Az adott korról a jövő embereinek emléket állító, úgynevezett időkapszulák leginkább az 1800-as évek végén kezdtek elterjedni, ezért is különleges az a rézkapszulat, amit a Massachusettsi Parlament épületében találtak a múlt héten egy felújítás során.

Az épületben egy csőtörést vizsgáltak, amikor megtalálták a nagyjából szivardoboz méretű kapszulát – írja a Boston Globe. A kapszulát először 1795-ben rejtették el, majs az 1800-as évek közepén megtalálták, amikor újra elásták, de hozzátettek még néhány dolgot.

Majd csak ezen a héten nyitják ki az egyébként sértetlen kapszulát. Először röntgennel vizsgálják majd. Arra számítanak, hogy 1652 és 1855 közötti ezüst- és rézpénzeket, egy gravírozott ezüst tálcát, újságpapírokat, a Commonwealth pecsétjét, kártyákat és a Massachusetts Colony Records címlapját találják majd a dobozban.

A terv az, hogy miután megnézték, mi van a dobozban, a dobozt visszaépítik az épületbe. Azt egyelőre nem döntötték el, hogy hozzátesznek-e valamit annak a tartalmához.