Az RTL Klubon futó Barátok közt április 25-i részében az alábbi mondat hangzott el a sorozat új karaktere, Mayer Ottó szájából:

ha nemet mondanak, akkor az azt jelenti, hogy igen.

Egészen pontosan ez:

Ottó: Sok csajod volt?

Péter: Volt egy pár...

Ottó: És még mindig nem tudod, hogy ha nemet mondanak, akkor az azt jelenti, hogy igen.

Ezt Zita Bé, Coub-felhasználó vette észre és vágta ki a hétfői adásból.

A kérdéses mondatnak két olvasata is van:
  1. Amennyiben Mayer Ottó egy látványosan negatív karakter a sorozatban, akkor mondata ennek tudható be, emiatt nyilvánvaló lehet a néző számára is, hogy ostobaságokat beszél, így pedig teljesen felesleges kiakadni azon, hogy szerinte ha egy nő azt mondja, hogy nem, akkor valójában igent mond. Ennyi erővel kiakadhatnánk azon is, hogy milyen már, hogy egy csomó filmben meg embereket ölnek.
  2. Viszont ha ez a karakter a sorozat szerint csak egy átlagos fiúcska, átlagos gondolatokkal, amikkel a sorozat készítői és a nézők is nyugodtan azonosulhatnak, akkor a sorozat karakterének azon megnyilvánulása, miszerint ha egy nő nemet mond, az igazából igent jelent, már nem biztos, hogy oké.

Mivel a Pribelszki Norbert által megformált karakter kérdéses mondata kimeríti azt, ami ellen a női jogvédő szervezetek és a legtöbb épeszű ember is küzd, megkérdeztük a Barátok közt sajtósát, Böjte Pirost, hogy a sorozat karaktere valóban egy kifejezetten negatív figura-e.

A Böjte Piroshoz eljuttatott kérdésünkre kapott válaszból kiderült, hogy az írók a fent elhangzó párbeszédet a közvéleményre alapozták:

A karakter egy fiatal srác, aki időnként azokat a frázisokat is puffogtatja, amelyek egyfajta frázisokként élnek a közvéleményben. Nem egy nőket eltipró, velük bármit megtevő szerep az övé, és nyílván a mondat a szituációból és a szövegkörnyezetből kiragadva félreérthető, vagy túlgondolható lehet, ezért érdemes egészében kezelni a történéseket.

Ezek szerint Ottó nem kifejezetten negatív figura, és a Barátok közt készítői szerint teljesen oké és tolerálható, a közvéleményben puffogtatott frázis, hogy a nők szájából elhangzó nem igazából egy igen.

Na de hogy ne csak kiragadjuk ezt a bizonyos mondatot a környezetéből, nézzük meg a jelenetet egészében, hátha úgy nem félreérthető:

A bővebb szövegkörnyzetből kiderül, hogy a jelenetben szereplő másik a másik srác által kiszemelt lánynak állítólag nem tetszik Ottó, aki erre adja válaszul a kérdéses mondatot, miszerint a nem az valójában igent jelent.

Böjte Piros hozzátette még, hogy

Ottó karaktere ebben az esetben a kapcsolatok kialakulásánál, ismerkedésnél történő „cicázásra” utalt, nem pedig a szexuális aktusok kezelésének módjára.

Vagyis ha jól értem, a Barátok közt írói és készítői úgy érzik, teljesen oké, ha valaki azt gondolja, hogy egy nő csak cicázik és valójában igent mond, amikor az ismerkedési fázisban nemet mond. Mert ugye miért is mondana nemet egy nő, ha valaki ismerkedni akar vele...

Márpedig a beleegyezés az ismerkedési fázisban is fontos,  és ugyanúgy közös beleegyezés az alapja, vagyis pontosan ugyanúgy kell kezelni, mint a szexuális aktusokat.