Ha múlt héten volt Cindy Crawford az angyal, Naomi Campbell az ördög. A 90-es évek aranykorának meghatározó modellje minden volt, csak nem egy visszahúzódó, sarokban ülő lány. Amíg Crawford a backstage-ben könyvet olvasott a szünetekben, addig Campbell addig bulizott, amíg csak bírt. A kokaint és az alkoholt választotta a mindennapi robot helyett. Most az ő történetét ismerheti meg kicsit közelebbről. Amit számokban tudni kell róla: 175 cent, 46 év és 3 évtizedes modellkarrier. 

Campbell 1970-ben született Dél-Londonban, az apját nem ismerte, aki az anyját 4 hónapos terhesen hagyta el. Valerie Morris táncosként dolgozott, egy ideig Rómában is éltek, míg Morris turnézott. Mikor visszatértek Londonba, Campbell a rokonaihoz került, anyja pedig táncművészként utazta körbe a világot. 

A modellt lehető legklasszikusabb módon fedezték fel a londoni Covent Gardennél, miközben kirakatokat nézegetett. Ennél tökéletesebben aligha indulhatott volna a karrierje. Bár ha pontosak akarunk lenni, már korábban debütált. Mindössze 7 évesen szerepelt Bob Marley Is This Love c. klipjében.

Trinity 

A 80-as évek végére befutott, Christy Turlingtonnal és Linda Evangelistával olyan hármast alkotott, ami örökre meghatározta a modellszakmát. Összetartottak, akkor is, amikor Naomi Campbellt egy-egy tervező nem akarta alkalmazni a bőrszíne miatt.

Jöttek a barátnők, és kerek perec kijelentették, hogy Campbell nélkül ők se teszik fel a lábukat a kifutóra. 

Campbell a legbalhésabbak közt is balhésnak számított. A két legismerebb sztorija, mikor 2007-ben hozzávágott egy mobilt a házvezetőnőjéhez, egy évvel később pedig a Heathrow-reptéren drámázott, amiért elveszett a csomagja. Pont a rendőröket találta meg a maga stílusában a problémájával, hamar letartóztatták. 

A telefonos ügyét viszonylag olcsón megúszta, 5 nap közmunka, dühkezelési terápia és 360 dollár nem mondható túl magas árnak. Bár azt állította, hogy csak egy balesetről volt szó, ahhoz képest nagyot repült az a BlackBerry, hogy nem a házvezetőnő volt a célpont. 

Minden dívák dívája

De mindez belefért Campbell imidzsébe, ha John Galliano úgy nyilatkozott róla, hogy retteghet, minden lány, aki egy kifutón dolgozik a brit modellel. 

Úgy érzi a zenét, ahogy senki más. Ha megjelenik egy bemutatón, az egyáltalán nem egyszerű a többi lánynak. Ő parancsol. Pusztító. 

Campbell lett a 90-es évekre az egyik legkeresettebb modell. Mindenki imádta, annak ellenére, hogy maga a pokol volt vele együtt dolgozni. Illetve fogalmazzunk úgy, hogy nehézkes, megtehette, hogy órákat késik a fotózásokról.

Lee Daniels, többek között az Empire rendezője, egyszerre utálta és imádta a modellt. Először a 90-es években dolgoztak együtt, amikor Campbell 3 órás késéssel jelent meg a forgatáson. 

Azonnal kirúgtam, és ott helyben szerelmes is lettem belé, ami azóta is tart. 

És ha már Lee Danielsnél tartunk, azt se hagyjuk ki, hogy a modell többször vállalt filmszerepet. Többek között az Empire-ben, amit egyrészt kiérdemelt, másrészt kierőszakolt. Legalábbis Anna Wintour, az amerikai Vogue főszerkesztője erre utalt. 

Az egyik dolog, amit leginkább tisztelek Naomiban, hogy hihetetlenül hajt, és nem fél kimutatni, amit akar, vagy azt mondani, hogy ezt most megérdemlem. Nem ő nyomta be magát Lee-nél az Empire-be? De, azt hiszem, igen. Girl power, nemde?!

Valakinek ő sem elég tökéletes

Mégpedig a legutolsó komoly kapcsolatának, egy orosz oligarchának, Vlagyiszlav Doroninnak, akinek úgy mellesleg 1 milliárd dollár körüli vagyona lehet. 2008-ban ismerkedtek meg, de 2013-ban szétmentek. Doronin hamar váltott, és azzal a Lou Zilin nevű modellel/szépségkirálynővel jött össze, akit pont Campbell mentorált a tehetségkutató műsorában, a The Face-ben. 

John Galliano csak annyit mondott erről az időszakról, hogy nagyon kemény volt. Naomi Campbell pedig kihangsúlyozta, hogy jóban maradt az exeivel, kivéve az utolsóval. A modell olyan hírességekkel járt, mint a volt bokszoló Mike Tyson, vagy Robert de Niro. 

Campbell májusban töltötte be a 46-ot, az orosz milliárdos óta nem nagyon hallottunk, láttunk férfit mellette. Mintha visszafogta volna magát. A drogos, kemény modell éveknek már vége, olyannyira, hogy előfordult, hogy pont ő rángatta fel a mélyből a barátait. Az, aki egykor mindenkit túlszárnyalt. John Gallianót és Marc Jacobsot is ő küldte el elvonóra. 

Ja, és azt se felejtsük el, hogy Nelson Mandela fogadott unokájaként emlegette a modellt. Naomi Campbellt semmiképpen sem írhatjuk le a kokainnal, sokkal több, mint egy balhés modell. A szupermodellek korszakának egyik legfontosabb szereplője, egyik alapítója. Az utódai, a ma menő lányok  már a nyomába se érnek. 

(Az idézetek a New York Times szeptemberi cikkében jelentek meg.)