A hétvégén megszületett Katalin herecegné és Vilmos herceg második gyereke, Katalin hercegné már távozott is a kórházból, nagyon jól néz ki, és mostanra biztossá vált, hogy a hercegné alapjaiban változtatta meg a királyi családot, legalábbis annak a hagyományait.

Katalin hercegné és Vilmos herceg eddig is törekedtek arra, hogy minél hétköznapibb életet éljenek, hogy így hozzá közelebb a királyi családot az emberekhez, amit az emberek általában örömmel fogadtak, viszont a különféle nemesi származású, gazdag ismerősök nem feltétlenül néztek jó szemmel.

Az egyik jó példa arra, hogy Katalin hercegné mennyire hétköznapi életet él azután is, hogy beházasodott a királyi családba, hogy a kedvenc éttermébe, ami a szülőfalujában van, rendszeresen ellátogat a férje társaságában, ilyenkor nincs velük testőr, az étterembe is csak úgy besétálnak mindenféle előzetes egyeztetés nélkül, pont úgy, mint ahogy bárki más tenné. Ráadásul az étterem is egy kifejezetten olcsó, vidéki, családi étterem, semmi fényűző csúcsgasztronómia.

A szülés után a Daily Beasten szedték össze, hogy mik azok a változások, amiket Katalin hozott, és esetleg nem tetszik azoknak, akik a tradicionális monarchia értékeit preferálják.

Amikor egy középosztálybeli ember beházasodik a királyi családba, az általában pénzért, hatalomért történik, és általában azzal jár, hogy a beházasodó fél alkalmazkodik a királyi család hagyományaihoz. Extrém esetekben olyannyira, hogy onnantól kezdve a saját családjával nem is nagyon tartja a kapcsolatot.

Kate Middleton, vagyis Katalin hercegné esetében ez pont fordítva történt. Az első gyereke születésekor például a szokásoktól eltérően nem volt ott a miniszterelnök, hogy ellenőrizze, valóban királyi sarj született-e. Klasszikus, középosztálybeli apás szülés volt, ahogy ez a legutóbbi szülése is. Viszont most sikerült tovább egyszerűsíteni a dolgokat. A nem nemesi családoknál az a hagyomány, hogy először az anya szülei látják a gyereket, az ő családja megy be először a kórházba, és hasonlók. A királyi család esetében viszont mindig a család királyi feléé volt ez az elsőbbség.

Egészen Katalin hercegnéig, akinek a testvére, Pippa Middleton és az anyja is hamarabb találkozott az újszülött kislánnyal, mint a királyi nagyapja, Károly herceg.

Aztán ott van az is, hogy ugyan a St Mary's kórház méregdrága magánszülészetén szült Katalin hercegné, de a nemesi szokásoktól eltérően nem töltött napokat a szülés után a szülőszobán. Alig tíz órával a szülés után már távozott is a kórházból. Ez egybevág a brit statisztikákkal, miszerint a szülő nők a szülés után átlagosan hat órával már el is hagyják a kórházat.

Olyan apró részletekre is felfigyeltek, hogy a szülésre heteket váró rajongóknak például enni- és innivalót küldtek, sőt az egyikük, aki a napokban ünnepelte a 80. születésnapját, még aláírt képeslapot is kapott. A Daily Beast szerzője szerint ez is teljesen szokatlan magatartás a királyi család részéről, egyértelműen Kate Middleton hatásának tudják be a dolgot.

Van egy pár dolog, amit csak a pletykákból lehet tudni, de amik szintén alátámasztják az érvelést, hogy a királyi család egyre hétköznapibb próbál lenni. Az egyik szimbolikus dolog, hogy karácsony napján ajándékozzák meg egymást a brit hagyományoknak megfelelően, és nem szenteste, ami a királyi tradíció részét képezi.

Próbálnak viszonylag kevés cselédet tartani, például maguk szoktak vezetni. Az a néhány cseléd, aki pedig nekik dolgozik, nem a nemeseknek járó megszólítást alkalmazza, Vilmosnak és Katalinnak hívja a hercegi párt