A ScienceDaily közzétett egy kutatást, amely alapján kimondható: akik pszichés megbetegedésük miatt rendszeresen szenvednek dühkitörésektől, azok kétszer olyan valószínű, hogy fertőzöttek egy macskakakával (is) terjedő parazitával.

A kétszer gyakoribbat azokhoz képest kell érteni, akiknél nem diagnosztizáltak pszichiátriai kórképet. A 358 felnőttet vizsgáló kutatásból az derült ki, hogy a toxoplazmózis, amelyet a teljes populáció körülbelül harminc százaléka hordoz, okozhat ilyen agresszív tüneteket.

A tanulmányt március 23-án publikálták a Journal of Clinical Psychiatry című szaklapban. Egyik szerzője, Emil Coccaro (a chicagói egyetem professzora) azt mondta,

a munkánk arra enged következtetni, hogy a toxoplasma gondii lappangó fertőzése olyan formában változtathatja meg az agy kémiáját, hogy az megnöveli az agresszív viselkedésminták kockázatát.

Azt még kutatják, mennyire esetleges ez az összefüggés, és mint Coccaro felhívta a figyelmet, nem mindenkinek vannak dühkitörései, aki hordozza ezt a parazitát. Még több kutatásra van szükség, hogy valamit biztosan kimondhassanak, de ha ennek ellenére érdekli a tanulmány, hát itt elolvashatja.