AG 20131103 062

Schobert Norbert elbukta az 500 millió forintos kártérítési perét

2017.02.15. 08:50

Több DJ és zenész 2013-ban azért követelt 400 millió forintnyi jogdíjat Schobert Norberttől és Rubint Rékától, mert a házaspár elmulasztott jogdíjat fizetni DVD-iken hallható zenékért. A videókból 2010 és 2013 között 174 ezer példányt gyártottak, a dalok után azonban állítólag egyszer sem fizettek jogdíjat, így többek között Sterbinszky és Hamvai PG sem kapott semmit az eladott videók után.

A jogdíj-botrány után azonnal elkezdődött fröcskölődés és a sajtóban üzengetés. az érintett kiadók képviselői, Papp Róbert, Hamvai PG és ügyvédjük D. Szabó Péter 2015. szeptember 15-én sajtótájékoztatón jelentették be, hogy több, peren kívüli megegyezést is megkíséreltek az ügyben, de mivel nem sikerült megállapodniuk Schobertékkel, sőt zsarolás miatt még őt jelentették fel, több jogosult – köztük kiadók és zenészek – polgári pert indított, 201 millió forint értékben.

Fizettek, csak nem eleget

Schobert a vádakat azonnal tagadta, állítása szerint ő a lemezeket megvásárolta, felesége, Rubint Réka pedig egyenesen saját zenéket íratott a DVD-k alá, amiért a lemezlovasoknak minden egyes esetben külön fizetett. Erről viszont a zenészek és a kiadók sem tudnak.

A mozgóképhez felhasznált zenékhez minden esetben külön-külön engedélyt kell kérni a szerzőtől, a kiadótól, az előadótól és az Artisjustól  (Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület), ami díjazást vonhat maga után.

A házaspár az Artisjus felé végül kifizette a 30 millió forintos, elmaradt jogdíjat, amiből Pappék is megkapták a részüket, de szerintük a mixekben szereplő előadóktól, azok kiadóitól és szerzőiktől nem kértek és kaptak írásos engedélyt arra, hogy a megjelent DVD-ken felhasználják. Hamvai PG, Papp Róbert, a TomTom Records, a V4 Music és Király Viktor édesapja, Király Tamás ezért közösen végül elindították a 201 millió forintos polgári pert és feljelentést is tettek. A nyomozás 2016 február óta tart, de az ügynek egyelőre nincs gyanúsítottja.

Az összeg körülbelül 70 dalt fed le a jogosulatlanul felhasznált 390-ből,

vagyis a további dalok miatt további több száz milliós kártérítés perekre lehet számítani még ezután is, főleg, hogy a CLS kiadó is beperelte Schobertéket egy Compact Disco dal miatt.

Jogerős ítélet van, kifizetés nincs

Két éve a sajtótájékoztatón ott ült maga Schobert Norbert is, aki amellett, hogy kiakadt, hogy nem kapott külön meghívást az eseményre, megdorgálta a gonosz újságírókat is, amiért volt képük az ügyről írni, majd belengette azt a papírt, amely szerint

500 millió forintos kártérítést indít Papp Róbert és Hamvai PG ellen hitelrontás miatt.
norbi

Schoberték a pert tavaly májusban, elsőfokon elvesztették és a 750 ezer forintos perköltséget Hamvai PG-éknek, az 1,5 millió forintos eljárási illetéket pedig az államnak kellett kifizetniük. A bíróság szerint ugyanis

az I. és II. rendű felperesek [Schobert Norbert és Rubint Réka – a szerző.] bizonyítottan valóban nem fizettek jogdíjat az általuk felhasznált zeneművek után.

Az ítélet ellen Schoberték fellebbeztek, de 2016. december 1-én, a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta, és kötelezte a házaspárt, hogy 15 napon belül fizessenek Papp Róbertnek és Hamvai PG-nek 400 ezer, az államnak pedig 2,5 millió forintot az elsőfokú perköltségen és illetéken felül.

A másodfokú döntés jogerős, ellene nem lehetett fellebbezni, a 15 nap pedig letelt, de Pappék állításuk szerint eddig egy forintot nem láttak a megítélt összegből. Megkerestük a Schobertéket képviselő ügyvédet, aki e-mailen csak annyit válaszolt, hogy

jelenleg a Fővárosi Törvényszék előtt Papp Róbert és Hamvai Péter érdekeltsége és Schobert Norbert között jelenleg peres eljárás folyik. Ezen perbeli pozíciónkat bármely válaszadás érinti, ezért most nem élünk az önök által felkínált lehetőséggel.

Az, hogy milyen peres eljárás folyik jelenleg, rejtély, Pappék ugyanis semmilyen eljárásról nem tudnak. Vagy még nem.