A mai napon ötven éves lett az 1990-es évek magyar popzenéjét szinte egyedül megformáló Kozso. Bár az énekesnek, menedzsernek és teaháztulajnak még nem sokkal korábban is volt egy visszatérési kísérlete, mi azért jobb szívvel emlékszünk azokra az időszakokra, amikor még tényleg komolyan szerették emberek az Ámokfutókat. Ezzel a kis összeállítással kívánnánk boldog születésnapot.

Ámokfutók

Ha Kozso, akkor Ámokfutók, ez nem kérdés. Korábban volt egy Alvajárók névre hallgató zenekara is, de ebből gyorsan átment a magyar popzenében azóta is kiötörölhetetlen nyomot hagyó eurodiscóba. Ehhez hősünknek sikerült olyan titokzatos imdizset hoznia, hogy a legendás tincsét például élőben árverezték el a Z+ csatornán jótékonysági célokra, a produkciót személyesen Rákay „intendáns” Philip vezette le. Nehéz eldönteni, melyik a legsúlyosabb Ámokfutók-sláger, de a Meghalok egy csókodért megszólalásakor tényleg minden buli megmozdul kicsit.

Shygys

Kozso nem egyszerűen egy zenekar énekese volt, hanem az 1990-es években szinte ő volt a magyar zeneipar. Folyamatosan ontotta magából a ki tudja, milyen módszerrel összeválogatott együtteseket, amik két dologban egyeztek stabilan: szerettek táncolni, és sokkal szebbek voltak, mint amennyire tudtak énekelni. A szándékosan rosszul leírt nevű Shygys két lemezt élt meg, és bár hivatalosan csak 2001-ben oszlott fel a kidolgozott felsőtestekből álló zenekar, igazából az 1999-es Vágyom rád című műalkotás megjelenésekor is egyértelmű volt, hogy ennek itt vége van.

Bestiák

Természetesen nemcsak fiúzenekara volt Kozsónak, hanem lányokat is összekapart: a Bedyből, Honeyból és Miss Beeből álló szuperformáció szintén két lemezig jutott, és ők is felsőtestekkel hódítottak, leginkább mellekkel. Nagy csavarként 2011-ben rájöttek, hogy még mindig ezrek röhögnek ezen a korszakon, úgyhogy összeálltak megint, és néha el lehet őket kapni a helyi Tescók parkolójában.

Édesnégyes

Bár valamiért kevesen emlékeznek rá, Kozso már kicsit kiégett celebként a TV2-n szerepelt egy egész héten keresztül az Édesnégyes című realityben. Az eredmény a tévétörténelem egyik legkirályabb társkereső műsora volt, ahol sikerült a lehető legkínosabb szereplőket összeszedni, hogy megküzdjenek a bájgúnárságot a lehető legtökéletesebben művelő énekes kegyeiért. Még sehol nem volt Alekosz és Delhusa Gjon műsora, amikor mi már sírva nevethettünk azon, hogy Kozsónak tényleg az arcba lógó tincs jelenti a romantikát.

Lady Gaga nagy lopása

Bár Lady Gaga Paparazzi címá dala 2008-as, Kozsónak csak 2012-ben esett le, hogy ez a dal tulajdonképpen az övé. „Nem hallgatok Lady Gagát, ezért nekem fel sem tűnt eddig. Szemfüles rajongóink jelezték, hogy ez a dal több részletében is megegyezik az egyik nagy sikerű régi technós muzsikánkkal, amit csak a bulikon játszottunk. Óriási szerencse, hogy megtaláltam minden régi próbatermi és bulifelvételt még az eredeti szalagra és kazettára rögzített változatban" – mondta akkoriban az énekes, aki hajlott volta rá, hogy duettet énekeljen cserébe Lady Gagával. Ez valamiért elmaradt, és úgy tudjuk, ha nagy lopást sem sikerült bizonyítani.