Azt írja a Blikk, hogy Gyárfás Tamás nyílt levélben reagált Görög Zita mai, ugyancsak nyílt levelére. A modell ma arról írt a Facebookján, hogy a közelmúltban nyilvánosságra került pedofil-, illetve nemierőszak-botrányok után nem meri uszodába engedni a hét éves lányát, és érdeklődött, mit tesz az úszószövetség elnök azért, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő, illetve, ha előfordulnak, feltárják őket.

Gyárfás szerint „nagy felelősség ilyet kijelenteni, de az uszodáktól ne féltse [a lányát]. Tény, hogy szörnyűségek bárhol előfordulhatnak, de higgye el a mi sportágunkra messze nem ez a jellemző”. Azt is írta, „az 55 évvel ezelőtt történtek vétkesei megszenvedtek”, de ennél konkrétabb válaszokat is adott.

Ezek szerint  a Magyar Úszó Szövetség gyermekvédelmi prevenciós program kidolgozását kezdte meg, ezt dr. Herczog Mária fogja koordinálni, aki a Család, Gyerek, Ifjúság Egyesület és az Eurochild elnöke, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának korábbi tagja – vele személyesen fog egyeztetni.

Közölte azt is, hogy külföldi szakvezetőkkel konzultált, így a britek, a svédek és a hollandok etikai kódexével is megismerkedhetnek.   

A szövetség elsősorban a közvélemény erőteljes, negatív véleményének hatására lépett a kiegyensúlyozott, elégedett, egészséges gyermekek érdekeinek érvényesítéséért. Határozott szándékunk, kezdeményezésünk hozzájárul ahhoz, hogy az élet minden területén hasznosíthassák mindazokat a szakmai és módszertani tapasztalatokat, amelyeket összegyűjtünk, közzéteszünk.