Az idei Oscar-gálán a Kaliforniai álom című musical nagy eséllyel tarolhat: az Emma Stone és Ryan Gosling főszereplésével készült filmet összesen 14 kategóriában jelölték. Amióta létezik az Akadémia éves díjátadója, azóta csak két film, a 20 évvel ezelőtti Titanic és az 1950-ben készült Mindent Éváról tudott ennyi jelölést begyűjteni

Az Oscar 89 éves története során már sokszor - összesen tíz alkalommal - fordult elő, hogy a legjobb film kategóriában egy musical vitte el a díjat. Bemutatjuk röviden a 10 alkotást. 


1. Broadway Melody

Az 1929-ben készült mű volt Hollywood első zenés hangosfilmje, amely rögtön el is vitte a legjobb film kategória díját. Ez volt egyébként az egyik első technicolor eljárással készült film, amelynek története röviden ennyi: egy testvérpár Harriet (Bessie Love) és Queenie (Anita Page) érkezik New Yorkba a nagy színpadi áttörés reményében. Az énekes-táncos Eddie eleinte Harriet iránt érdeklődik, de figyelme fokozatosan kezd átterelődni a fiatalabb és csinosabb testvérére. Mára a film színes kópiája elveszett, csak a fekete-fehér változat maradt fenn.

2. A nagy Ziegfeld

Az 1936-ban bemutatott film története Florenz Ziegfeld életrajzán alapszik, és bemutatja Ziegfeld szórakoztató iparban betöltött szerepét a kezdetektől egészen a haláláig. A mozit összesen hét kategóriában jelölték Oscar-díjra, melyből háromban sikerült nyernie - a legjobb női főszereplő (Luise Rainer), a legjobb táncrendező (Seymour Felix) és a legjobb filmnek ítélt címet is begyűjtötte.

3. A magam útját járom

Az 1944-ben készült film voltaképpen egy zenés vígjáték, de mivel Bing Crosby a főszereplője és természetesen sok zenei betétdal hangzik el benne, ezért megérdemelt helye van a listán. A produkciót összesen tíz Oscar-díjra jelölték, melyből hetet meg is nyert. A film főszereplője Barry Fitzgerald két kategóriában (a legjobb férfi főszereplő és mellékszereplő) is jelölve lett.Ez egyedülálló volt az Akadémia történetében, később meg is változtatták ezt a szabályt, és azóta egy színész csak egy kategóriában jelölhető.

4. Egy Amerikai Párizsban

Az 1951-ben készült film a második világháború utáni időszakot mutatja meg, és árad belőle a megkönnyebbült Amerika összes felszabadultsága és optimizmusa. A Gene Kelly főszereplésével készült musical is arról szól, hogy a főhős egy új helyen próbál új életet kezdeni - ennél a filmnél Jerry Mulligan, egy fiatal amerikai festő Párizsban próbál érvényesülni, a siker azonban messze elkerüli. Egy gazdag nő felfedezi tehetségét és felajánlja támogatását, amit a hírnév reményében Jerry elfogad, és később megismerkedik a bájos, életvidám francia lánnyal, Lise-zel. 


5. Gigi

A Vincente Minelli (Liza Minelli édesapja) rendezésében készült 1958-as film helyszíne Párizs a nyüzsgő, nagyvilági századfordulón. A fiatal, ártatlan, csinos lányról, Gigiről szóló film összesen 9 kategóriában hozta el az Oscar-díjat, a legjobb filmzene (André Previn) és a legjobb filmdal (Alan Jay Lerner és Frederick Loewe: Gigi) kategóriában is. 

6. West Side Story 

Az idei Oscar-gála egyik nagy kérdése az lesz, hogy a Kaliforniai álom vajon túlszárnyalja-e a minden idők legtöbb akadémiai díját megnyerő  musicalt, a West Side Story-t. Február 26-án kiderül, de addig is elevenítsük fel, hogy ez film 11 jelöléséből összesen tizet meg is nyert a 34. Oscar-díjátadón. Így jelen pillanatban az Akadémia történetének legdíjazottabb musicalje az 1961-ben készült film, de ez könnyen változhat az idei díjátadó után. 

7. My Fair Lady

Három évvel a West Side Story nagy sikere után egy újabb musical tarolt: az 1965-ben megrendezett gálán összesen nyolc kategóriában zsebelte be az Oscart a My Fair Lady. Az amerikai musical George Cukor rendezésében, George Bernard Shaw Pygmalion című színpadi művéből készült Audrey Hepburnnel a főszerepben. 


8. A muzsika hangja 

Ez a film valójában egy zenés dráma, amelyet Robert Wise rendezett 1964-ben, de a filmet mai napig Hollywood egyik klasszikus musicaljeként tartják számon, és ez volt az a mozi, ami nagyot dobott Julie Andrews színésznő karrierjén. A Muzsika hangja a legjobb film mellett még 4 kategóriában nyert Oscar-díjat. 


9. OlivÉr 

A klasszikus Dickens-regény alapján készült musicalben a szereplők szinte kizárólag tánccal és énekkel mesélik el a 9 éves Twist Olivér történetét, aki alvilági bandák bűvkörébe kerül, majd összetalálkozik egy férfival, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy a fiút megmentse a teljes lecsúszástól és otthont találjon neki. Ez a film összesen 5 Oscar-díjat kapott az 1969-es gálán

10. Chicago

Furcsa belegondolni, de legutóbb 15 évvel ezelőtt, 2002-ben nyert Oscar-díjat filmmusical, amely a szatirikus Chicago című színdarab feldolgozása. A Catherine Zeta-Jones, Renée Zellweger és Richard Gere szereplésével készült film a jazzkorszakban játszódik, és a hírnév és a botrány közötti összefüggéseket dolgozza fel. Összesen hat díjat nyert 2003-ban. 

Idén tehát 15 év után újra egy musical, a 2016-os évvégi listákon kiemelkedő helyezéseket elérő és az idei Golden Globe-on is taroló Kaliforniai álom kaphatja meg ismét a legjobb filmnek járó díjat. Az, hogy összesen hány Oscart nyer a La La Land, február 27-én hajnalban kiderül.

A fenti borítófotón a West Side Story egyik táncjelenete látható.  
via Fox News Magazine