Bruce Jenner a 70-es évek közepétől kezdve egyet jelentett a maszkulinitással, a mindent legyőző sportemberrel. 65 éves korában úgy döntött, hogy megváltoztatja a nemét, nő lesz, és ebben az egész világ támogatja. Amerika egyik legfontosabb sportszimbóluma olyan életutat jár be, végig nagy nyilvánosság előtt, amilyen nagyon keveseknek adatik meg. Különösen úgy, hogy mindvégig támogatják a döntéseiben.

A magányos hős, aki legyőzi a szovjeteket

Ahhoz, hogy megértsük Bruce Jenner popkulturális és úgy általában kulturális jelentőségét az USA-ban, mindenképpen bele kell egy kicsit merülnünk a sportmúltjába. Azok, akik csak Kim Kardashian apjaként ismerték meg a tévéből Bruce Jennert, azok valószínűleg nem tudják, hogy mekkora hős a hazájában, az az ember, aki szinte egy személyben forradalmasította az amerikai élsportot.

Jenner eredetileg amerikaifocistának készült, egyetemi ösztöndíjat is szerzett, de egy térdsérülés miatt sportot kellett váltania, így kötött ki az atletikánál, azon belül is a legnehezebbnek, legösszetettebbnek, egyszóval legférfiasabbnak tartott szakágánál, a tízpróbánál.

1970-ben indult az első versenyén, az USA legnagyobb atlétikai viadalán, a Drake Relaysen, és egyből megszerezte az ötödik helyet. A tízpróba az USA-ban nagyon fontos sport, az egyik klasszikus amerikai olimpiai sportág, egyértelműen dominálják az USA versenyzői ezt a számot, a legelső modernkori olimpiától kezdve mindig volt legalább egy USA-versenyző a dobogón, a 30-as évektől kezdve a 70-es évekig pedig szinte végig zsinórban nyertek, egyedül 1964-ben nem.

A 70-es évekre viszont elfogyott a lendület, az 1972-es olimpián nem volt amerikai versenyző a dobogón, volt viszont két szovjet. Az olimpiai eredmények különösen nagy hangsúllyal bírtak a két ország közötti hidegháborús időkben. A tízpróbával még csak ismerkedő Jenner a 72-es olimpián a tizedik lett, de elhatározta, hogy letaszítja a trónjáról Nyikolaj Avilovot.

Ehhez forradalmi módon elkezdett teljes munkaidőben edzeni. A szovjetek már egy ideje úgy készültek az elvileg csak amatőr sportolóknak meghirdetett versenyre, hogy a sportolóik a hadsereg alkalmazásában álltak, és lehetőséget kaptak arra, hogy egész nap csak gyakoroljanak. Akkoriban teljesen szokatlannak számított, hogy a sportoló gyakorlatilag főállásban eddzen, az USA-ban ezt a hozzáállást Jenner honosította meg, aki napi nyolc órában készült az 1976-os olimpiára.

Meg is lett az eredménye, nem elég, hogy legyőzte a szovjeteket, de új világcsúcsot állított be, ő lett az új amerikai hős, hihetetlen népszerűségnek örvendett.

Emberfeletti teljesítményéről mindent elmond az utolsó versenyszám, az 1500 méteres síkfutás. Amikor a többi versenyző félájultan fekszik a földön a célbaérés után, és a helyezéseket úgy írják ki, hogy közben fekvő versenyzőket mutatnak, addig a második helyen, egy óriási sprinttel befutó, és az összetett versenyt így is megnyerő Bruce Jenner boldogan rohan körbe a stadionban. Nem véletlen, hogy gyakorlatilag azonnal szexszimbólum lett belőle, a férfiak rá akartak hasonlítani, a nők pedig olyan férfit szerettek volna maguknak, mint ő.

Drága játékok kemény férfiaknak

Mivel viszont az olimpia elvileg amatőröknek volt, ezért Jenner nem kapott semmi pénzt azért, hogy visszahódította a szovjetektől az egyik klasszikus, amerikai olimpiai számot, ezért kitalálta, hogy valahogy megpróbál a hirtelen jött ismertségből és hírnévből pénzt kovácsolni.

Mindenféle termékek reklámarca lett, tévészerepléseket vállalt, gyakorlatilag bármit, a 90-es években is tartott még a győzelme hatása, videojátékok készültek róla.

Ő közben más sportokba is belekóstolt, 1977-ben például majdnem bekerült az NBA-be, annak ellenére, hogy utoljára a középiskolában kosárlabdázott. A 80-as évek elején belevágott az autóversenyzésbe, amiben szintén egészen sikeres volt, de leginkább csak egyfajta drága hobbinak tartotta.

„A különbség egy férfi és egy gyerek között csupán annyi, hogy milyen drágák a játékszerei. Keményen megdolgoztam az olimpiai aranyért, most már hátradőlhetek, és élvezhetem a jutalmam” – mondta 1980-ban, amikor elkezdte az autóversenyzői karrierjét.

Közben többször elvált, majd 1991-ben feleségül vette Kris Jennert, akinek korábbi házasságából volt már négy gyereke, Kim, Khloe, Kourtney és Rob Kardashian. A gyerekek apja egyébként az a Robert Kardashian, aki O. J. Simpson védője volt a gyilkossági tárgyalásán, valamint a volt sportoló jó barátja volt, ezért Simpson nála húzta meg magát a gyilkosság utáni első napokban.

Visszatérve Kris Jennerre, mellette Bruce Jenner médiakarrierje új lendületet kapott. A 90-es években például a kor nagy divathullámának megfelelve készítettek között fitnesszvideókat is.

Majd 2007-ben teljesen felfordult az addigra valamelyest visszahúzódó, üzletemberként is tevékenykedő Bruce Jenner élete: elindult a valóságshow-juk, ami kitermelte magából a Kardashian-birodalmat, őt pedig rengeteg ember szemében összemosta a realitykkel.

Teljes átalakulás

Amikor pedig már az emberek azt hitték volna, hogy Bruce Jenner nem tud újat mutatni, amikor a Kardashian-klán teljesen felforgatott szinte mindent, amit korábban gondoltunk arról, hogy mitől híres valaki, hogy miket lehet megtenni azért, hogy az ember még néhány millió dollárt összegereblyézzen, Jenner előállt régi, nagy álmával.

Méghozzá azzal, hogy 65 évesen úgy döntött, hogy nővé operáltatja magát. Egyelőre nem sokat nyilatkozott a dologról, nem véletlenül, az egész folyamatból külön valóságshow készül majd, de akik eddig megszólaltak, azok mind támogatták a döntésében.

Ezzel a bejelentéssel egyébként teljesen a helyére került az összes, eddig leginkább csak elcseszett plasztikai műtétnek tartott beavatkozás, amiket Jenneren az elmúlt évtizedekben végrehajtottak, hogy egyre inkább nőnek néz ki a műtétek után. Kiderült, hogy nem véletlenül, és nem elcseszett műtétekről van szó.

Jó példa arra, hogy mennyire komoly a támogatottsága még mindig, hogy korábbi autóversenyzős társa, Scott Pruett olyan nyilatkozatot adott ki a műtétsorozat hírére, amiből jól látszik, hogy valószínűleg nem igazán érti Jenner döntését, vagy nem ért vele egyet, de támogatja. „Nem vagyok a helyében, nehéz megérteni, hogy min megy keresztül, hogy pontosan mi történik, de a legjobbakat kívánom neki, bármi is tegye boldoggá. Mindig támogatott engem, mindig segített, én is mindig támogatni fogom” – mondta.

A Jennerről portrét közlő Daily Beast nagyon jól megfogalmazza, hogy milyen változásokon ment át az amerikai társadalom közel 40 év alatt. Amikor Jenner 1976-ban megnyerte az olimpiai aranyat, csak az amerikaiak egyharmada támogatta, hogy feketék és fehérek házasodhassanak egymással, csak a lakosság 43 %-a gondolta azt, hogy a leszbikusok és melegek közösülését nem kell büntetni, az, hogy bárki előálljon azzal, hogy transznemű teljesen elképzelhetetlen volt.

Most pedig ott tartunk, hogy szinte bárki, aki megszólal a témában, a támogatását fejezi ki. Kezdve az egykori versenyzőtárstól Patricia Arquette-ig például.

A TMZ információi szerint Bruce Jenner korábban azt mondta a családjának, hogy ötéve kora óta nőnek érzi magát, és amikor elérte élete egyik legnagyobb sikerét, az olimpiai aranyat, a dobogón állva, akkor is nőnek érezte magát. Korábban nem mutatta jelét annak, hogy azt érezné, hogy nem megfelelő a biológiai neme, nem hordott otthon például női ruhákat, egészen addig, amíg néhány hónapja be nem jelentette a műtétsorozatot, addig nem voltak nyilvánvaló jelei a dolognak.

Azóta fülbevalókat hord, festi a körmét, az egyébként is hosszú haját nőiesen hordja, testén elkezdtek meglátszani a hormonkezelések hatásai. A napokban súlyos balesetet okozott, a hírek szerint emiatt egy időre leállította a műtétsorozatot, de csak addig, amíg lezárul ez az ügy.

Kommentálná? A Facebookon tegye!