A fenti képen látható, 22 éves debreceni lány a lengyelországi Poznańban tartott uszonyosúszó világkupa első állomásán aranyérmet szerzett, 50, 100 és 200 méteres uszonyos gyorsúszás kategóriájában. 

Erről alighanem azért nem nagyon hallottak, mert Magyarországon a nem olimpiai sportágakban jeleskedő sportolók általában nem kapnak olyan kitüntetett figyelmet, mint az olimpiára készülő társaik. Ez szomorú, de most igyekszünk rajta változtatni, és bemutatunk valakit, aki egy ritkábban hallott sportban, az uszonyosúszásban –közismertebb nevén a búvárúszásban – épít karriert. 

Senánszky Petra az uszonyosúszó világkupáról, Poznańból visszatérve nyilatkozott a Velvetnek. Nem ez az első elismerés, amit kapott,

2011-ben szerezte meg első világbajnoki címét (amiből azóta még ötöt elnyert), sőt, a Kínában rendezett világbajnokságon 100 méteres távon 46,89 másodperces időt úszott, ezzel pedig megdöntötte az addigi világrekordot.

Nem csak 100, hanem 50 méteren is csúcstartó 21,36 másodperces idejével. Ja, és egyébként Európa-bajnok is lett. Háromszor. Aztán idén januárban, tetézve eddigi elismeréseit, már második alkalommal nyerte el az Év Sportolója kitüntetést.

Hétvégén volt a Debreceni Búvárklub évzáró, díjátadó remek hangulatú estje és nagyon örültem annak, hogy sikerült újra...

Közzétette: Petra Senánszky – 2016. január 11.

A mostani kupán a Debreceni Búvárklub hét fős magyar csapat tagjaként indult, ahol rajta kívül a 18 év alatti junior kategóriában Szabó Anita is aranyérmet kapott 200 és 400 méteres felszíni és 50 méteres uszonyos gyorsúszásban.

World Cup in Poznan #gyödeb

Karrierje körülbelül 14 éve kezdődött, amikor a szülei testvéreivel együtt beíratták a Debreceni Búvárklubba, csak azért, hogy mindegyikük „vízbiztos” legyen. Ez a biztos úszástudás azonban átalakult valami sokkal komolyabbá akkor, amikor Petra meglátta a klub sportolóit edzeni, uszonnyal a lábukon.

Minden gyereknek megtetszene. Látványos, gyors és olyan tőle az ember, mint egy sellő

mondta erről. Arra a kérdésre pedig, hogy milyen egy átlagos napja, csak annyit mond: „fárasztó”.

Reggel hattól egy-másfél órán keresztül tart az edzés, utána némi pihenőidő következik, aztán fél kettőtől folytatódik kondizással és úszással, nagyjából fél ötig. Ha verseny van, ez nemcsak a hétköznapokon, hanem a hétvégéken is így megy.

Az őszi-téli hónapok általában nem annyira húzósak, ennek ellenére a 2015-ös év novemberi és decemberi időszaka kimondottan sűrű volt. Előfordult, hogy öt hét alatt hat versenyre kellett elmennie, beleértve a „sima”, uszony nélküli úszóversenyeket is.

A világkupasorozat nagyjából egy hónap múlva folytatódik Egerben, aztán pedig Olaszországban, Lignanóban. Petra legújabb projektje, hogy mindkettőre kijusson, annak ellenére, hogy egy ilyen verseny meglehetősen költséges a versenyzők számára. Azt mondja, mégis megéri, és addig „csupán” néhány országos és kupaversenyre kell elmennie, de nem csinál belőle nagy ügyet, mert, ahogy mondja, ezek a versenyek gyakorlásnak is kiválóak.

A nem olimpiai sportágak legnagyobb versenye a Világjátékok, ez az ő olimpiájuk, amelyet szintén, a „valódihoz” hasonlóan 4 évente szerveznek meg, a nyári olimpiai játékokat követő első évben. Ez jövőre, 2017-ben lesz Lengyelországban, Wroclawban, Senánszky most erre készül. Úgy juthat ki, ha az idén nyáron tartandó görögországi kvalifikációs világbajnokságon jól szerepel.

Támogatja-e ezt az állam?

A Világjátékokra való felkészülést és szereplést igen, mivel az majdnem egyenértékű az Olimpiai játékokkal. De minden másra maguknak kell megteremteniük az anyagi fedezetet, amelyhez szükségük van szponzorációra.  Van pár nagyobb vállalat, amely a Debreceni Búvárszövetséget anyagilag támogatja, de személyesen Senánszkyt is segíti egy sportszergyártó cég, és egy olyan vállalkozás, amely a napi ebédjét biztosítja. Mindez fontos, de nem elég, úgyhogy remélik, mások is felfigyelnek majd a sportágra. 

De a sport csak a dolog egyik fele: Senánszky a Debreceni Egyetem biológia szakán tanul, és a változatosság kedvéért abban is elég jó. Tervei szerint nem akar nagyon eltávolodni a sporttól akkor sem, ha majd egyszer abbahagyja, de az még messze van.

Ha majd eljön az idő, szeretné népszerűsíteni ezt a sportot Magyarországon, de a sikereivel gyakorlatilag már most is azt teszi.

Itt az alkalom, hogy már most odafigyeljen rá, mielőtt az egész ország elkezdené imádni!