Az HBO szövevényes fantasy-je a hatodik évad első két részben is elég kemény dolgokat lépett meg. Epizódonként simán legyilkoltak 5 embert. Meg aztán ott volt a vörös papnő aszott 1000 éves teste...

A legutóbbi részben csak két igazán fontos dolog történt, de mellette annyi röhejes pillanat is akadt, hogy mindegyikről meg kell emlékeznünk.

Havas Jon letészi a lantot

A fekete kabát átadásával Jon már nem az Éjjeli Őrség parancsnoka. Ez tök logikus, hisz az eskü szerint a szolgálat a halálukig tart, Havas Jon meg kajakra meghalt, szóval ezzel ő be is fejezte. Mindezt persze nem lehet csak úgy, szépen, csendben elintézni. A Stark gyerek annyira színpadiasan adja le a fekete kabátot, mintha egy freestyle rapverseny végén dobná le a mikrofont.

via GIPHY

Havas Jon és a tudás

Ez a kettő olyan közel áll egymáshoz, mint VV Dórihoz a szépirodalom. Amikor a Sir Davos megkérdezte a feltámasztott Starkot, hogy mi volt a halál után, akkor Jon csak annyit mondott:

semmi.

És ezzel bebizonyosodott a Westerost egyben tartó alapérvényű igazság, miszerint Havas Jon nem tud semmit.

Pöcsös humor

A kiheréltekkel körülvett Tyrion is bőven szórja a dákós vicceket, de a feltámadt Jont üdvözlő vadember dumájával, hogy

Egyesek azt mondják, hogy Isten vagy, de egy Istennek nem lehet ilyen kicsi cerkapöcse...

elég nagyot léptünk az Adam Sandler-filmek humorvilága felé.

Pycelle mester fingása

És ha már Adam Sandlernél tartunk, akkor ezt sem hagyhatjuk figyelmen kívül. A mester meglátta a Hegyet, mire egy a farpofa és szék közé szorult galambocska elszállt. Valahol jogos az összecsokizás, de felmerül a kérdés, hogy mennyire tudatosan hagyták benne a készítők ezt a részt. El lehet rajta rötyögni, de akkor az is csak egy indokolt/indokolatlan szaros poén volt, amikor Cerseit a szégyenmenete közben kulával sorozta a pórnép?

Rickon Stark csodálatos visszatérése

Ja, nem. A mennyből a pokolba, a csöbörből vödörbe effekt semmi Rickon megjelenéséhez képest. Eddig azt se tudtuk hogy hol van. Mondjuk senki sem rágta tövig a körmét, hogy kiderüljön, mert valahol csatangolt azzal a vad lánnyal és a farkasával az erdőben. Biztos nincs semmi baja. Erre most előrángatják a békés tudatlanság mezejéről, majd az aberrált Ramsay elé lökték. Köszönjük szépen!

A lefejezett farkast hagyjuk is.

Westerosi anyák napi fejmosás

A Főveréb egy általános iskolai ünnepséget felülmúló beszéddel veri Tommen fejébe, hogy az anyja egy szennyes lelkű angyal. Tele van bűnnel, de ha hozzá/róla beszél, akkor az ANYA szól belőle. Tommen csak hallgat és bambul előre. Majd kiderül, hogy mennyivel volt jobb ez a színművészetin amúgy csillagos ötösnek számító monológ, mint egy mezei "anyád szeret, de..." kezdetű fejmosás.

Tyrion a két lábon járó Tibi atya

Messze a legszórakoztatóbb 2 perc volt az a szüttyögés, amit a kis törpe Lannister rendezett Meeren piramisában, amikor nem tudott mit kezdeni a makulátlan testőrrel és Daenerys barátnéjával. 

– Oké, ne beszélgessünk, csak igyunk.

– Mi nem iszunk.

– Senki sem iszik... addig, amíg aztán mégis.

Az utolsó mondathoz már tényleg csak egy "Dícsértessék" hiányzik.

A hóhérok akasztása

Még mielőtt havas Jon leadta volna a fekete kabátot a ruhatárba, megtette amit megkövetelt a haza: felakasztotta az árulókat, akik leszúrták őt. A kis Olly sem úszta meg. Ezzel most megint ott vagyunk, hogy egy csomó rajongó elégtételt vehetett azzal, hogy Olly haláltusája alatt örömünnepet rendezett, ugyanakkor meg megöltek egy gyereket. Az lesz a legjobb és politikailag legkorrektebb, ha az egész világ magyarként dolgozza fel ezt a jelenetet, azaz sírva vigadva.