Csütörtökön, 92 évesen halt meg az a Greta Zimmer Friedman, akit a Life magazin ikonikus fotóján megcsókolt egy matróz a második világháború végén, közölte a nő fia az NBC News-zal. Friedman régóta betegeskedett, tüdőgyulladással küzdött. 

A 20. század egyik leghíresebb felvételének szereplőit egészen 1980-ig nem azonosították. A tökéletesen elkapott pillanatot Alfred Eisenstaedt fotózta a Time Square-en, mikor a V-J (Victory over Japan) napon, augusztus 14-én azt ünnepelte a tömeg, hogy Japán megadta magát, ami a második világháború végéhez vezetett. A matróz sok nőt megcsókolt, a kép szerencséje, hogy az ápolónőként dolgozó Greta Friedman fehérben volt, így működött a kontraszt. 

Ha Friedman feketébe öltözött volna, soha nem készítettem volna el a képet. Ha a matróz fehér egyenruhát vesz fel, ugyanez a helyzet. 

nyilatkozta korábban Eisenstaedt. 

A csók bármennyire is úgy tűnik, nem volt megrendezett. A férfi, George Mendonsa több nőhöz is odament, és örömében megcsókolta őket. Friedman nem látta, hogy Mendonsa felé tart.

Ez egy csodálatos véletlen volt, egy férfi matróz egyenruhában és egy nő fehér ruhában, és egy nagyszerű fotós a megfelelő pillanatban. 

– mondt a képről Friedman. 

Greta Friedmant férje, Mischa Elliot Friedman mellé temetik el Virginiában.