Amióta Caitlyn Jenner a nyilvánosság elé lépett, az amerikai bulvársajtó és a hírességek is rendkívül kedvesen, tapintatosan bántak vele. A transznemű közösségben ünnepelt példakép lett, és úgy általában a közbeszédbe vitte a transzneműség fogalmát. Senki sem kötekedett vele a nyilvánosság előtt - eddig. Rövid időn belül két olyan támadás érte, amelyekre még nem reagált, de nagyon kíváncsiak vagyunk, hogyan fog. 

Mindkét eset ahhoz kapcsolódik, hogy az amerikai Glamour magazin a rendes éves díjátadóján megjutalmazta egy Woman of the Year díjjal. A hír hallatán valaki azt mondta, hogy visszaadja a sajátját. 

Illetve nem teljesen a sajátját. A díjat, amelyet már feladtak postán, a magazin szerkesztőségének címezve, Moira Smith rendőrnő kapta, de csak a férje vehette át. Smith ugyanis a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokban halt meg: százak életét mentette meg, folyamatosan segítve az ikertornyokban maradt emberek evakuálását. Amint egy csoportot biztonságosan kijuttatott az épületből, egyből visszament újabbakért. Így halt meg: ő maga már nem jutott ki. Férje, James Smith, aki maga is a New York-i rendőrségben szolgál, nyílt levelet közölt a Facebook-oldalán, amelyben közölte, sérti felesége emlékét, hogy Jenner ugyanazt a díjat kapja, mint ő. 

Amikor fegyveres testületekben szolgáló nők harcolnak és meghalnak az országunkért, hősies orvosok küzdenek halálos betegségekkel, rendőr-és tűzoltónők veszélyeztetik életüket vadidegenekért, bátor nők győznek le gyilkos kórokat... és így tovább, a végtelenségig... tényleg ez volt a legjobb ötlet?

- többek közt ezt írta a levélben, amelyre a magazin azzal reagált, hogy büszkék, amiért annak idején kitüntették Smith feleségét, és most arra is, hogy Caitlyn Jennert tüntették ki. (James Smith egyébként Bruce Jennerként említi a transznemű exsportolót.)

Nem sokkal később, ugyanezen díjátadó miatt Rose McGowan is kritizálta Jennert a közösségi médiás felületein. A színésznő azért háborodott fel, mert Jenner a díja átvételekor azzal viccelődött, hogy így, nőként már az a legnagyobb gondja, hogy mit vegyen fel. Az azóta sajnos törölt posztjában McGowan ilyeneket írt:

Caitlyn Jenner, egyáltalán nem érted, miről szól a női lét valójában. Nő akarsz lenni és kiállni mellettünk - hát ismerj meg minket. Kicsit több van bennünk, minthogy eldöntjük, mit vegyünk fel. Több vagyunk, mint a sztereotípiák, amelyeket az olyan emberek erőltetnek ránk, mint te. Már nő vagy? Hát akkor kurvára tanuld meg, hogy nekünk NAGYON máshogy alakult az életünk, mint a tiéd, tele férfiaknak járó előjogokkal. 

Posztolt néhány mémet is, amelyek Jenner gondolatait idézték, de olyan képeken, amelyeken például egy nőt megerőszakolnak, vagy éjszaka követnek hazafelé, esetleg szülés után ábrázolnak. Az egyiken O.J. Simpson néhai felesége, Nicole Brown Simpson (volt) látható, rengeteg zúzódással  – Jenner exfelesége, Kris Jenner a modell-színésznő legjobb barátnője volt. 

McGowan hozzátette, hogy persze nagyon örül annak, hogy  a nyilvános szerepléseivel példát mutat, és bátorítja a transznemű közösséget, de talán jobban meg kellene fontolnia, miket mond. De ezzel már elkésett: az új posztjai arról szólnak, hogy bizonygatnia kell, semmi baja a transznemű emberekkel, illetve harcba hívja Caitlyn Jennert, hogy együtt küzdjenek a nők jogaiért.

És most?

Kíváncsian várjuk, hogy Caitlyn Jenner hogyan reagál majd minderre – egyelőre nem mondott semmit. Talán azért, mert az ügy minden szereplőjének, és talán a megfigyelőknek is nyilvánvaló: nagyon fontos, hogy hogyan folytatódnak ezek a párbeszédek a transznemű közösség szimbolikus alakjává vált Jenner, illetve a többiek között. Mert ha jól kezeli ezeket a kényes helyzeteket, megnyerheti magának azokat a közösségeket is, akik eddig nem fogadták el, a társadalom figyelmét pedig rengeteg fontos kérdésre irányíthatja.