Mi kéne, ha volna? Zúg a Volga, Szívzuhogás közben lesz még rosszabb a Helyi Terminátor - ismerős volt bármelyik szó ebből a kusza mondatból? Ha nem, segítünk!

Jövőre újjáalakul Geszti Péter legnépszerűbb zenekara, a kilencvenes évek első felében nagy sikereket elérő Rapülők. A koncert 2017. február 25-én lesz a Papp László Budapest Sportarénában  Áj láv jú címmel – ez volt az a szám, ami még az első, Rapülők című albumon jelent meg. 

Alighanem ennek köszönhetően vendégeskedtek a legutóbbi X-Faktor-adásban is, ami a műsor nézőinek egy részét felkészületlenül érhette. Simán lehet, hogy az 1990 után születettek nagy része nem is ismeri a Rapülők munkásságát. Nekik mutatjuk be most röviden Geszti Péter első zenekarát.

Szóval

A magyar nyelven rappelő zenekart Geszti még 1992-ben, 28 éves korában alapította az Első Emelet billentyűsével, Berkes Gáborral és Szentmihályi Gábor dobossal. A Rapülők mindössze két évig volt aktív, de ennyi idő alatt elértek mindent, amit a hazai könnyűzenében el lehet: feljutottak a csúcsra, rendszeresen szóltak a rádióban, és a búcsúkoncertjeikkel négyszer is megtöltötték a budapesti sportcsarnokot. Geszti korábban már írt szövegeket az Első Emeletnek, de „szöveggyártó kisiparos” munkássága a Rapülőkben bontakozott ki maximálisan.

Az Indexnek adott 2011-es interjúban így nyilatkozott erről az időszakról a szövegíró: 

A Rapülőknél és a Jazz+Aznál sem tudtam, és most a Gringo Sztárnál sem tudom, hogy meddig fog tartani a karrierjük. Nincs minden eltervezve.

Egy biztos, hogy a Rapülők volt az a zenekar itthon, amit mindenki hallgatott, ha a kilencvenes évek első felében járt általános- vagy középiskolába. Az MC Gesztenye, T-Boy és Michel de Lux felállású együttes 2006 januárjában már összehozott egy reunion koncertet, és jövő februárban a Sportarénában újra összeállnak, hogy megidézzék a kilencvenes éveket.

A koncert promójaként néhány hete kijött egy megamix Rapülők és Barátaik néven, amihez osztott képernyős klip is készült. A videóban a zenekartagok mellett Tóth Gabi, Tóth Vera,  Sebestyén Balázs, Vadon János, Rákóczi Ferenc és Szolnoki Péter is rappel néhány emlékezetes Rapülők-sort. 

A szereplők a következő Rapülők-számokat idézik meg sorrendben acapella, vagyis hangszeres kíséret nélkül.  

Önnek melyik volt a kedvenc Rapülők sora, amit az istennek sem tudott kiverni a fejéből?