Az HBO agyon ajnározott, egekig magasztalt fantasy sorozata egyre bátrabb dolgokat mer meglépni a hatodik évadban. Részenként több embert is megölnek, de nem ez adja a szezon igazi ízét, hanem az, hogy már nincs ott vonalvezetőnek a könyv. Senki sem tudhatja, hogy mi fog pontosan történni. Lehet, hogy ennek köszönhető, hogy eléggé sablonos és kiszámítható momentumokkal is felhígult sorozat.

  • Havas Jon feltámadása és Sansa Stark megszöktetése után egyértelmű volt, hogy nekik találkozniuk kell. És találkoztak is.
  • Daeneryst elfogták, de megmondta, hogy ő aztán senki csicskása nem lesz. És nem is lett.

Mindezeken túl olyan dolgok is történtek a legutóbbi részben, amik mellett nem lehet csak úgy elmenni.

1. Tyrion a diplomatikus egyezkedés után behívja a ringyókat

Meeren soha sem volt az az akciófilmek izgalmaival rendelkező helyszín, még a Hárpia fiainak mozgolódásával együtt sem, de most, hogy Tyrion próbál uralkodni, még a kandallóban lobogó tüzet is inkább elnézegetné az ember, mint az ott zajló eseményeket, vagyis eseménytelenségeket. A törpe Lannister megegyezett a mesterekkel, hogy 7 évük van megszüntetni a rabszolgatartást, majd behívta az örömlányokat, merthogy úgy van értelme tárgyalni, ha megy a lekenyerezés. Daenerys, mint Szigor Mária eddig nem aratott nagy sikert a Mestereknél, hát ideje volt megpuhítani őket. 

2. Daario és Jorah farokméregetése

A jelenet, aminek semmi értelme nincs: Daario elmagyarázza, miért is nem fog megküzdeni Jorah Mormonttal. Mert ha kikap tőle, az öregtől, akkor az ciki, ha meg megveri, akkor meg szánalmassá válik, hogy egyáltalán kiállt egy idős emberrel párbajozni. És amikor segíteni akartak a királynőjüknek, aztán csak annyi volt a dolguk, hogy elreteszeltek egy ajtót?!?!?!?!?! A két hős lovag, mi? Hagyjuk már. Nagyon szép a trubadúr költészet szerelmességét megidéző küzdelem az áhított nő kegyeiért, de Daenerys akkora feminista, hogy nincs szüksége a férfiak segítségére, csak ezt a két hős szerelmes még nem látja, hogy tök feleslegesen koslatnak a sárkányok anyja után.

3. Kisujj mesteri bábjátéka

Petyr Bailish csak azt csinálja, amitől ő Petyr Bailish. Most épp egy kis herceget manipulálva ugráltat egy egész királyságot. Érdekes ez? Közepesen. Elég lett volna egy Boltonék elleni ütközetben megtudnunk, hogy Sasfészek megindult Deres ellen, hogy megvédjék/kiszabadítsák Sansát? Bőőőőőven. Jobb lett volna helyette egy jelenet Brannel, maint a múltban kolbászol? Eléggé!

4. Ramsay Bolton almát pucol

Most írhatnám azt is, hogy nyakon szúr egy terhes (?) lányt, de az alap, hogy ő egy gonosz kis szörnyeteg, aki nem ismer kegyelmet. Szóval honnan vette azt a szép zöld almát így a fagy kellős közepén? Nyilván sokkal stílusosabb volt így, mintha egy tányér steak felett hadonászott volna valami böllér bicskával, de akkor is. Honnan az a friss gyümölcs?

5. Brienne jelenléte

Nagyon jelentőségteljesen odaállt Sir Davoshoz és a vörös papnőhöz, hogy ő aztán tud mindent, de csinált bármit is, minthogy égi meszelőként lenézett rájuk? Nem. Volt értelme akkor? Nem. Jó, megtudtuk, hogy tényleg kivégezte Stannist. És?

6. A Havas Jonnak küldött levél végének elkummantása

Ami nem is sikerült, ugye. Ramsay szépen hadat üzent az Éjjeli Őrségnek, ha és amennyiben nem szolgáltatják vissza kedves feleségét, Sansát. Amennyiben ez nem történik meg, úgy baj lesz.

  1. Megostromolják a Falat.
  2. Semmi, hagyjuk.

Amit Jon megtartott volna magának, azt Sansa olvassa fel hangosan, úgyis róla szól, hogy majd az Éjjeli Őrség parancsnoka szeme láttára fogja megerőszakolni az összes katona, de Rickon kutyatáppá való átalakulását is első sorból nézeti vele végig Havas Jonnal, és csak aztán végez vele. Sokkal hatásosabb és színpadiasabb volt, hogy ezt Sansa mondta el elcsukló hangon, de kissé fölösleges már ennyire tolni a drámát. 

7. A Főveréb anno suszter volt, de nem maradt a kaptafánál

Még a családi bizniszben maradva készített cipőket. Minél többet pöcsölt egy cipővel, annál többet kért és kapott is érte. Abból a pénzből aztán nagyon luxy dolgokat tudott magának venni. Nagy 22-es csapdája ez. Egyszer meghívta inni és kurvázni a barátait. Ebből a buliból felébredve jött rá, hogy az utcán koszos göncökben kolduló emberek milliószor őszintébbek, mint a barátai vagy éppen ő maga. Onnantól kezdve lett ekkora szentfazék. Úristen, nem is tudom, hogy mi lenne velünk, ha nem tudnánk ezt az infót! Ja, semmi. Persze, ezzel akarják egy kicsit emberibb színben feltüntetni mielőtt Cersei ráküldi a királyi testőrséget, de akkor is felesleges tanmese volt ez, ami 1000000000%, hogy fikarcnyit sem fogja megváltoztatni a törtető Margaery életét.

(Na meg az, hogy kábé 10-15 ere teljében lévő dothraki harcos nem volt képes kitörni egy ajtót, hát az kész.) 

Bezzeg a Másokról csak egy kósza félmondat erejéig volt szó, pedig eléggé kéne tőlük fosni. Talán majd a következő részben lesz valami nagyobb akció is.