Meghan Markle, ismertebb nevén: Harry herceg barátnője, januárban Indiába látogatott jótékonykodni, ahol testközelből találkozott azzal, hogy léteznek olyan társadalmi körök, ahol  a menstruáció még mindig tabunak számít. Ez pedig annyira mélyen érintette a színésznőt, hogy egy hosszú cikket írt a témában a Time magazinba.

Markle egyébként tényleg nagyon fontos problémákra hívja fel a figyelmet az írásában. Például arra, hogy Indiában több millió lány a menstruáció miatt marad ki az iskolából.

A terepen eltöltött időm alatt, nagyon sok lány mondta el nekem, hogy mennyire szégyell iskolába menni, mikor megvan neki. Rongyokat használnak betét helyett, nem tudnak részt venni a testnevelés órákon és vécék hiányában inkább azt választják, hogy ilyenkor nem mennek be a suliba, aminek sokszor az a vége, hogy kibuknak

- írja a színésznő, aki azt is hozzáteszi, a menstruációt övező stigma hozzájárul ahhoz, hogy sokan nem tudnak kitörni a mélyszegénységből.

A tabuk miatt sok lány azt hiszi, hogy beteg vagy havonta valami démon szállja meg a testét. Ettől szégyellik magukat, titkolóznak és a végén azt is feladják, hogy egy jobb jövőért harcoljanak.

Markle arra is kiért, hogy úgy véli, a nyugati világnak kell a fejlődő országok segítségére sietni abban, hogy a fiatal lányok megfelelő oktatáshoz juthassanak és kitörhessenek a szegénység ördögi köréből.

Az indiai példa nem egyedi

Nem India az egyetlen hely, ahol ennyire erős tabuk kötődnek a menstruációhoz. Az ENSZ felmérése szerint Afganisztánban a lányok 30 százaléka, Sierra Leone-ban pedig a 21 százalékuk lógott már el a suliból a menzesze miatt.

A menstruáció miatti szégyen szélsőséges esetben egyébként halálos is lehet, az NPR számolt be nemrég egy 15 éves nepáli lányról, aki egy fűtetlen viskóba volt bezárva a menzesze idejére és belehalt.