Elhunyt Grace Lee Whitney, akit a Star Trek rajongói Janice Randként ismerhettek – írja a Deadline. A színésznőt 85 éves korában, coarsegoldi (Kalifornia) otthonában érte a halál, mint azt fia bejelentette.

A kultikus sorozatban Kirk kapitány asszisztenség alakította, úgyhogy az első tizenhárom epizódból csak nyolcban szerepelt, aztán távozásra ítélték a karakterét – hgy a kapitány nyugodtan csajozgathasson. Saját bevallása szerint ezután amfetaminokkal próbált karcsú maradni, kirúgatásának fájdalmát pedig alkohollal enyhíteni. Emlékirataiból kiderül, a forgatás alatt szexuálisan bántalmazta a sorozat egyik producere. Elmondása szerint egyetlen kollégájához fordulhatott a bajban: Leonard Nimoyhoz. (Ő februárban hunyt el.) Később a rajongók azért kisebb-nagyobb időre vissza tudták könyörögni a sorozatba.

Egyébként 14 évesen, énekesként kezdte szórakoztatóipari karrierjét. Chicagóban lépett fel, többek közt Billie Holiday előtt. Játszott a Broadwayen, zenés produkciókban, és más tévéműsorokban. 

1993 óta élt coarsegoldi otthonában. Gyakran emelt szót függőségektől szenvedő embertársaiért. Közeli hozzátartozói közül már csak fia, Jonathan Dweck él.