Mostantól illegálisnak számít Észak-Írországban, ha valaki fizet a szexért – írja a Belfastlive. Az intézkedéssel a szexuális célú emberkereskedelemnek szeretne véget vetni Észak-Írország, és továbbra is bűncselekmény bordélyházat üzemeltetni, ahogy eddig is az volt. 

Ezt valószínűleg az a magyar nő nem tudta, vagy nem akarta figyelembe venni, aki bordélyházat üzemeltett Írországban, és akit Budapesten fogtak el januárban. A 32 éves nő ellen európai elfogató parancsot adott ki az ír hatóság, a prostitúcióval járó bűncselekmények ellen egy Operation Quest fedőnevű akcióban csaptak le a rendőrök, 2012 óta száznegyven helyszínen tettek rendet. 

Az újító törvényjavaslatot decemberben nyújtotta be a parlamentbe Lord Maurice Morrow, azzal az érvvel, hogy az emberkereskedelem egy szörnyű bűn, aminek véget kell vetni Észak-Írországban. Az igazságügyi miniszter, David Ford úttörőként jellemezte a törvényt. Az, aki fizet a szexért, és rajtakapják, pénzbüntetésre vagy akár egy év börtönbüntetésre is számíthat.

Egyedülálló, hogy Európában valahol büntetik azokat is, akik fizetnek a szexért, nemzetközi probléma a szexuális célú emberkereskedelem, amit a több országban legálisan és illegálisan működtetett bordélyházak generálnak.