Ez a nap tényleg a királynőkről szól: szeptember 9-én II. Erzsébet rekordot dönt, és este indul Madonna következő, tizedik turnéja. A popkirálynő karrierje derekán a turnéinak mindenféle bizarr címeket adott, de amióta kicsit mintha a lovak közé dobta volna a gyeplőt, azóta a turnéinak a címe újra ugyanaz, mint érdektelenségbe fulladt utóbbi albumainak. Így aztán most a Rebel Heart Tour következik, de a koncertsorozat az albummal szemben biztosan nem fog érdektelenségbe fulladni.

A turnéról sok izgit nem lehet tudni egyelőre azon kívül, hogy a hozzánk legközelebbi állomása Prágában lesz november elején, úgyhogy most visszatekintünk az eddigi 9 turnéra, és felsoroljuk, hogy melyik miért emlékezetes. Időben visszafelé fogunk haladni, hogy az igazi csemegék a végére maradjanak.

2012 –The MDNA Tour

Legutóbbi koncertkörútja során Madonna a leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy ad hoc villantott ezt-azt, amikor úgy érezte. Nagyon sok minden volt már addig a korábbi turnéin, de ez még tényleg nem: sose volt olyan, hogy ő maga pucérkodott volna. A műsorból ezen kívül a pisztolyos-lövöldözős rész maradt még emlékezetes, meg az, hogy Madonna azzal próbált jól odamondani, hogy Marine Le Pen jobboldali francia politikusnő fejére horogkeresztet tettek az egyik videós közjátékban.

2008-9 – Sticky & Sweet Tour

Ezzel a turnéval kapcsolatban az a legérdekesebb, hogy a profitmaximalizálás érdekében két évig tartott, és hogy annyira sok helyre eljutott, hogy a második évben végre megértük, hogy egyszer az életben volt egy Madonna-koncert Budapesten is. Kicsit kár, hogy pont ebből a turnéból kaptunk egy saját állomást, mert azért a korábbiak sokkal jobbak voltak.

2006 – Confessions Tour

Ez a turné azért került be akkoriban a hírekbe, mert volt benne egy rész, amikor Madonna Jézusként pózolt egy hatalmas, tükrökből készült kereszten, fején stilizált töviskoszorúval, miközben a Live to Tell című számot énekelte. Persze egy csomó keresztény tiltakozott, pedig a műsorszám bibliai idézetekkel végződött, szóval ennél keresztényibb nem is lehetett volna. Nyilván azzal volt a baj, hogy Jézus alakját éppen Madonna jelenítette meg. A rajongók egyik kedvenc momentuma a Hung Up című sláger korszakának turnéjáról egyébként az alábbi Erotica-feldolgozás, ami talán Madonna karrierjének utolsó mindenvivő mozzanata.

2004 – Re-Invention Tour

Az American Life című album relatív bukása után Madonna újrafazonírozta magát. A popkirálynő, aki addig csak hébe-hóba turnézott, kb. itt kezdett átállni arra, hogy zseniális, úttörő és formabontó albumok helyett inkább a turnékra koncentrál, és pár évente lenyom velük egy-egy körutat a világ körül. A Re-Invention Tour a csendesebb turnék közé tartozik, zajt is inkább Elton John keltett körülötte, amikor kritizálta Madonnát, hogy a nyitószámot nem élőben énekelte. Erről a turnéról dokumentumfilm is készült, de a világot az se rengette meg különösebben.

2001 – Drowned World Tour

Na itt jönnek a csemegék. 2001-ben Madonna éppen letudta karrierje két legendás albumát, a Ray of Lightot és a Musicot, népszerűsége szinte minden korábbit felülmúlt és már 8 éve nem lehetett őt élőben látni. A Vízbe fulladt világ azzal sokkolta a nézőket, hogy minden addiginál (és későbbinél) sötétebb és félelmetesebb volt. Futurisztukus punkszörnyek zaklatták Madonnát a nyitóképben, aki életében először ekkor gitározott a saját koncertjén, miközben káromkodva bemutatott a közönségnek. A felvonásokat összekötő videókon hol összevert Madonnát lehetett látni, hol japán rajzfilmes csáppornót.

1993 – The Girlie Show Tour

Ez is egy olyan turné volt, ami egy viszonylagos bukást követett, az Erotica albumot. Az MDNA-turnéig ez volt az egyetlen olyan Madonna-koncert, amin fedetlen női mellett lehetett látni, de nem Madonnáét, hanem egy fiús kinézetű, ázsiai táncoslányét.

A műsor rengeteget játszott a női-férfi szerepekkel, a popkirálynő a Like a Virgint például férfinak öltözve adta elő, egy másik számban pedig két másik álférfival együtt játszotta el, hogy sztriptízbárba megy és megdugja a csajokat. Ezen a turnén volt először, hogy Madonna élőben előadta a Justify My Love című számot, de az orgiajelenetet nem ehhez a dalhoz kapcsolták, hanem a My Fair Lady lóverseny-jelenetére utaló kosztümökben vezettek elő egy bizarr koreográfiát.

1990 – The Blond Ambition Tour

Ez talán minden idők leghíresebb popturnéja. Erről szól a Madonnával az ágyban című film, ebben vannak a pöcsmellű krampuszok és a maszturbálós Like a Virgin, itt imitál szexet Madonna a saját apjával egy térdeplőn, és a többi, és a többi, és a többi. Ez volt a világ első olyan turnéja, ami rengeteg díszletet, táncost és koreográfiát használt fejre rögzített mikrofonnal – ez azóta a popvilágban a normális lett, akkor Madonna úttörőnek számított vele.

A Like a Prayer album és a Vogue című szám sikere kapcsán Madonna népszerűsége ekkor a hisztéria szintjén volt, és mindehhez hozzá kell tenni, hogy a Blond Ambition még csak nem is ezektől zseniális. Hanem attól, hogy az egész pezseg a kreativitástól, az izgalmas ötletektől és az elgondolkodtató mozzanatoktól. 25 év után is sokkoló megnézni ezt a koncertet, de a polgárpukkasztásnál sokkal több van benne.

1987 – Who's That Girl Tour

Persze a popkirálynőről már 1987-ben is úgy érezte mindenki, hogy ennél népszerűbb már nem lehet senki – hát mekkorát tévedtek. A címadó dalt leszámítva elég bénára sikerült Who's That Girl filmről elnevezett turné volt Madonna első rendes világkörüli koncertkörútja, és már ekkor is szokatlan volt, hogy mennyi táncost, kosztümöt, díszletet és kelléket alkalmaz. Ráadásul nem átallott szexi fűzőben énekelni, miközben a táncosok között egy alig tizenéves kisfiú is volt.

1985 – The Virgin Tour

Ezt a turnét a Like a Virgin című album megjelenése után rakták össze, és egy kanadai állomást leszámítva Madonna csak az USA-ban lépett fel vele. Természetesen már ebből a műsorból is világos volt, hogy ennek az énekesnőnek a karrierje miről fog szólni: elképesztően eltalált popdalok egy lehengerlő csaj provokatív előadásában. Madonna már ekkor beletett mindent, amit csak tudott, de visszatekintve a legmenőbb dolog a Virgin Tourral kapcsolatban az, hogy az előzenekara a Beastie Boys volt.