Ugye már önnel is előfordult, hogy egy fülbemászó dallam vagy egy jól csengő refrén megragadt a fejében, és sehogy sem tudta kitörölni onnan? Szerencsére már van megoldás! A brit Readingi Egyetem munkatársai megtalálták a leghatékonyabb fegyvert a dallamtapadásnak nevezett jelenség ellen – derül ki jelentésükből.

Ez pedig nem más, mint a rágózás. A kísérlet során 98 önkéntes jelentkezőnek játszottak le slágereket: David Guettától a Play Hard-ot, illetve a Maroon 5-tól a Payphone című számot. A következő három percben arra kérték a résztvevőket, hogy nyomjanak meg egy gombot, amikor az eszükbe jut a dal. Ezt rágózás közben, rágó nélkül, illetve úgy is meg kellett tenniük, hogy az ujjaikkal doboltak az asztalon. Így sikerült bebizonyítani, hogy a rágózás harmadával csökkentette a zenére irányuló gondolatok számát.

Dr Phil Beaman, a kutatás vezetője elmondta, hogy a dallamtapadás jelensége egészen a 19. századig vezethető vissza, Edgar Allan Poe és Mark Twain is említést tett róla műveikben.  „Az emberek többsége számára a dallamtapadás rövid ideig tart, általában csak pár percig, de mások 2-3 napig is szenvedhetnek tőle. Arra voltunk kíváncsia, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint a rágózás, segíthet-e.”