Essena O'Neil egy 19 éves ausztrál nő. Tavaly azért kapta fel a világsajtó, mert – miután több közösségimédiás felületen hosszú ideje posztolt magáról szép képeket, meg életvezetési tanácsokat – nyilvánosan ismerte be, hogy ez nem a valóság, és nagyjából mindent törölt az oldalairól. Ezért sokan szerették, volt olyan is, aki erőt merített a példájából, és maga is követte.

Az Instagramját most itt találja meg, mint látható, szinte mindent letörölt róla, és amit nem, az is egyfajta nyilvános Canossa-járás, amiért korábban hazugságokkal, és értelmetlen posztokkal akarta mások elismerését kiváltani. Egy honlapot is készített, amely elvileg erről szólna, de most éppen átirányít egy sajátneves oldalra, amelyen nincs semmi, csak hogy könyvet ír. A Hogyan legyél híres a közösségi oldalakon munkacímű kötetet egy szatirikus útmutatónak szánja, fiktív elemekkel. 

A Time magazin azt írja, hogy O'Neil újabb üzenetet írt a világnak: egy email-hírlevelet, amelyben 6210 szóval mondja el, mit miért csinál.

Elveszett voltam, gyönyörűen leplezve súlyos problémáim... Ha valamiből karriert építettem, hát az a közösségimédia-függés, a perfekcionista személyiségem, és az alacsony önértékelésem. Túlszexualizálás, tökéletes ételfotók, tökéletes [videós]útinaplók – tankönyvbe illő, ahogy híres lettem. Szexszel mindent el lehet adni, az emberek odafigyelnek a szép szőke nőkre, és éppen a veganizmusról beszéltem, ami akkor nagyon ment a YouTube-on.

Arról is írt, hogy miután megvolt a Nagy Pálfordulás, rengeteg kritikus kommentet és üzenetet kapott, amelyekben azzal vádolták, hogy mindent csak megrendezett azért, hogy még több követője legyen, figyelmet kapjon, és ezzel pénzt keressen. Sokan kitűnő színésznek nevezték, vagy azért, mert régen milyen jól előadta, mennyire szipiszupi életet él, vagy azért, mert szerintük nem gondolja komolyan, amit most mond.

Akárhonnan nézzük, aki nem akar instagramozni, az nem instagramozik; aki nem akar másoknak okoskodni, az nem ír körüzenetet, pláne nem könyvet. Ha valaki mindentől vissza akar vonulni, mert belátja, hogy rosszul csinálta a dolgokat, az nem folytatja, majdnem ugyanúgy. De innen önöké a döntés: mit gondolnak arról, amit O'Neil csinál? Mert ő ezt:

Ha legközelebb megszólalok, ha legközelebb hallotok rólam, sokkal erősebben állok majd [előttetek], mint ezelőtt bármikor állhattam volna.

Ön mit gondol?