Miután Vastag Tamás megkapta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság emlékérmét, megkérdeztem a NAIH-ot arról, hogy pontosan mit takar a Kulcs a net világához elnevezésű kampány, melynek arca az énekes volt, illetve hogy ki és mikor rendelte meg, mikor készült el, mennyibe került, és ki finanszírozta többek közt azt a szürreális videóklipet, amiben Vastag Tamás énekel.

A NAIH-tól kapott válaszból pedig érdekes ellentmondás derült ki.

A NAIH-tól kapott levélben a hatóság elnöke, Dr. Péterfalvi Attila azt írta, a 2013. december 30-án a NAIH és a Vastag Tamást menedzselő RTALENT Média Produkció között kötött szerződés keretein belül a NAIH 2 540 000 forintot fizetett a Vastag Tamást menedzselő RTALENT Média Produkciónak, a következőkért:

televíziós reklámfilm magas szakmai színvonalú elkészítése, valamint a kampány image arcaként kiválasztott fiatal énekes, Vastag Tamás a nyilvános megjelenésének alkalmából a projekt üzeneteit a gyermekek felé tolmácsolja

Ezzel szemben a NAIH gyermekjogi projektjének nevezett Kulcs a net világához kampány arca, Vastag Tamás január 29-én az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, az emlékérmet a megfizetett munkáján felüli tevékenységeiért kapta:

A szerződéses megbízásom egy videóklip és egy dal elkészülésére vonatkozott. Ezen felüli megjelenésekre és megnyilvánulásokra nem. Tehát azokra, amikor több iskolába is elmentünk, és a diákokkal beszéltünk az adatvédelem fontosságáról.

Az ügyben kerestem Vastag Tamást is, hogy megkérdezzem, miért állította azt az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy nem kapott pénzt azért, hogy a kampányt iskolákban népszerűsítse, miközben a szerződése szerint kapott, de menedzserétől azt a választ kaptam, hogy

Tamás köszöni, de nem él a lehetőséggel.

Mármint azzal a lehetőséggel, hogy elmondja, miért mondott teljesen mást, mint ami a szerződésében szerepel.

Vagyis még mindig nem tudni, Vastag Tamás miért kapott díjat egy olyan dologért, amiért pénzt is fizettek neki korábban.

Kommentálná? A Facebookon tegye!