban.

Távolról sincs vége, olvasson még

Angliában élő magyar lány lett a Playboy brit arca

2019. november 27., 12:23 Módosítva: 2019.11.29 12:57
11

Ugyan a magyar Playboy lehúzta a rolót, de az eredeti amerikai verzió még mindig teljes gőzzel működik. Az idei évben is, mint rendesen kiválasztották a legcsinosabb nyuszilányokat, a „UK Bunny of the Year” elismerést pedig egy magyar lány, Borics Kitti, az amerikait pedig kollégája, Giavanna Adamo kapták.

Távolról sincs vége, olvasson még

És most feltesszük a legfontosabb kérdést a Magyarországon készült John Lewis-reklámról

2019. november 16., 17:00 Módosítva: 2019.11.18 15:14
16

Amint arról az utóbbi években rengeteget lehet hallani, a John Lewis nevű cég minden karácsonykor jelentkezik egy jópofa-megható reklámmal, ami Nagy-Britanniában már jó rég, nálunk csak újabban kirobbanó népszerűségnek örvend. A tavalyiban Elton John szerepelt, de az idei reklámról minden eddiginél többet hallhattunk, mert amellett, hogy ez is jópofa-megható, ráadásul Magyarországon készült, amint azt a Telegraph alapján a 24.hu már két napja megírta. Alább látható a szóban forgó reklámfilm, de a legfontosabb kérdést ezzel az egésszel kapcsolatban egy egykérdéses kvízben tesszük fel alatta. Ön tudja a választ?

Távolról sincs vége, olvasson még

Megérkezett a Starbucks Olaszországba, döbbenetes tolongás van

2019. november 13., 15:38 Módosítva: 2019.11.16 09:20
25

Kb. tíz éves voltam, ezért elég tisztán emlékszem, milyen volt, amikor anno megnyílt az első magyar McDonald's a Régiposta utcában. Ezek az emlékek jutottak most az eszembe, amikor a múlt hétvégén Torinóban jártam.

A legutóbbi időkre Olaszország maradt az utolsó olyan ország nyugat-Európában, ahol nem kezdett el terjeszkedni a Starbucks. Ebben elvileg nincs semmi meglepő, mert mi a fenéért venne bárki amerikai kávét méregdrágán egy steril, multicéges gyorsétteremben, amikor bármelyik sarkon fantasztikus és igazi olasz kávét kap egy euróért egy jópofa és lakályos bárban. Mindezt a Wikipédia által idézett forrás (Innovation Zen) úgy fogalmazta meg még évekkel ezelőtt, hogy bár az olasz kultúrának szerves része a kávéfogyasztás, az olaszok elsősorban bárokban, csészékből szeretik fogyasztani ezt az italt, nem pedig papírpohárból, menet vagy autóvezetés közben.

Így aztán Olaszországban nem volt egyetlen Starbucks sem tavaly őszig (és a többi hasonló típusú kávézólánc szintén hiányzik a kávézási kultúra hazájából). Na de tavaly novemberben vett egy nagy lélegzetet az amerikai monstrumcég, és kb. egy évvel ezelőtt megnyílt az első olasz Starbucks Milánóban. Ez nyilván siker lett, mert most november elsején megnyílt a második olasz Starbucks, ez most Torinó belvárosában. Ez előtt az üzlet előtt jártam most a hétvégén, és döbbenten állapítottam meg, hogy olyan nagy bent a sor, hogy messze kilóg az utcára, sőt, a következő háztömbig ér – pedig a nyitás óta már egy bő hét eltelt.

Távolról sincs vége, olvasson még

Régen óvszert készítettek annak a viktoriánus háznak az udvarában, amit ma méregdrágán kínálnak eladásra

2019. november 7., 14:55 Módosítva: 2019.11.09 15:28
20

Anno a gyerekeknek tilos volt még csak rá is nézni az épületre.

Nekünk kevésbé szokásunk bocsánatot kérni saját magunkért

2019. november 7., 13:26 Módosítva: 2019.11.08 15:46
168

Germán Henao egy Budapesten élő, kolumbiai fiatalember, aki az egyik fele annak a párnak, akik az augusztusban nagy vitát keltő Coca-Cola-plakáton szerepeltek. Úgy érkezett ő annak idején egy évre Magyarországra, hogy korábban Európában csak Francia- és Spanyolországban járt, turistaként, de annyira megszerette az itteni életet, hogy maradt.

Hogy ne csak a Coca-Colával kapcsolatos sztorit ismerjük tőle, Magyarországra érkezésének a történetéről is beszélgettem vele, hiszen hatalmas változás lehetett az Egyenlítő mentén fekvő, évszakokat nem ismerő, hatalmas kiterjedésű hazájából egy olyan kicsi, európai országba költözni, ahol az egész országban kb. ugyanannyian laknak, mint Bogotában, azaz a városban, ahonnan Germán érkezett. Íme az ő története.

Távolról sincs vége, olvasson még

Kiderült, melyik a legnépszerűbb turistalátványosság Instagramon

2019. október 27., 10:39 Módosítva: 2019.10.28 14:32
1

A Motif alapos elemzése után (mely az Instagram 2010-es megszületése óta figyeli a közösségi oldalt)  a Yahoo írta meg, hogy melyik a legtöbbet használt, turistalátványosságra vonatkozó hashtag Instagramon. A válaszért nem kell annyira messzire menni, még a kontinenst sem kell elhagyni. Annyit már most elárulunk, hogy a borítóképünk csalóka: nem a római Colosseumról van szó.

Távolról sincs vége, olvasson még

Helsinkiben magyar származású biológus növeszt gombákból vegán bőrt

2019. október 25., 15:12 Módosítva: 2019.10.26 14:49
71

Európát járja be Lakatos Márk, illetve a Front Row Squad új videósorozata, amit a múlt héten a koppenhágai résszel kapcsolatosan említettünk. Csütörtök este debütált a legújabb videó, amiben Helsinki kerül sorra, és a finn fővárosban Lakatos Márk az étteremtesztelés és a divatbemutatózás mellett beszélgetett két fiatalemberrel, akik vegán bőrt készítenek, azaz inkább termesztenek divatcélokra.

Egyikük, Géza ráadásul félig magyar származású, és Manuel nevű kollégájával azt mesélik el, hogy az állati bőrt kiváltó anyag a természetben is előforduló gombákból készül néhány nap, illetve maximum két hét alatt. A gombákból rétegeket növesztenek, és kísérletképpen már pókselyemmel keverve is készítettek belőle hibridet, amitől erősebb és rugalmasabb. Az így készült műbőrből aztán cipőket és táskákat is lehet készíteni, amit az alábbi videó be is mutat.

Egy svéd áruház megalkotta a világ első bébi influenszerét

2019. október 22., 09:54 Módosítva: 2019.12.07 13:43
23

Az Ica névre hallgató svéd szupermarketlánc megalkotta a világ első bébi influenszerét. Valóban megalkotta, mivel nem egy élő csecsemőről van szó, hanem egy csak virtuálisan létező babáról, akinek foga még nincs, Instagram-oldala és lelkes követőbázisa ellenben már igen. 

Távolról sincs vége, olvasson még

Egymilliót költött a jelmezére, rasszizmusért tiltották ki az EuroCosplay-ről

2019. október 11., 09:55 Módosítva: 2019.10.13 08:33
25

A francia származású Alice Livanart nagy népszerűségnek örvend a cosplayerek körében. A jelmezkészítésben rendkívül tehetséges lány tavaly meg is nyert egy nagyobb versenyt  hazájában, május óta pedig a 2019-es EuroCosplay nevű rendezvényre készült egy igencsak nagyszabású projekttel, amit a szervezők megvétóztak. A cosplay-közösség azonban kiáll a lány mellett.

Távolról sincs vége, olvasson még

Kiment a komplett Bayern München az Oktoberfestre, vitték a nőiket is

2019. október 8., 15:25 Módosítva: 2019.10.28 11:58
41

Philippe Coutinho frizurája még 2016-ból maradt vissza, Serge Gnabry sérója viszont remek ellenpontja a bajor népviseletnek.

Egy morcos skót nyúlban élhet tovább Grumpy Cat

2019. szeptember 29., 14:38 Módosítva: 2020.07.10 15:17
26

Grumpy Catet valószínűleg mind ismertük. A méltatlan arcú cica 2012-ben robbant be, az akkori mémek főszereplője lett. Az eredetileg Tardar Sauce névre hallgató macska azonban idén májusban, 7 évesen eltávozott az örök vadászmezőkre.

Távolról sincs vége, olvasson még

Imádják a turisták ezt az angol bányatavat, van, aki meztelenül fürdőzik benne

2019. szeptember 22., 09:41 Módosítva: 2020.04.27 10:10
9

Sokan nem tudják, hogy a 20. században bányászok dinamittal robbantották ki ezeket a mélyedéseket, nem természetes képződményről van szó.

A nap képe: megnyílt az Oktoberfest!

2019. szeptember 21., 15:15 Módosítva: 2019.09.23 09:43
61

Így szeptemberben az ember inkább forgatná vissza az idő kerekét, hogy maradjon inkább még a nyár, ameddig csak lehet, de ehelyett Münchenben idén is már szeptemberben megkezdték az októbert, vagy legalábbis az Oktoberfestet. A sör ezek szerint egy annyira fantasztikus ital, hogy az ünnepléséhez egy egész hónap nem is elegendő Bajorország fővárosában. A frissen érkezett sajtófotók tanúsága szerint szombaton már ment is a nagyüzemi hörpintés, amint azt a fenti borítókép is remekül mutatja, de az első fotók közül a kedvencünk egyértelműen az alábbi lett, legyen ez ma a nap képe.

Távolról sincs vége, olvasson még

7 film a ma 80 éve kitört második világháborúról

2019. szeptember 1., 10:55 Módosítva: 2019.09.02 15:29
29

Ma 80 éve, 1939. szeptember elsején tört ki a 2. világháború, amikor a németek nyugatról, az oroszok pedig keletről kezdték el megtámadni Lengyelországot. A véres ütközetekről és a holokauszt borzalmairól rengeteg film készült, ezek közül választottunk most ki hetet, amit a figyelmébe ajánlunk. 

Távolról sincs vége, olvasson még

Önkéntesek renoválták Angliában az óriáspéniszű, domboldalra vésett több száz éves rajzot

2019. augusztus 29., 14:00 Módosítva: 2019.08.31 07:56
28

Az 1600-as években született meg a rajz, senki nem tudja pontosan, hogy miért és kik által.

Lisztszórással és festékdobálással kezdődött meg az idei Notting Hill Carnival

2019. augusztus 25., 18:39 Módosítva: 2019.08.26 15:43
5

Egymillió látogatót várnak az 1966 óta minden augusztusban megrendezett londoni utcabálra, már a nyitás képei is nagyon erősek. Mi lesz itt ezután?

10+7 dolog, amit nem tudok megszokni Párizsban

2019. augusztus 25., 10:54 Módosítva: 2020.07.05 09:39
123

Nagyon izgalmas szériává kezdi kinőni magát az a sorozat, amit anno Olaszországgal kapcsolatosan indítottunk be, és ami most teljesen spontán reneszánszát éli: arról írnak Magyarországról külföldre költözött olvasóink, mik azok a dolgok, amihez számukra a legnehezebb hozzászokni az adott országban. A következő helyek kerültek eddig sorra az utóbbi időben:

Érkezett egy újabb levél, ezúttal Tímea álnevű olvasónktól, akinek ezúton is nagyon köszönjük, hogy írt. Egy olyan helyről jelentkezett ő, ami valószínűleg sokakat fog érdekelni, hiszen turistaként rengetegen jártak már itt, ezért valami képünk biztosan van a világ egyik leghíresebb városáról. Amint azt a címből ön már rég tudja, Párizsról van szó, ami természetesen elég más arcát mutatja a helyi lakosoknak, mint a turistáknak.

Tímea 10 olyan dolgot írt meg, amiről a mai napig úgy érzi, hogy bosszantó, illetve megnehezíti az életet Párizsban, de aztán hozzátesz még 7 egyebet, amik szintén meghökkentik minden egyes alkalommal, azonban pozitívnak találja őket. Így van ez: néha a jóhoz is nehéz hozzászokni! Ha ön is hozzá tudna tenni pár dolgot a saját második, Magyarországon kívüli otthonával kapcsolatban, kérjük, írjon nekünk e-mailt ön is erre a címre! És ezek után nem húzzuk tovább az időt, olvassuk végre Tímea benyomásait-tapasztalatait Párizsról!

Távolról sincs vége, olvasson még

És akkor szembejött egy csapat nudista Zürich főterén

2019. augusztus 25., 10:47 Módosítva: 2020.12.22 08:45
24

Testfestéstől eltekintve teljesen pucérak voltak, körbejárták az egész várost. Hiába, Zürichben fesztiválja is van a meztelenkedésnek. Kattintson a pixelezetlen fotókért!

Ilyenek voltak a szovjet alternatív rockerek a '80-as években

2019. augusztus 24., 17:23 Módosítva: 2019.10.06 16:21
25

A most publikált képeket egy amerikai nő csinálta, aki 1984-ben, 23 évesen ment el Leningrádba. Szerelmes is lett egy szovjet rocksztárba, évekre kintmaradt.

9 dolog, amiben Anglia nagyon különbözik Magyarországtól

2019. augusztus 24., 09:00 Módosítva: 2020.07.05 09:39
148

Van egy olyan sorozatunk az Európa blogban, aminek a témája az, hogy mi az, amit külföldön a legnehezebb megszokni egy magyarnak. A legutóbbi ilyen poszt Bajorországgal foglalkozott, amiben egy ott élő olvasónk írta le azokat a pozitív, illetve negatív dolgokat, amiken két év után is meghökken.

Erre a posztra válaszul érkezett Sarolta álnevű olvasónk alábbi levele, aki már 10 éve él Cambridge-ben. Ő nem úgy fogalmaz, hogy ezeket a dolgokat ne tudná megszokni, hanem azt mondja, számára ezek a legnagyobb különbségek a kinti és a hazai élet között, így ezúttal a poszt címe is ezt tükrözi. Sarolta nem szedte pontokba a levelét, de a könnyebb követhetőség kedvéért ezt megtettem én, szóval a beékelt közcímek nem Saroltától vannak, hanem én tettem bele. Tényleg nem direkt van, de megint éppen 9 pont jött össze.

Ha ön is élt már külföldön, vagy esetleg most él kint, az ön tapasztalataira is kíváncsiak lennénk, főleg akkor, ha olyan országról volt szó, amelyet még nem említettünk mostanában ebben a sorozatban (anno Olaszországgal indítottunk, a legutóbbi posztok pedig Svájccal és Görögországgal foglalkoztak)! Ha van kedve írni, várjuk levelét a Velvet e-mailcímére, amit a poszt legalján található keretes szintén tartalmaz.

Távolról sincs vége, olvasson még

Csúszdatornyot építettek egy 800 éves angol székesegyházba

2019. augusztus 20., 16:46 Módosítva: 2019.08.21 11:24
18

A székesegyház 16 méter magas főhajójának végében áll a látványosság, amihez a templom papja is ragaszkodott, el is mondta, miért.

9 dolog, amit nem tudok megszokni Bajorországban

2019. augusztus 19., 10:32 Módosítva: 2019.08.20 18:00
159

Évekkel ezelőtt indítottunk egy posztsorozatot arról, hogy külföldre költözött magyaroknak miket a legnehezebb megszokni új/második hazájukban. Teljesen spontán módon nemrég újraindult a sorozat egy Görögországban élő olvasónknak köszönhetően, és most megint kaptunk e-mailben egy roppant érdekes listát, ezúttal Bajorországról. A beküldő álneve legyen Rebeka, és nézzük, milyen bevezetőt írt ő a leveléhez!

Több mint két éve élek Bajorországban, így lassan kezdek beilleszkedni, de még mindig vannak dolgok, amik megdöbbentenek. Mivel viszonylag sokat járok Budapestre is, ezért ezek a különbségek még inkább szembeszökők tudnak lenni.

Szándékosan nem Németországot írtam: ez egy hatalmas ország, mindig meglepődöm, hogy még Bajorországon belül is simán vannak 400km-es távolságok és valóban „ország”, autonóm területként működik. Ráadásul állítólag nagyon különbözik a többi német tartománytól, bár erről közvetlen tapasztalatom nincsen. Összegyűjtöttem pár dolgot, jót is, rosszat is, ami két év után is meg tud lepni.

Érdekes, hogy ebben a sorozatban annak idején rengeteg országról volt szó, de pont Németországról még sosem mesélt senki, szóval ezért különösen örültünk Rebeka beszámolójának. Persze amint ő maga figyelmeztet, mindez csak az ország déli részén elhelyezkedő Bajorországra érvényes, arra a tartományra, aminek a fővárosa München, és amelyről a leggyakrabban az Oktoberfest kapcsán szoktunk hallani. (A fenti borítókép is ezen az eseményen készült, méghozzá 2010-ben, és ha ön nem ismerte volna fel: Kim Kardashian látható rajta!)

Hát végre itt az ideje, hogy egy kicsit többet is megtudjunk a bajorokról annál, hogy októberben (és nyilván az év más szakaiban is) rengeteget söröznek! Íme 9 dolog, jók és rosszak egyaránt, amikre Rebeka azt mondja, hogy két év alatt sem tudta őket megszokni Bajorországban.

Távolról sincs vége, olvasson még

Extravagáns kalapokban parádéztak az ír nők

2019. augusztus 18., 14:44 Módosítva: 2021.03.27 12:43
29

Az ascoti derbi után szabadon az írek is felkapták mókás fejfedőiket.

Turistalátványosságnak nézték szennyező tavat, belemásztak, szelfiztek, megbetegedtek

2019. augusztus 12., 09:34 Módosítva: 2019.08.13 09:57
9

A megszállott instagramozók egy jó képért szinte mindenre képesek, még az sem érdekli őket, hogy amit gyönyörű szép, kristálytiszta vizű tónak néznek, valójában egy elhagyatott bányához tartozó veszélyes anyagokat rejtő tó. 

A fenti képen is látható bányató Észak-Spanyolország egyik régiójában, Galíciában található, és valójában egy elhagyatott wolframacél bánya része. Élénk kék színét pedig, ami annyira megtetszett a turistáknak, nem az anyatermészetnek, hanem a különböző vegyszereknek köszönheti. 

Távolról sincs vége, olvasson még

Utrecht méhbaráttá alakította a buszmegállóit

2019. augusztus 10., 14:14 Módosítva: 2019.08.11 11:25
48

Friss kutatások szerint Hollandiában 358 méhfajta található, aminek több mint a fele a kihalás szélén áll. A városvezetés elhatározta, hogy megmenti a rovarokat, amit egy nagyon rendhagyó módon szeretne elérni: méhbaráttá tette a buszmegállóikat. 

Egészen pontosan 316 utrechti buszmegálló tetejét tették otthonossá a méhek számára, úgy, hogy különböző növényekkel ültették tele, amit a méhek be tudnak porozni.

Távolról sincs vége, olvasson még

Nem, nem egy sivatagot lát a képen, hanem a dán tengerpartot

2019. július 29., 15:47 Módosítva: 2019.07.31 08:57
25

A különleges tengerpart az UNESCO Világörökségi listáján is rajta van, rengeteg állat és növény élőhelye.

Íme a világ 10 legboldogabb országa 2019-ben

2019. július 27., 09:09 Módosítva: 2020.07.30 10:05
191

Hiszi vagy nem, évről évre kutatásokat végeznek, hogy kiderítsék, melyik az adott évben a legboldogabb ország. A World Happiness Report igen hosszasan és professzionálisan magyarázza, milyen alapelvek mentén állították össze a listát. 

A tanulmány vizsgálja például azt is, hogyan változott meg a boldogság fogalma, vagy az emberek szavazási szokásai, mi a helyzet a jóléti államokkal, az amerikaiak függőségei és boldogtalansága pedig egy külön fejezetet kapott. 

Távolról sincs vége, olvasson még