Aki a szórakoztatóiparban dolgozik, azért küzd, hogy egyszer összejöjjön neki egy hatalmas siker, amiről mindig emlékezetes marad. Az Aqua együttes se csinált sok mindent a Barbie Girlön kívül, de amiatt az egy dal miatt még 18 év elmúltával is emlékszünk rájuk. Lady Gaga valószínűleg sokáig népszerű marad még, de nem valószínű, hogy legelső korszakának sikereit meg tudja még ismételni. A popkarrierek ugyanis általában úgy néznek ki, hogy összejön egy szupersikeres szám-album-film-stb., aztán onnantól kezdve jön a leszállóág, van akinek gyorsabban, másnak lassabban.

Adele akkorát robbantott 21 című albumával, hogy sorra dőltek a rekordok. Ilyen példátlan sikert egyszerűen nem lehet megismételni, a papírforma szerint akkor Adele számára most kéne kezdődnie a leszállóágnak. Csakhogy ezúttal, úgy néz ki, borul a szokásos forgatókönyv. Adele a Hello című számmal ugyanúgy tarol most, mintha nem telt volna el négy év a 21 című album óta.

Elképesztően ritka, hogy valaki ilyen szintű népszerűségi és kritikai sikert meg tudjon ismételni, de azért nem Adele az első, aki rekorddöntés után képes legközelebb még egyszer rátenni még egy lapáttal. Nézzünk még hét olyan személyt az utóbbi 30 évből, akinek egy totális telitalálat után a következő eresztés is ugyanakkorát szólt, vagy esetleg még nagyobbat!

Michael Jackson – 1987

Adele-nek is volt egy egész sikeres albuma a 21 előtt, és Michael Jacksonra is igaz, hogy nem a Thriller című albummal kezdte a karrierjét. Sőt, neki akkor már elég szép pálya volt a háta mögött, de a Thrillerig nem igazán számított másnak, csak egy átlagon felüli diszkóelőadónak.

Na de akkor jött 1982, és jött az az album, amitől hanyatt esett mindenki, aki hallotta (kritikusok és mezei zenehallgatók egyaránt), és ami a világ legtöbb példányban eladott lemezének számít. Na és mi volt Michael Jackson következő húzása a világ legjobb és legsikeresebb popalbuma után?

Igen, a Bad című album 1987-ben. Nyilván hatalmas várakozás előzte meg ezt a lemezt, és a Bad nem is hasalt el a Thrillerrel való összehasonlításban, még úgy sem, hogy gyakorlatilag a világ legjobb popalbumához hasonlították. Sok tekintetben persze kevésbé sikeres a Bad, mint a Thriller, de pl. ez az album volt az, ami örökre popikont csinált Michael Jacksonból, és például az a rekord fűződik hozzá, hogy öt olyan dalt tartalmazott, ami mind első lett az amerikai slágerlistán. Ez addig senkinek nem sikerült, és azóta is csak Katy Perrynek.

Madonna – 1989

Madonna 1984-től kezdve számított szupersztárnak, ontotta az olyan slágereket, mint a Like a Virgin meg a Material Girl. AZ 1986-os True Blue című albuma minden korábbi sikert tetézett, a Madonna-hisztéria elől nem volt menekvés, és erről a lemezről sorban jöttek ki a számok, és mindegyik örök klasszikussá vált. A nagy részüket ön is nyilván ismeri, pedig majdnem harminc évesek már: Papa Don't Preach, Open Your Heart, La Isla Bonita, hogy csak hármat említsünk. A True Blue egy hatalmas sikerű popremekmű, úgy nézett ki, Madonna számára ez a csúcs.

1987-ben Madonna turnézott és csinált egy oltári szar filmet, 1988-ban meg elvált Sean Penntől. Madonnára a '80-as években végig azt mondták a kritikusok, hogy egy divathullámokon lovagló sztárocska, aki a hatalmas siker után hirtelen el fog tűnni a süllyesztőben. 1988-ban egy kicsit úgy nézett ki, hogy lehet, hogy igazuk lesz. De aztán jött 1989 márciusa, és Madonna új dallal jelentkezett, a Pepsi szponzorálásában. Ez így nem hangzik túl jól, de a dal a Like a Prayer volt, és kicsit később az is kiderült, hogy az egész album ugyanolyan erős, mint a sláger, amiről el van nevezve.

Ráadásul a Like a Prayer utómunkálatai alatt készült el a Vogue című sláger, amit eredetileg az album egyik dala mellé szántak tölteléknek a kislemezre, csak véletlenül túl jól sikerült. Amihez Madonna hozzányúlt ebben a pár évben, az arannyá vált. Nemhogy megismételte a True Blue sikerét, messze túl is szárnyalta.

Tom Hanks – 1994

Tom Hanks a '90-es évek elején egy szimpatikus színészsrácnak számított, aki mindig jópofa a romantikus vígjátékokban. Aztán 1993-ban megjelent a Philadelphia című film, amiben meglepetésre egy meleg, AIDS-es férfit játszott egy megrázóan komoly szerepben. Hanksnek bejött a váltás, a film az év egyik legnagyobb sikere lett anyagilag és kritikusok szerint is, és Hanksnek sikerült az is, ami minden színész álma: megkapta az Oscart. Nagyjából így néz ki egy színészi pálya csúcsa Hollywoodban.De nem Tom Hanksnek.

Merthogy 1993 után jött 1994, és jött Hanks következő filmje, a Forrest Gump. Ez még a Philadelphiánál is több nézőt vonzott, az év legnagyobb bevételt produkáló filmje lett, de az igazán emlékezetes az egészből az, hogy Hanks a következő Oscar-gálán is megkapta a legjobb férfiszínésznek járó díjat.

Hanksen kívül egyedül Spencer Tracy az a színész, akinek sikerült még két egymást követő évben Oscart nyerni, de az egyrészt még 1937-38-ban volt, másrészt nem két egymást követő filmért jártak a díjak, mert az akkori hollywoodi tempóban Tracynek a két nyertes alakítás között le kellett nyomnia még három másikat.

Játékháború – 1999

A sikeres filmekből általában csinálnak második részt is (néha a nem sikeresekből is), de rendszerint a második rész már nem olyan jó, mint az első. De azért van néhány kivétel, és ha nem lenne olyan régi a Keresztapa-trilógia, akkor az állna most itt, hiszen Francis Ford Coppola gengszterfilmjéből 1974-ben a második rész is elnyerte a legjobb filmért járó Oscart az elsöprő siker mellé. Valamiből a második rész még sose lett legjobb film a Keresztapán kívül, így a Toy Story – Játékháború sem. Na de azért így sem kell a készítőknek szégyenkezniük.

Szóval a Toy Story a Pixar Stúdió első egész estés filmje volt, és 1995-ben még kuriózumnak számított, hogy az egész számítógépes animációval készült. A kritikusok el voltak tőle ájulva, az emberek özönlöttek rá a moziba, minden idők 3. legtöbb nézőt vonzó animációs filmje lett ez az USA-ban. Az 1999-es második résznek szintén John Lasseter volt a rendezője, a főszereplők hangjait is ugyanazok a színészek adták, elmondhatjuk, hogy nagyjából ugyanaz a stáb készítette a Toy Story 2-t, mint az elsőt.

A folytatásra még többen mentek el a moziba, és ezúttal még lelkesebbek voltak a kritikusok. És ami miatt a Toy Story mindenképpen érdemel említést ebben az összeállításban az az, hogy a két szinte példátlan sikerre a harmadik rész 2010-ben megintcsak rávert, de nagyon nagyot. Ráadásul úgy, hogy a Toy Story 3 bekerült a világ 5 legsikeresebb filmje közé és jelölték a legjobb filmnek járó Oscarra. Ezt a részt egyébként nem John Lasseter, hanem Lee Unkrich rendezte. 2018-ban jön egyébként a negyedik rész, megint Lasseterrel.

Simon Cowell – 2007

Simon Cowell itthon nem igazán számít híresnek, mert őt magát a hazai tévében sose látjuk a képernyőn. Csak a műsorait.

2000 után az első kiugróan sikeres tehetségkutató a Pop Idol volt Nagy-Britanniában, ebben Simon Cowell zenei menedzser volt az egyik zsűritag. A műsor annyira sikeres volt, hogy Cowell úgy döntött, megcsinálja a saját, még jobb verzióját: ez lett az X-faktor, aminek legelső adása 2004. szeptember 2-án volt a brit ITV csatornán.

Azt nyilván nem kell magyarázni, hogy az X-faktor mennyire sikeres tévéműsor, a magyar verzió itthon is a legnézettebb műsorok közé tartozik, és világ kb. összes országában van belőle helyi változat. Szóval Simon Cowellnek nagyon bejött a tévéműsor-kitalálás. Mit gondol, csinált-e még egyet az X-faktor után? A válasz természetesen igen.

A Britain's Got Talent tehetségkutató első adása 2007. június 9-én ment le, és az ötlet az volt, hogy legyen egy olyan verseny is, amiben bármit lehet csinálni, nem kell feltétlenül énekelni. A ...Got Talent műsorok leghíresebb felfedezettje a 2009-ben feltűnt Susan Boyle lett, és ugye végre már nekünk is van saját verziónk, ami szintén simán a hét legnézettebb műsora tud lenni Magyarországon, pedig benne van Sebestyén Balázs.

James Cameron – 2009

Mi minden idők legsikeresebb filmje? Hát a Titanic. Nyilván senkit nem kell emlékeztetni a nézőszám-rekordra és az Oscar-esőre, de talán azt nem sokan tudják, hogy mit csinált James Cameron, a Titanic író-producer-rendezője a Titanic elkészültét következő 12 évben. Hát egy-két dokumentumfilmen és producerkedésen kívül semmit, csak készült a következő filmjére. Erre:

Igen, ez volt az Avatar 2009-ben. Oké, el kell ismernünk, hogy a kritikusok azért kevésbé voltak elájulva az Avatartól, mint annak idején a Titanictól, és ez a film a kilenc Oscar-jelöléséből csak három kevésbé fontosat nyert el – viszont megdöntötte a Titanic bevételi rekordját. Szóval James Cameron valószínűleg a filmipar Adele-je, hiszen a világ legnézettebb filmjének elkészítése után képes volt megcsinálni a világ még legnézettebb filmjét. Minden idők legnagyobb bevételt termelő filmjeinek a listáján az első helyen jelenleg az Avatar áll, a másodikon a Titanic.

És akkor azt még nem is említettük, hogy James Cameron nevéhez fűződnek olyan projektecskék is, mint a Terminátor első két része és A bolygó neve: halál.

Katy Perry – 2010

Katy Perryt énekesnőként vagy dalszerzőként kicsit túlzás lenne Adele-hez hasonlítani, de azért második albumáról (a One of the Boysról) az I Kissed a Girl és a Hot n Cold két akkora bazi sláger volt 2008-ban, hogy olyan szempontból simán felérnek a Rolling in the Deeppel és a Someone Like You-val, hogy valószínűleg a világ mind a hatmilliárd embere tudja dúdolni a refrént, ha megszólal az adott szám a rádióban.

Más énekesnő örül, ha csak egy akkora slágere van, mint ebből a kettőből bármelyik, de Katy Perrynek nem állt itt meg a szekér. 2010-ben jött a Teenage Dream című album.

California Gurls, Firework... soroljuk? Igen, ez a világtörténelem másik olyan albuma Michael Jackson Thrillerén kívül, ami öt darab olyan dalt tartalmaz, ami első lett a hivatalos amerikai slágerlistán. A Firework emellett a Budapesten forgatott videóra elnyerte az MTV VMA nagydíját is, de ez mondjuk csak a hab a tortán.