„Az Operában nem játszottam, de mivel én voltam a művészeti főtitkár, a szereposztásoktól kezdve gyakorlatilag minden fontos dolog hozzám tartozott. Ókovács azt mondta, távozhatok, és nem kell többet bemennem az irodába. A korommal indokolta a döntést. Azt mondta, betöltöttem a hatvanötöt, és a nyugdíjasokat el kell küldeni. De az is elhangzott, hogy ártok az Opera hírnevének. Ókovács letiltatta a belépőkártyámat. Nem voltam hajlandó visszaadni. Háromezer forintot kellett fizetnem, mert ezzel kárt okoztam az Operának. Azóta persona non grata lettem" – mondta Failoni Donatella a Blikknek. 

Az ittasan balesetezett Oszter Sándor felesége azt is elmondta, véleménye szerint az volt a probléma, hogy túlságosan szókimondó és becsületes. Azt is hozzátette, hogy az Opera „olyan, mint egy szép piros alma, ami kívülről szép, de belülről rohad". Amíg igazgatóváltás nem lesz addig nem hajlandó az épületbe menni, holott kétéves kora óta ott nevelkedett, az édesapja ott volt zenei igazgató. 

Az Operaház Velvethez eljuttatott közleménye szerint azonban szó sincs kitiltásról. Failoni Donetella 2010/2011-ben dolgozott a Magyar Állami Operaházban, munkaviszonya három éve szűnt meg. Ugyanakkor ügyet intézni természetesen azóta is bármikor beléphet az intézmény üzemi területére. Jelenleg általános foglalkoztatási irányelv a közszférában, hogy a nyugdíjas korú kort elért dolgozók tovább foglalkoztatása nem lehetséges. A hatályos szabályozás értelmében csak egyedi engedéllyel, kifejezetten nélkülözhetetlen személyes kvalitások kizárólagos megléte esetén foglalkoztathatók tovább a nyugdíjkort betöltött munkatársak.

A Magyar Állami Operaházban csak a dolgozók és az adott évadban fellépő művészek rendelkezhetnek belépőkártyával, csakúgy, mint a világ többi operaházában. Amennyiben egy belépőkártya elveszett, megrongálódott stb., annak értékét a használójának meg kell térítenie, és azután újat kap. A használaton kívül került kártyákat – akár abban az esetben, ha elvesznek, vagy munkaviszony megszűnése esetén –, szabályzati és biztonságtechnikai kötelezettsége az intézménynek letiltani és a bekerülési költséget megtéríttetni.