Azt írja a TMZ, hogy Robert Downey Jr. kormányzói kegyelmet kapott egykori drogügyeivel kapcsolatban, mivel amióta jó útra tért, a közösség hasznos tagja. Vagyis hivatalosan is megbocsátottak neki minden bűncselekményt, amit annak idején drogok hatása, vagy annak érdekében tett. Ez több szempontból is jó neki, mindjárt elmondjuk, miért.

(A színész egy évet és három hónapot töltött börtönben, és 1996-2002 között próbaidőn volt különböző drogügyek miatt. Súlyos függő volt, erről ebben a cikkünkben bővebben olvashat.)

A színész maga folyamodott kegyelemért, amelynek első lépése az volt, hogy egy rehabilitációs kérelmet nyújtson be a legfelsőbb bíróságon. Ez megtörtént, októberben jóváhagyták, onnan pedig a törvényi szabályozás értelmében az eljárás a kormányzói szinten folytatódott. Jerry Brown kormányzó pedig azt mondta: ok.

És ez mire jó neki?

Egykori elítéltként számos jog nem illette meg, például nem is szavazhatott. Ezentúl viszont mindent tehet, amit mások is. Brown kormányzó szerint  az azóta eltelt időben rendes életet élt, jogkövető magatartást folytatott, és a nyilvánosság számára is pozitív képet közvetített.